Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

«Μεταρρυθμίσεις τώρα ή υποβιβασμός στον τρίτο κόσμο»

Προ διλήμματος βάζουν τους Έλληνες και 18 οικονομολόγοι που εργάζονται σε πανεπιστήμια του Εξωτερικού

Την ανησυχία τους για υποβιβασμό της Ελλάδας «στο επίπεδο μιας φτωχής, τριτοκοσμικής χώρας», εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους 18 Έλληνες οικονομολόγοι καθηγητές διακεκριμένων πανεπιστημίων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD) και το Spiegel-Online.

Η άρνηση του προγράμματος διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ενδεχόμενη μονομερής αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους, θα σήμαιναν "οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα", τονίζουν οι οικονομολόγοι καθηγητές σε κοινή δήλωσή τους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Οι καθηγητές προτείνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα και αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ελληνοκύπριος, κάτοχος του βραβείου Νομπέλ, Χριστόφορος Πισσαρίδης, από το London School of Economics, ο καθηγητής Μιχάλης Χαλιάσσος της έδρας Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο "Goethe" της Φραγκφούρτης, καθηγητές από το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου κ.ά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι "μόνον το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εγγυάται επιστροφή της χώρας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος".
Oι διακεκριμένοι οικονομολόγοι στηρίζουν στην κοινή τους δήλωση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για το νέο, δεύτερο πακέτο δανείων δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα.

Πρωτίστως "πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, που βρίσκεται σε έξαρση, αν η Ελλάδα θέλει να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να αποφύγει τη διεθνή οικονομική απομόνωση", επισημαίνουν οι οικονομολόγοι. Προειδοποιούν δε ότι "πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα και αυτή η ευκαιρία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου