Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ο «σύντροφος υπουργός» και ο κατήγορός του


Του Τασου Tελλογλου

Οταν πριν από ένα χρόνο ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ένας από τους πολιτικούς, που όσο κανένας άλλος έχει ταυτισθεί από την επέλαση του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ στους θεσμούς της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, διεκδικώντας μάλιστα με πολλές αξιώσεις το πόστο του πρωθυπουργού, μιλούσε για επικοινωνιακή καταιγίδα εναντίον του, ασφαλώς δεν φανταζόταν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα τον παρέπεμπε για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από «εγκληματική δραστηριότητα».
«Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ… και σήμερα είμαι ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη στους «νέους Φακέλους», που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στο σημείο αυτό, η φωνή του είχε τη χροιά του πείσματος αλλά και της θέλησής του να αντιπαλέψει εκείνο που ο ίδιος θεωρεί οικονομικά και πολιτικά παράκεντρα. Αυτά μπορεί να μην τα τοποθετεί ο κ Τσοχατζόπουλος στο ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά τα προσδιόρισε αρκετά κοντά σε αυτό.
«Κόψε μία φέτα»
«Τώρα, μια άλλη ιστορία οι σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν είναι βέβαια θέμα ανοιχτής συζήτησης αλλά έχουν τη δική της ιστορία», είπε και συνέχισε: «Κοιτάξτε, η ιστορία είναι γνωστή και αφορά τους ίδιους τους ανθρώπους, εκείνον και μένα. Δεν με υποστήριξε ποτέ ο Γιώργος Παπανδρέου. Είτε ήταν στο συνέδριο είτε ήταν στις εκλογές είτε οπουδήποτε αλλού. Είχε άλλη επιλογή, εντάξει, δικαίωμα του».
Εκφραστής αυτών των συμφερόντων κατά τη λογική του κ. Τσοχατζόπουλου δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής, βουλευτή Σερρών και πρώην υφυπουργό, κ. Μάρκο Μπόλαρη, που όταν μιλάει για τον «Ακη» τον αποκαλεί με ελαφρά ειρωνεία «σύντροφο υπουργό».
Σε αντίθεση με την εξεταστική επιτροπή για τη Siemens –διήρκεσε περίπου ένα χρόνο– η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την εξέταση της υπόθεσης των υποβρυχίων και την εμπλοκή του κ Α. Τσοχατζόπουλου σε αυτήν διήρκεσε ένα μήνα. «Αν δεν μπορείς να φας όλο το βόδι κόψε μία φέτα», είναι από τα αγαπημένα ρητά του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής .
Η προσέγγιση αυτή της επιτροπής δίνει το δικαίωμα στον κ. Τσοχατζόπουλο να μιλήσει για «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας και για δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου που χωράει μόνον ο ίδιος από τους τέσσερις υπουργούς Αμύνης, οι οποίοι υλοποίησαν τη σύμβαση των υποβρυχίων. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μπόλαρης, σε αντίθεση με τον κ. Σήφη Βαλυράκη, πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, είχε στη διάθεσή του ένα γερμανικό κατηγορητήριο που κατονόμαζε τον κ Τσοχατζόπουλο ως αποδέκτη παράνομων πληρωμών –κάτι που ο ίδιος ο υπουργός Αμύνης αρνείται και χαρακτηρίζει συκοφαντικό– χωρίς ωστόσο να διαθέτει μια χρηματορροή που να συνδέει τον «σύντροφο υπουργό» με τους ιδιώτες που εκπροσωπούσαν το γερμανικό κονσόρτσιουμ.
Οι χρηματορροές
Ο κ. Μπόλαρης δεν χρησιμοποίησε καμία από τις χιλιάδες φωτοτυπίες που του απέστειλε η εισαγγελία για τα υποβρύχια ακολουθώντας το χρήμα. Οι διαδρομές του χρήματος, που γνώριζε από την εμπλοκή του στην έρευνα της υπόθεση του Βατοπεδίου, αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες. Ιδιαίτερα εκείνες που αφορούσαν τις χρηματορροές προς την εταιρεία Torcasso, στην οποία δικαιούχος ήταν ο ξάδελφος του κ. Α. Τσοχατζόπουλου, Ν. Π. Ζήγρας. Από την 1η Νοεμβρίου του 1999 ώς τις 7 Μαρτίου του 2000 εμβάζονται 7,5 εκατ. δολάρια από τον λογαριασμό 051524866 της Μόργκαν Στάνλεϊ προς την εταιρεία του κ. Ζήγρα και τα χρήματα αυτά τοποθετούνται σε αγορές ακινήτων στην Αθήνα από την Κυπριακή εταιρεία. Στο πόρισμα που κατατέθηκε χθες γίνεται η υπόθεση ότι η τελευταία καταβολή προς το περιβάλλον του κ. Τσοχατζόπουλου μέσω της εταιρείας που κάποτε ανήκε στον ξάδελφό του έγινε το 2007. Αλλά στο πόρισμα της επιτροπής του κ. Μπόλαρη γίνεται και η υπόθεση ότι έμβασμα προς την Κυπριακή εταιρεία εξ αιτίας της σύμβασης των υποβρυχίων έγινε και πριν από την υπογραφή της σύμβασης.
«Κλειδί» ήταν ένας κουμπάρος του κ. Ζήγρα που φέρεται να λαμβάνει χρήματα από τον αντιπρόσωπο της Ferrostaal. Το ότι το επιτελείο της καλύτερης προανακριτικής επιτροπής της Βουλής τον τελευταίων χρόνων βρήκε το πρόσωπο–κλειδί στο Διαδίκτυο, ένα πρόσωπο που μέχρι χθες δεν είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, οπωσδήποτε σημαίνει κάτι για την ποιότητα της δουλειάς των μηχανισμών ελέγχου. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή μοιάζει να τους υπερφαλαγγίζει σε ελάχιστο χρόνο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_07/06/2011_444848

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου