Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Χορεύοντας με τις μίζες - Βαθιά στο τούνελ των υποβρυχίων

Ελευθεροτυπία - enet.gr
http://www.facebook.com/pages/Markos-Bolaris-%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%9C%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%82/94051187805


Μια αλυσιδωτή αντίδραση ενεργοποίησε το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για τα υποβρύχια, με την παραπομπή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Το πόρισμα, πέραν όλων των στοιχείων με τα οποία οι βουλευτές - μέλη της επιτροπής πρότειναν την παραπομπή του υπουργού, εμπεριέχει και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αρκετά πρόσωπα θεωρούνται συναυτουργοί του κ. Τσοχατζόπουλου.

Τα πρόσωπα αυτά ή έχουν κληθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις τους αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο καμβάς της διαπλοκής στην υπόθεση των υποβρυχίων, και φυσικά δεν σταματά στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Σύμφωνα με το πόρισμα δημιουργήθηκαν δύο ομάδες. Η ομάδα Αβατάγγελου, που μέχρι το τέλος του 2003 είχε πάρει από τη Ferrostaal 26,3 εκατ. ευρώ, και η ομάδα Ντερμιτζιάν, που είχε πάρει 20,6 εκατ. ευρώ.

Τα άτομα που αναφέρονται να έχουν σχέση με την υπόθεση είναι:

Johann Haun. Στο πόρισμα αναφέρεται ως Χάουν: Πρώην γενικός πληρεξούσιος της εταιρείας Ferrostaal και στη συνέχεια αναπληρωτής πρόεδρος της HDW και σύμβουλος της εταιρείας. Σύμφωνα με το πόρισμα, φέρεται ότι, σε συνεργασία με τον κ. Πούκλερ, αναζήτησαν ομάδα επιρροής στην Ελλάδα για την υπόθεση των υποβρυχίων. Φέρεται να είχε επαφές με τους Ιωάννη Μπέλτσιο, Ακη Τσοχατζόπουλο, Μιχαήλ Ματαντό, Μιχαήλ Φιλιππίδη και άλλα πρόσωπα, ενώ θεωρείται ότι είναι αυτός που έδινε εντολές πληρωμών.

Graf von Pugkler. Στο πόρισμα αναφέρεται ως Βον Πούκλερ. Φέρεται ότι είναι το άτομο το οποίο ζήτησε από τον Χάουν τη συνδρομή για υπόδειξη ομάδας Ελλήνων με διασυνδέσεις, οι οποίοι θα διευκόλυναν στην υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων. Φέρεται επίσης ότι έχει συναντηθεί με τους Γιάννη Μπέλτσιο, Α. Αβατάγγελο, Μ. Φιλιππίδη και Μ. Ματαντό, καθώς και με τους Γερμανούς που έχουν κατηγορηθεί για τις μίζες στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Hans Dieter Muhlen-beck. Στο πόρισμα αναφέρεται ως «Μούλεμπεγκ». Πήρε μπόνους 300.000 ευρώ από τη Ferrostaal την περίοδο 1999-2000 για την επιτυχή σύναψη σύμβασης για τα υποβρύχια.

Αγκο Ντερμιτζιάν. Φέρεται ότι υπέδειξε τον κ. Φιλιππίδη ως κατάλληλο πρόσωπο για να μπει στην ομάδα επιρροής. Επίσης, φέρεται ότι έχει πάρει σημαντικά ποσά μέσα από το δίκτυο πληρωμών της Ferrostaal.

Μιχαήλ Ματαντός. Φέρεται ως το πρόσωπο που διακίνησε τις παράνομες πληρωμές μέσω της εταιρείας ΜΙΕ. Ο κ. Ματαντός ήταν συνεργάτης της κατασκευάστριας εταιρείας και εκπρόσωπός της στην Ελλάδα.

Μιχαήλ Φιλιππίδης. Φέρεται ότι είναι άνθρωπος του Ντερμιτζιάν στην Ελλάδα και ότι είχε πολλές συναντήσεις είτε ως ενδιάμεσος είτε ως μεταφραστής είτε ως ενδιαφερόμενος για την υπόθεση.

Αλέξανδρος Αβατάγγελος: Σύμφωνα με τη δικογραφία της Εισαγγελίας του Μονάχου, φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Dolmatron και της εταιρείας Wilbforce, οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση των υποβρυχίων και έχουν κάνει παράνομες πληρωμές. Επίσης, φέρεται να είναι ο άνθρωπος που συντόνιζε την ομάδα δράσης στην Ελλάδα. Φέρεται ότι έχει πάρει το ποσό των 36 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά την προκαταρκτική επιτροπή «δεν αποτελεί αμοιβή του». Ενα μέρος από το ποσό αυτό φέρεται να έχει διατεθεί για παράνομες πληρωμές.

Ιωάννης Μπέλτσιος: Πολιτικός μηχανικός. Φέρεται ότι είχε συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των ελληνικών υποβρυχίων με τα στελέχη της Ferrostaal, καθώς και ότι έλαβε ενεργά μέρος σε όλες τις διαδικασίες για την ανάθεση της σύμβασης. Εμφανίζεται ως συνεργάτης και διαπραγματευτής για λογαριασμό του κ. Αβατάγγελου. Επίσης, εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που κανόνιζε συναντήσεις με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Μπέλτσιος φέρεται να είναι αποδέκτης δύο πληρωμών σε μετρητά, η πρώτη τον Μάρτιο του 2001 με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ και η δεύτερη τον Μάιο του 2003 με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν στοιχεία ότι είχε σύμβαση με τη Ferrostaal για το διάστημα 2000-2003 με σταθερή μηνιαία αμοιβή 15.000 μάρκα.

Ο άγνωστος κύριος Kyros, στον οποίο εμφανίζονται πληρωμές που γίνονταν στην τράπεζα Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι ενδείξεις καθιστούν τους Γ. Μπέλτσιο, Αλ. Αβατάγγελο, Μ. Φιλιππίδη και Μ. Ματαντό, καθώς και τους αλλοδαπούς Ντερμιτζιάν και Βον Πούκλερ, συμβούλους της Ferrostaal, συναυτουργούς στη δωροδοκία αγνώστου -προς το παρόν- αριθμού Ελλήνων υπαλλήλων. Κατά την επιτροπή, οι παραπάνω δούλεψαν αποκλειστικά και μόνο για την κατάρτιση της σύμβασης των υποβρυχίων χρηματίζοντας υπαλλήλους του Ελληνικού Δημοσίου, μόνιμους και μετακλητούς, αξιωματικούς και μέλη επιτροπών αξιολόγησης.

Τέλος, οι Νικόλαος Ζίγκρας και Γεώργιος Σαχπατζίδης φέρονται ως εμπλεκόμενοι με την εταιρεία Torcaso Investment Ltd, η οποία με τη σειρά της φέρεται να εμπλέκεται στη διακίνηση μαύρου χρήματος στην υπόθεση των υποβρυχίων, αλλά και στην πώληση ακινήτου στον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Ειδικότερα ο Νικ. Ζίγκρας, σύμφωνα με το πόρισμα, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Torcaso, μέσω της οποίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε διακίνηση και επένδυση χρημάτων από την «ερευνώμενη εγκληματική δωροδοκία».

Και βέβαια αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς πολλά αναμένεται να προκύψουν και από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που θα ελέγξει τη μετά Τσοχατζόπουλο περίοδο μέχρι και σήμερα. Εκεί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, υπάρχει ενδιαφέρον καθώς έχουμε πολλές τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης. Επίσης ενδιαφέρον θα έχει αν τελικά εξεταστούν και οι επιμέρους συμβάσεις και οι συμβάσεις των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. *

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου