Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατασκευάζεται στους χώρους του παλιού Ιππόδρομου στο Φαληρικό Δέλτα, στην Καλλιθέα


Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου : έργο-μαμούθ

Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου: επίσκεψη στο έργο-μαμούθ από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κος Λιβιεράτος
«Ένα εργοτάξιο πολιτισμού, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ελπίδας για το μέλλον», χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος, το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), κατά τη σημερινή επίσκεψή του στους χώρους του εργοταξίου, όπου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, σε μία έκταση 170.000 τμ ζωτικού χώρου πρασίνου.

 Επιπλέον, προβλέπονται 2.000 θέσεις εργασίας «σε αυτήν τη μεγάλη επιχείρηση, η οποία θα φέρει την Αθήνα στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, ευχαριστώντας παράλληλα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά του.

Το μεγαλεπήβολο έργο, πρόκειται να κοστίσει περισσότερα από 550 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που διατίθεται εξ' ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, που υπολογίζεται περί τα τέλη του 2015, πρόκειται να παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

«Το έργο αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ΑΕ, προσθέτοντας ότι «όλες οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος έχουν ως στόχο την κινητοποίηση και άλλων, που είναι σε θέση να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
«Το χρωστάμε στους προγόνους μας και τα παιδιά μας. Παρά τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας σήμερα, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Πρέπει να στηρίξουμε τους θεσμούς της χώρας μας, δηλαδή την ίδια μας την ιστορία», τόνισε, μιλώντας για το έργο, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατασκευάζεται στους χώρους του παλιού Ιππόδρομου στο Φαληρικό Δέλτα, στην Καλλιθέα. Το πάρκο, το οποίο θα φιλοξενεί γήπεδο ποδοσφαίρου, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, παιδική χαρά και χώρους αναψυχής, πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον δήμο Καλλιθέας στο τέλος του 2013.

Η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη έχουν σχεδιαστεί με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές, ενώ, το αισθητικό αποτέλεσμα εγγυάται η υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος έχει επιμεληθεί τα σχέδια.

«Γιορτάζουμε τον ήλιο και τον αέρα. Οι επισκέπτες θα αισθάνονται μέλη μίας κοινότητας», λέει ο αρχιτέκτονας στο βίντεο της εικονικής περιήγησης στο Κέντρο, η οποία γίνεται μέσα από τον ιστότοπο του Ιδρύματος.

Ενεργειακά, εξασφαλίζεται 100% αυτονομία για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των εγκαταστάσεων, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία θα επενδυθούν στο στέγαστρο των εγκαταστάσεων και πράσινης ενέργειας, ενώ, χρήση του δικτύου θα γίνεται μόνο κατά τη λειτουργία της Λυρικής Σκηνής, όπως εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεόδωρος Μαραβέλιας.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τη χρήση νερού, αυτή θα γίνεται από γεωτρήσεις, χωρίς να επιβαρύνεται το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ενώ, υπάρχει πρόβλεψη για ανακύκλωση και φιλτράρισμα των υδάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φυσικών πόρων.

Η επίσκεψη του κ. Λιβιεράτου στο εργοτάξιο του Κέντρου, συνδυάστηκε με την επίσκεψη Ιταλών φοιτητών αρχιτεκτονικής της περίφημης σχολής της Βενετίας, «επίσκεψη που δείχνει ότι υπάρχει μέλλον, υπάρχει φως» όπως ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «τα νέα παιδιά είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν σε μία νέα Ευρώπη».

http://www.ypodomes.com/index.php/anaplasis/anaplaseis-athinas/item/16582-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%B8-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου