Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Διαμάχη τώρα Σόφιας και Αθήνας για το όνομα»


Ιούνιος 8, 2011.

Ενώ η Ελλάδα επιμένει, επίσημα, σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για συνολική χρήση, μια θέση που θεωρείται απαράδεκτη από τα Σκόπια, επεμβαίνει τώρα και η Βουλγαρία στη διένεξη αυτή, γράφει η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια».


Πολιτικό ζήτημα δημιουργήθηκε με τη δημοσίευση της δήλωσης του Βούλγαρου προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ από τη Σλοβενία, ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την προειδοποίηση ότι η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως Βόρεια ή Άνω Μακεδονία θα μπορούσε να επηρεάσει τη Βουλγαρία.

Ο πρώην Σκοπιανός πρέσβης στη Σόφια, Αμντουραχμάν Αλίτι, δήλωσε ότι όσο χρόνο το ζήτημα της ονομασίας βρισκόταν στο ερευνητικό στάδιο, η Βουλγαρία δεν ενδιαφερόταν για το πρόβλημα του ονόματος και είχε μια θέση αρχής, ότι, δηλαδή, πρέπει να διευθετηθεί το όνομα για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που ώθησαν τον Παρβάνοφ να προβεί σε μια τέτοια δήλωση. Ο ένας είναι ότι, ίσως, πιστεύει η Βουλγαρία ότι η διαδικασία διευθέτησης του προβλήματος φθάνει στο τέλος της  και προσπαθεί να μείνει έξω από αυτό, αν και δεν βλέπω το λόγο να θέλει να παρέμβει.

» Από την άλλη πλευρά μπορεί να εκφράζει μια τάση να δυσκολέψει τα πράγματα, για να επιτύχει μια καλύτερη λύση – όπως Σλαβομακεδονία- και με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνει στα πράγματα της πΓΔΜ», δήλωσε ο Αλίτι.

Ο Βούλγαρος καθηγητής εξάλλου, Ντιμίταρ Μίρτσεβ, είπε ότι η δήλωση του Παρβάνοφ δεν αποτελεί παρέμβαση στη διαφωνία του ονόματος, αλλά αποτελεί μια θετική συμβολή στην επίλυση του προβλήματος.
«Ο Παρβάνοφ, ανέφερε ότι μια κακή απόφαση για το όνομα, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις στην  περιοχή, κάτι για το οποίο όλοι μιλούμε. Νομίζω ότι με τη  δήλωσή του θέλει να βοηθήσει» δήλωσε ο Μίρτσεβ.

Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου