Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ζισκάρ ντ’ Εστέν: «Παράλογο αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα»


«Οι κερδοσκόποι και οι τράπεζες γνώριζαν ότι αναλάμβαναν κίνδυνο όταν αγόραζαν ελληνικά ομόλογα», τόνισε σε ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε το υπέρογκο βάρος τους χρέους της Ελλάδας ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να αναληφθεί από έναν ανεξάρτητο φορέα που θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωσή του με ιδιώτες πιστωτές.
Μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν
Υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα συνιστούν στην ουσία υποτίμηση μέσω των περικοπών των μισθών και της αύξησης της παραγωγικότητας που θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελλάδα «αποπληρώνει τα χρέη της σε ένα ισχυρό νόμισμα, το οποίο είναι τρέλα».
Μια λύση κατά τον ίδιο θα ήταν να μεταβιβαστεί το ελληνικό χρέος σε έναν φορέα, ένα σχέδιο που είχε υιοθετήσει η Γαλλία τη δεκαετία του 1930.
Στον φορέα αυτό θα υπάρχει συμβολή της ΕΚΤ και της Ελλάδας, με την ελληνική συνεισφορά να προέρχεται εν μέρει από τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ο Γάλλος πολιτικός.
Ο φορέας θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές για το πως, το πότε και σε ποιο βαθμό θα υπάρχει αποζημίωση.
Αναφερόμενος στα υφιστάμενα σχέδια διάσωσης της χώρας, ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να προσθέτουμε χρέος σε ένα βάρος που ήδη είναι μη βιώσιμο…οι κερδοσκόποι και οι τράπεζες γνώριζαν ότι αναλάμβαναν κίνδυνο όταν αγόραζαν ελληνικά ομόλογα».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου