Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αλβανία: Δύο χρόνια φυλάκιση για το μνημείο της Μπομποστίτσας

 Το μνημείο της Μπομποστίτσας για τους Έλληνες στρατιώτες 
που έπεσαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41

Ιούνιος 3, 2011

Για την παραβίαση των τάφων του χωριού Μπομποστίτσα, το δικαστήριο επέβαλε 4 χρόνια φυλακή, συνολικά, σε όλους τους κατηγορουμένους.
Για τον πρόεδρο του παραρτήματος της Ομόνοιας στην Κορυτσά ζήτησε να καταδικαστεί με δύο έτη φυλάκιση.

Οι ποινές αυτές επιβάλλονται σύμφωνα με τις κατηγορίες, όπως διατυπώθηκε στην συνεδρίαση του Δικαστηρίου την Πέμπτη,  ενώ η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη Πέμπτη στις 9 Ιουνίου.

Η Εισαγγελία της περιοχής Κορυτσάς είχε απαγγείλει κατηγορία κατά του υπεύθυνου της τοπικής οργάνωσης ‘Ομόνοια’, Ναούμ Δήσιο  και σε δύο εργάτες, για παραβίαση των τάφων στο παλαιό νεκροταφείο της Μπομποστίτσας.

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση, συνολικά, προτείνει ο Αλβανός Εισαγγελέας 
στους εργαζόμενους του ελληνικού μνημείου.

Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν άρχισε η δίκη το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
Οι αλβανικές αρχές κατήγγειλαν τους κατηγορουμένους ότι παραβίασαν παλαιά μνήματα στο χωριό της Μπομποστίτσας προκειμένου να διαμορφώσουν χώρο για ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-41.

Έπειτα από πολλές αναβολές, λόγω της απουσίας των μαρτύρων, τελικά ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη σε 2 χρόνια φυλάκιση του υπεύθυνου του τοπικού τμήματος της Ομόνοιας της Κορυτσάς, Ναούμ Δήσιο/ Naum Disho  και ένα χρόνο φυλάκιση στους εργάτες Άκη Κοροβέση/ Alqi Koroveshi  και  Λουάν Ζάτσε/ Luan Zaçe που εργάστηκαν επί ένα μήνα στην περιοχή της εκκλησίας της Παναγίας.

Στην απόφαση του Εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι έκαναν έφεση, υποστηρίζοντας ότι αυτοί ήταν απλά εργαζόμενοι και δεν είχαν καμία πρόθεση να προβούν σε πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Πηγή: mapo-online, 3.6.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου