Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Νέες απώλειες μετρά το ΠΑΣΟΚ

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012
Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες με τη στρατηγική που ακολουθείται εν όψει της ψηφοφορίας για το πακέτο μέτρων.
Ήδη το Κίνημα μετρά δύο απώλειες καθώς σήμερα το πρωί ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται και η πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου γνωστοποίησε επίσης την αποχώρησή της από το κόμμα.
«Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Mega ο κ. Κασσής και συνέχισε σε έντονο τόνο: «Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σ' αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ [...] κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πώς θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά».
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά, αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Κινήματος η κ. Ξενογιαννακοπούλου [Βλέπε άρθρο] και εκφράζει ανοικτά της διαφωνία της με το νέο πακέτο μέτρων, τη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Χθες ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι δύο κορυφαίες επιλογές είναι η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας. Σημείωσε ακόμη ότι η εμφάνιση της ΚΟ του Κινήματος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή και έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας ότι «όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει». «Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο», πρόσθεσε.
Το κλίμα πάντως δεν πυροδοτήθηκε τόσο από την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά, κυρίως, από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις.
Ορισμένα από τα μέλη της ΚΟ έφυγαν μάλιστα από τη συνεδρίαση. Πρόκειται για τους Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκο, Μάρκο Μπόλαρη και Θεοδώρα Τζάκρη.
Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης, που δεν τήρησε την κομματική γραμμή κατά την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, διατήρησε σοβαρές επιφυλάξεις και για την ψήφιση των μέτρων, ζητώντας η ΚΟ να αποφασίσει, εφόσον ενημερωθεί για το πακέτο των μέτρων. «Δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα» είπε σύμφωνα με πληροφορίες και αποχώρησε από την αίθουσα.
Η θέση του κ. Σκανδαλίδη και άλλων βουλευτών, τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά» και αι ζήτησε να ψηφιστούν τα μέτρα εν λευκώ, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εικόνα της ΚΟ στη Βουλή. «Δεν μπορούμε να το παίζουμε τζάμπα μάγκες», πρόσθεσε και έκανε λόγο για την ύπαρξη κάποιων «λαθρεπιβατών».
Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σκανδαλίδη. Οπως είπε, «άλλοι είναι οι λαθρεπιβάτες και όχι εγώ, εγώ δεν έχω ούτε ομάδες, ούτε είμαι λομπίστας».
Ο Μάρκος Μπόλαρης αντιδρώντας στην απαίτηση να δηλώσουν οι βουλευτές τι στάση θα τηρήσουν, είπε «εγώ δεν είμαι δηλωσίας». Ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι εφόσον δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της ΚΟ, την τελική του απόφαση θα την πάρει κατά την ψηφοφορία», ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη, επιφυλάχθηκε να δει πρώτα τα μέτρα και μετά να απαντήσει.
Ο Νίκος Σηφουνάκης, αναφερόμενος στην εμφάνιση της ΚΟ στη Βουλή, είπε ότι «ήμασταν σαν ένα αυτοδιοικούμενο ή ασύντακτο κοπάδι. Κι αν πάμε έτσι στα μέτρα, θα διαλυθεί και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ».
Ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει άλμα στο κενό.
Σημειώνεται πως από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος.
Κριτική στον Ευ. Βενιζέλο από Κ. Μπατζελή
Κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο άσκησε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος του Κινήματος έχει επιτύχει πλασματική σύγκλιση απόψεων, η οποία ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος.
«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες. Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ρ/σ Βήμα fm.
Πάντως, η κ. Μπατζελή εκτίμησε ότι η παραίτηση Βενιζέλου στην παρούσα φάση είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι -όπως είπε- «θα διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης και η έξωθεν καλή της παρουσία».
«Όμως», συνέχισε, «νομίζω ότι η χθεσινή διαχείριση της τελευταίας στιγμής έχει αποδυναμώσει τις δυνάμεις του στρατεύματος του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη για την επόμενη ημέρα».
Αριστερή Πρωτοβουλία: Το ΠΑΣΟΚ αυτοκτονεί
Το ΠΑΣΟΚ «αυτοκτονεί πολιτικά» και «η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται» αναφέρει η Αριστερή Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και αφού προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπή Σωτηρίας της Παράταξης, με στόχο την αναγέννηση και τον επαναπροσανατολισμό της, προειδοποιεί την ηγετική ομάδα πως αν συνεχίσει «αυτάρεσκα» στις ίδιες πολιτικές, «πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της».
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ζητεί εκ νέου την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για φαντασίωση της ηγεσίας περί δήθεν συμμετοχής στη διακυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει, «προκαλείται από τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης και έχει επιλέξει «το ρόλο του γκρινιάρη» και περιπαίζεται, καθώς την ώρα που ο πρόεδρός του υπόσχεται διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικός εταίρος δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.
Όλα όσα είχε πει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και μετεκλογικά έχουν εγκαταλειφθεί, σημειώνεται, με αποτέλεσμα την «άνευ όρων παράδοση στους σχεδιασμούς της τρόικας και των αγαπημένων της παιδιών στην Ελλάδα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου