Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

“Време”: Τα ηνία του «έφιππου πολεμιστή» τα κρατά ο Αχμέτι…

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 201 - mikres-ekdoseis 
Ιούνιος 15, 2011.

Η τοποθέτηση του μεγαλοπρεπούς μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων θα μπεί εμπόδιο  στις ελπίδες για μια ταχεία επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα. Είναι μια ενέργεια  που θα πέσει στο κενό, συνεπικουρούμενης  με το τελεσίγραφο του αλβανικού κόμματος DUI, που θέτει προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας του σε ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.
Όταν έγινε σαφές ότι ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του DUI,  έθεσε  ως πρώτο αίτημα, για μια κυβερνητική συμμαχία  με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, την επίλυση της διαφοράς, τώρα τράβηξε το μεγαλύτερο χαρτί που είχε στο μανίκι του-το Μνημείο.
Το άγαλμα του Αλεξάνδρου θα προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα και θα κατηγορηθεί η πΓΔΜ ότι μπλοκάρει, την προσφορά που της έγινε, για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αυτές είναι οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων  κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αιτήματα του Αλί Αχμέτι,  ο οποίος δηλώνει ότι «το κράτος δεν πρέπει να χάνει χρόνο με ασήμαντα πράγματα, αλλά να αντιμετωπίζει το ζήτημα που εκκρεμεί και επί δύο δεκαετίες κρατά μακριά τη χώρα από την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απίθανο ο πρωθυπουργός μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες ή ακόμη μέχρι τέλους του έτους να επιλύσει τη διαφορά με την Ελλάδα.
Πολύ πιο πιθανό είναι ότι αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης, μια απόφαση που θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά κυβερνητικά σχέδια.
Ο Στέφο Πενταρόφσκι, πρώην σύμβουλος των προέδρων, Μπόρις Τραϊκόφσκι και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τους εταίρους του συνασπισμού και να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος αφού με οποιαδήποτε κόστος επιδιώκει να τοποθετήσει το μνημείο του Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων.

«Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό που το DUI απαιτεί με αποφασιστικότητα  από τον Γκρούεφσκι να επιλύσει τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα και να αφήσει  μακριά, τα προσωπικά και ήσσονος σημασίας ζητήματα.

»Ωστόσο η λεγόμενη ‘αρχαιοποίηση’ της χώρας από τον Γκρούεφσκι, του αφήνει ελάχιστους ελιγμούς για την επίλυση της διαφοράς», θα τονίσει ο Πενταρόφσκι.
Κομματικές πηγές, εντούτοις, μιλούν για τον Αχμέτι από το DUI, ότι για συμφωνία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού με το κόμμα του Γκρούεφσκι, θα απαιτήσει από τον τελευταίο γραπτή εγγύηση- συμφωνία ότι  μέχρι τέλος του έτους θα επιλυθεί η διαφορά με το όνομα.
Και αυτή είναι μια διαφορετική τακτική από την προηγούμενη δηλωτική δέσμευση άνευ ορίων και συγκεκριμένων προτάσεων για την επίτευξη λύσης.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν  ότι ενδεχομένως ο Γκρούεφσκι να συμφωνήσει, αλλά ομολογουμένως, δεν υπάρχει  αρκετός χρόνος για να εργαστεί σε μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να ‘λησμονήσει’ τις υποσχέσεις του.
Υπάρχει όμως και η λογική ο Γκρούεφσκι να κυβερνήσει με τον σχηματισμό ενός άλλου συνασπισμού, πέρα από του DUI.
Ας μην ξεχνάμε ότι  στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, Philip Reeker, είχε καθίσει με τους δύο Αλβανούς πολιτικούς, Αλί Αχμέτι και Μεντούχ Τάτσι και τους ζήτησε να μην δημιουργούν εμπόδια στην εκλογική διαδικασία.
Ο καθηγητής, εξάλλου, Mersel Biljali, δηλώνει ότι απαίτηση για άμεση επίλυση της διαφοράς με το όνομα, δεν προέρχεται μόνον από την Ελλάδα αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
«Οι διεθνείς παράγοντες αυξάνουν τις πιέσεις και στις δύο πλευρές. Είναι μια πραγματικότητα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος. Έχουμε, ήδη, χάσει πολύτιμο χρόνο. Η πΓΔΜ έχει, ήδη, τεθεί σε απομόνωση και η διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ είναι αδιέξοδη», θα επισημάνει ο Μπιλιάλι. Και θα προσθέσει :
«Το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να θεωρηθεί ως ένα συν  για τους Έλληνες, ότι, δηλαδή, οι Σκοπιανοί παραβιάζουν την ενδιάμεσο συμφωνία προκαλώντας  παρενέργειες οι οποίες  μπορούν να ερμηνευτούν πρόκληση».

Πηγή: Време

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου