Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Τα ενΝέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 

ΔΥΟ ΕΙΧΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ, ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Εννέα είναι τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση. Εξ αυτών οι δύο έχουν θητεύσει σε κυβερνητικά πόστα, ο ένας στο απώτερο παρελθόν και ο άλλος στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα του Γ. Παπανδρέου μετά την εκλογική του νίκη το 2009.
Η. Μόσιαλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Οικονόμου, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Π, Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μ. Μπόλαρης, υφυπουργός Υγείας, Γ. Δριβελέγκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Παπαϊωάννου, υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Σπηλιόπουλος, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Η. Μόσιαλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Οικονόμου, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Π, Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μ. Μπόλαρης, υφυπουργός Υγείας, Γ. Δριβελέγκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Παπαϊωάννου, υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Σπηλιόπουλος, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Οι υπόλοιποι δεν είναι κι αυτοί άγνωστοι. Εχουν τη δική τους ιστορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή. Δύο, πάντως, φαίνεται να διαθέτουν περισσότερο αυτό που λέμε «προφίλ τεχνοκράτη»: ο ένας είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, εξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές, και ο άλλος είναι εξωκοινοβουλευτικός. Πρόκειται για τον Παντελή Τζωρτζάκη, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet και τους τελευταίους μήνες σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα πληροφορικής και γενικότερα καινοτομίας.

1 Σταύρος Λαμπρινίδης, υπουργός Εξωτερικών
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ των ΗΠΑ και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Υπήρξε στο παρελθόν και συγκεκριμένα από το 1994 μέχρι το 1996 ειδικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών και υπουργός Παιδείας.
Τον Ιούνιο του 2004 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και από το 2005 έως σήμερα είναι επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004 επίσης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

2 Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, υπουργός Δικαιοσύνης
Γεννήθηκε στη Λυκούρια Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1981 και θήτευσε σε πολλά κυβερνητικά πόστα από το 1985 έως το 2000 (υπουργός Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Επικρατείας, υφυπουργός Εσωτερικών, Προεδρίας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας).

3 Ηλίας Μόσιαλος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009. Είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics. Η έρευνά του εστιάζεται σε πολιτικές Υγείας που σχετίζονται με εθνικά συστήματα Υγείας.
Είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία.
Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, ενώ διετέλεσε από το 2000 μέχρι το 2003 μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

4 Πάρις Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Εσωτερικών
Γεννήθηκε το 1956 στην Κοζάνη. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και εργάστηκε μέχρι το 1991 ως υπάλληλος στη ΔΕΗ.
Διετέλεσε για πολλά χρόνια δήμαρχος Κοζάνης, καθώς για πρώτη φορά εξελέγη το 1990 και επανεξελέγη το 1994, το 2002 και το 2006. Το 1999 γίνεται ο πρώτος αιρετός πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.
Το 2000 εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. και υπήρξε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εκεί από το 2002 έως και το 2004.
Στη Βουλή μπήκε για πρώτη φορά το 2009.

5 Παντελής Οικονόμου, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Γεννήθηκε στην Αθήνα το '50. Σπούδασε στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το μάστερ του στην επιχειρησιακή έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ της Αγγλίας. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α' Αθήνας το 1996. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1993, η δήλωσή του υπέρ της φορολόγησης των αποδόσεων των ομολόγων και των ρέπος τού στοίχισε, όπως ο ίδιος εξάλλου πιστεύει, την εκλογή του.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, το 2004 τάχθηκε κατά του σχεδίου Ανάν, το 2006 κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και το 2007 κατά του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

6 Παντελής Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Πριν από λίγους μήνες παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet Α.Ε., θέση την οποία κατείχε από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και από το πόστο του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) για να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα αξιοποίησης τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών.
Γεννήθηκε το 1962 στην Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης. Το 1984 απέκτησε πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και το 1987 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με εκπόνηση μάστερ στην πληροφορική στο Brooklyn of CUNU. Από το 1988 έως και το 1994 εργάστηκε ως επίκουρος έκτακτος καθηγητής πληροφορικής στα ΤΕΙ Ηρακλείου.

7 Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός Υγείας
Συμμετείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου (Οκτώβριος 2009) ως υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητες την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου-Καταναλωτή και την Ειδική Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010 χρίστηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958 και είναι δικηγόρος. Μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ από το 1974, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2004.

8 Γιάννης Δριβελέγκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Γεννήθηκε το 1951 στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγητής. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Αγροτικής Πολιτικής. Από το 1996 εκλέγεται πρόεδρος της Ενωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής και διετέλεσε μέλος της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1993.

9 Κώστας Σπηλιόπουλος, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας
Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1956. Αποφοίτησε ως πολιτικός μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Σε ηλικία 25 ετών εκλέχθηκε πρόεδρος της κοινότητας Μελισσίων Αιγίου. Διετέλεσε το 1990 δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Αιγίου και το 1994 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1996. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου