Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ελλάδα καλεί Κατάρ... για επενδύσεις σε ακίνητα, ενέργεια και ναυτιλία!


23/11/2012 - 12:30

Ελλάδα καλεί Κατάρ... για επενδύσεις σε ακίνητα, ενέργεια και ναυτιλία!
Με μεγάλες προσδοκίες πηγαίνει στο Κατάρ την επόμενη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς η προετοιμασία που έχει γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες αφορά στην υπογραφή... «τουλάχιστον τεσσάρων» μνημονίων συνεργασίας σε τομείς που περιλαμβάνουν από την ενέργεια μέχρι... το Μουντιάλ του 2022.

Από το Μαξίμου διευκρινίζουν κατ΄αρχήν ότι το ταξίδι... θα γίνει, διαψεύδοντας φήμες ότι υπήρξε σκέψη αναβολής εξαιτίας του γνωστού προβλήματος που αντιμετωπίζει με το μάτι του ο πρωθυπουργός και το οποίο (κατά τις φήμες) επιδεινώθηκε από τα πολλά ταξίδια του τελευταίου διαστήματος.

Πλην άλλου απροόπτου, ο κ. Σαμαράς, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, θα φτάσει στη Ντόχα την ερχόμενη Τρίτη.

Ενδεικτικό της προετοιμασίας που έχει γίνει είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ ετοίμασε «αναφορά» με τα ώριμα επενδυτικά σχέδια, ώστε να τεθούν υπόψη της καταριανής πλευράς –η οποία, εκτός των άλλων, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για προγράμματα real estate στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες θέλουν την ατζέντα (που ολοκλήρωσαν προχθές οι διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών) πλούσια καθώς περιλαμβάνει σχέδια συνεργασίας στους εξής τομείς:

- Στους τομείς ενέργειας και εμπορικής Ναυτιλίας.

- Στο real estate –είναι γνωστό άλλωστε το σχετικό ενδιαφέρον του εμιράτου που περιλαμβάνει, πλην του Ελληνικού, και άλλα «φιλέτα» του τόξου Σούνιο-Φάληρο, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, και εμπορική αξιοποίηση ακατοίκητων νησιών.

- Σε θέματα υποδομών και τεχνογνωσίας κατά την προετοιμασία του Κατάρ για τη διοργάνωση... του Μουντιάλ το 2022 –εν προκειμένω η ελληνική τεχνογνωσία αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

-  Συνεργασία στον τομέα των τροφίμων –μεταξύ άλλων, συζητείται κοινοπραξία για την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα με προορισμό αποκλειστικά το Κατάρ.

Τρίτη... και τυχερή;

Η προεργασία αφορά και τη σύσταση του (περίφημου) κοινού Επιχειρησιακού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί πρόταση του εμιράτου και παρότι είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν προχώρησε.

Δεδομένου ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που γίνονται συζητήσεις κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Κατάρ για επενδυτικές δραστηριότητες (σ.σ. επί Κ. Καραμανλή το 2008 και επί Γ. Παπανδρέου το 2011) χωρίς να τελεσφορήσουν, οι γνωρίζοντες τις λεπτομέρειες «κρατούν μικρό καλάθι».

Από πλευράς κυβέρνησης, πάντως, επισημαίνεται ότι «έγινε πολύ καλή προετοιμασία» ώστε «αυτή τη φορά να υπάρξουν αποτελέσματα».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου