Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

«Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία»

(Σημείωση δική μας: Στην Ελλάδα ένα πράγμα γνωρίζουμε - "Αδειοδότηση" σημαίνει ευκαιρία γιά τον οποιοδήποτε υπάλληλο να σου φέρει παράλογα προσκόμματα ώστε να εκβιάσει το πολυπόθητο λάδωμα. Άρα, όσο λιγότερα εμπόδια στην αρχή, καί όσο καθαρότερες οι απαιτήσεις τόσο καλύτερα. Αυτό που συνήθως λείπει από τέτοιου είδους νόμους είναι και η θεμοθετημένη δυνατότητα άμεσης  άμυνας του πολίτη απέναντι στην καρεκλοκένταυρη γραφειοκρατία και τα λαδοφόρα καπρίτια της).

 


Ψηφίστηκε στο σύνολό του, με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις». 


Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που υλοποιείται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Όπως μάλιστα το χαρακτήρισε ο υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί «ένα μίνι fast track για τις αδειοδοτήσεις στη χώρα μας». 


Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο, αποτελούν μια σημαντική τομή για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανταγωνιστικού, φιλικού προς τις υγιείς επιχειρήσεις, ευνοϊκού για την τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος και κατ’ επέκταση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κινείται σε τρεις άξονες: 


Ο πρώτος αφορά στα τεχνικά επαγγέλματα και συγκεκριμένα τις διαδικασίες αδειοδότησής τους. Εκσυγχρονίζεται η ισχύουσα νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα νόμο του 1934, με μια σειρά από τομές που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για κάθε επάγγελμα. Περιορίζεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών, ώστε το είδος και ο αριθμός τους να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις και απαιτήσεις όσον αφορά τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και τον τρόπο πιστοποίησής τους. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων φορέων επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Οι διαδικασίες αδειοδότησης γίνονται πιο απλές και διαφανείς.


Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αδειοδότηση για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων και απαντά στα προβλήματα που δημιουργούσε η πολυνομία και η συναρμοδιότητα μεγάλου αριθμού υπηρεσιών. Αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης, από τη λογική του πρώτα «ελέγχω» και μετά «αδειοδοτώ» στο μοντέλο που πρώτα «αδειοδοτεί» και μετά «ελέγχει», για τις δραστηριότητες χαμηλής όχλησης. Άλλη μια σημαντική αλλαγή είναι ότι δίνεται πλέον στα Επιμελητήρια της χώρας η δυνατότητα σύστασης υπηρεσίας με τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας ως ένας ισοδύναμος μηχανισμός. Ακόμη, με μια σειρά ρυθμίσεων προστατεύεται η επιχειρηματικότητα σε περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα χωροταξίας-πολεοδομίας.


Ο τρίτος άξονας του σχεδίου νόμου αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων. Διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση, στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα, ρυθμίζεται η άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, διευκολύνεται η ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας για τις επιχειρήσεις από τη χρήση κοινών υποδομών. Και όλα αυτά, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, «το νομοσχέδιο είναι μέρος της προσπάθειάς μας να μεταρρυθμίσουμε έτσι το κράτος, ώστε ό,τι είναι άκαιρο και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον να αντικατασταθεί από δομές που θα σπρώξουν τη χώρα προς τα εκεί που έχει ανάγκη. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη, μέσω του εκσυγχρονισμού ενός πεπαλαιωμένου νομοθετικού πλαισίου, που είχε αναφορές στη δεκαετία του ΄30».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου