Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

«Δεν θα αποδεχθούμε την αδικοπραξία των Σκοπίων»

Παπούλιας: «Η Ελλάδα έχει καθαρή εθνική θέση για το ζήτημα του ονόματος»
Η Ελλάδα έχει καθαρή εθνική σε ότι αφορά στην ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Δεν θα αποδεχθούμε την αδικοπραξία των Σκοπίων, τα οποία ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι Μέρος της γεωγραφικής περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία, αυτοπροβάλλονται σαν να είναι το Όλον. Αποκαλούν το  κράτος  τους  “Μακεδονία”,  την εθνότητα  και την  γλώσσα  “μακεδονική”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Όπως εξήγησε, μέσω αυτών των ονομάτων «προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας».

«Δεν θα δώσουμε τη συναίνεσή μας εάν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για ένα όνομα οριστικό και για όλες τις χρήσεις, το οποίο να αντανακλά την πραγματικότητα» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας είπε ακόμη ότι για να προωθήσει τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, η Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα μια πρωτοβουλία προτείνοντας την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, μια πρόταση στην οποία, όπως τόνισε, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε θετικά.

«Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι το κλειδί για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς το έχει η ίδια η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σε αυτό το εθνικό για την Ελλάδα θέμα αναμένω την έμπρακτη στήριξη της Σερβίας» κατέληξε.


http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=235436

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου