Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Σκληρός ο νόμος αλλά νόμος (dura lex sed lex)


Δημοσίευση: 16 Ιουν. 2011
Greek Parliamentphoto © 2008 Filip Maljković | more info(via: Wylio)http://blogs.in.gr/blogger/post/?aid=1231113696
Μπορεί στις ταινίες και τα σήριαλ να βλέπουμε μια παρακμιακή ρωμαϊκή αυτοκρατορία αλλά την εποχή της ακμής της η Αρχαία Ρώμη ήταν μια φοβερά έντιμη πόλη.
Για παράδειγμα μετά τις ήττες τους από τον Πύρρο οι Ρωμαίοι έλαβαν μήνυμα από το μάγειρα του Ηπειρώτη βασιλιά πως για το κατάλληλο ποσό θα τον δηλητηρίαζε για λογαριασμό τους. Θεώρησαν όμως ατιμωτικό να νικήσουν με τέτοια μέσα και έτσι ειδοποίησαν τον Πύρρο να προσέχει το μάγειρά του (και αυτός φυσικά τον θανάτωσε με φρικτά βασανιστήρια).
Βέβαια, η ιδέα πως ο νόμος είναι ιερός ακόμη κι όταν διαφωνούμε μαζί του είναι πιο παλιά και εμείς οι Έλληνες μπορούμε να περηφανευόμαστε για το παράδειγμα του Σωκράτη.
Γι αυτό και είναι τραγικό να βλέπει κανείς ενέργειες όπως ο εμποδισμός των βουλευτών να μεταβούν στη βουλή. Δεν μας αρέσει ό,τι κάνουν; Ούτε εμένα. Δεν παύουν όμως να αποτελούν τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού και ο νόμος απαιτεί αυτό να το σεβόμαστε.
Φυσικά και οι ίδιοι οι κυβερνώντες μας τον νόμο τον έχουν κάνει λάστιχο σε πολλές περιπτώσεις αρκεί να τους εξυπηρετεί κάτι τέτοιο οπότε κάποιος θα μπορούσε να μου αντιπροτείνει πως όποιος δεν σέβεται το νόμο δεν δικαιούται να επικαλείται την προστασία του.
Ίσως αλλά αν είναι να ξεκινήσουμε την πολιτική κάθαρση και την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας με τα ίδια υλικά που έριξαν έξω την παλιά δυστυχώς δεν μας βλέπω να πηγαίνουμε πολύ μακριά.
Γιώργος Επιτήδειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου