Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ελλάς Ελλήνων Αγανακτισμένων

Ημερομηνία: 12/06/2011

Σεισμικές δονήσεις προκαλεί η αποτυχία του ελληνικού πειράματος.
Μαζική έξοδος στις πλατείες, ενώ καταρρέει ο δικομματισμός.
Νέα κυβέρνηση και με πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Παπανδρέου.

Της Αγγελικής Σπανού
www.makthes.gr/news/politics/75243/Η κυβέρνηση βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2011-15, το οποίο κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή και θα ψηφιστεί στο τέλος του μήνα, περιλαμβάνει μέτρα-σοκ, τα οποία θα εξοντώσουν τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και μάλιστα χωρίς να υπάρχει προοπτική εξόδου από το σπιράλ του οικονομικού θανάτου.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚτΕ ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε πλήρη αταξία και σύγχυση, ενώ οι πράσινοι συνδικαλιστές είναι σε θέση μάχης και θα δώσουν δυναμικό αντιμνημονιακό παρών στην πανεργατική κινητοποίηση της προσεχούς Τετάρτης. Την ίδια ώρα, νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο οφείλεται στην κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος και όχι στη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά του δικομματισμού φτάνουν στο απόλυτο ναδίρ, η αδιευκρίνιστη ψήφος γιγαντώνεται, η διάθεση αποχής ενισχύεται και το κίνημα των “Αγανακτισμένων” δείχνει εντυπωσιακή αντοχή και εξαπλώνεται.

Το καλό σενάριο
Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι ότι στο Γιούρογκρουπ της 20ής Ιουνίου θα ληφθεί μια θετική απόφαση για το ελληνικό πρόβλημα, η οποία θα επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (24-5 Ιουνίου). Θα αποφασιστεί, δηλαδή, νέος δανεισμός για τα έτη 2012-2014, ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, με ήπια συμμετοχή ιδιωτών (εθελοντική παρακράτηση ομολόγων) και βέβαια θα εκταμιευθεί τον Ιούλιο η 5η δόση. Η πραγματοποίηση ενός σαρωτικού ανασχηματισμού για να διαμορφωθεί ένα λειτουργικότερο και ασφαλώς μικρότερο σχήμα, με συμμετοχή πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, θα δώσει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να επιχειρήσει μια νέα αρχή και να κερδίσει κάποια από τα χαμένα ερείσματα στην κοινωνική βάση.

Το κακό σενάριο
Το κακό (και ρεαλιστικότερο) σενάριο για την κυβέρνηση είναι ότι, ανεξαρτήτως εξελίξεων σε επίπεδο ευρωζώνης, η κοινωνική ένταση και εσωκομματική αναστάτωση θα λειτουργήσουν διαλυτικά, με αποτέλεσμα η προσφυγή στις κάλπες να γίνει μονόδρομος μέχρι το φθινόπωρο μέσα σε ατμόσφαιρα χάους. 
Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από το διάγγελμα της Παρασκευής, επιμένει στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης ζητώντας από τη ΝΔ να συμφωνήσει στην αξιοποίηση προσώπων κοινής αποδοχής και στη σύσταση μεικτών ομάδων εργασίας που θα επεξεργάζονται πολιτικές. Αυτή η στρατηγική έχει κάποια αξία σε επίπεδο επικοινωνίας και δημιουργίας εντυπώσεων εκτός συνόρων, αλλά δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα απτό αποτέλεσμα. Ο Αντώνης Σαμαράς, άλλωστε, έδειξε στη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του ότι δεν έχει καμία διάθεση για συναίνεση, ακόμη και όταν εισπράττει τη δυσφορία του γάλλου πρωθυπουργού Φιγιόν ή του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορεί εύκολα να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού, θα θεραπεύονταν εάν έτεινε χείρα συνεργασίας η Νέα Δημοκρατία.

Ο ανασχηματισμός
Όπως όλα δείχνουν, είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου η πραγματοποίηση ανασχηματισμού, η οποία θα δημιουργήσει μια νέα γενιά δυσαρεστημένων στελεχών που θα μείνουν εκτός, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος είναι πολύ πιθανό ότι θα επιστρατευθεί σε κεντρικό ρόλο, ενώ φαίνεται πως έχουν βολιδοσκοπηθεί και άλλα στελέχη του τραπεζικού τομέα και της αγοράς για να αναλάβουν χαρτοφυλάκια.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι έχει χάσει κάθε δυνατότητα κοινωνικής συναίνεσης. Δεν υπάρχει έλληνας πολίτης που να μη θίγεται από τα μέτρα, οικογένεια που να μη βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να πέφτει δραματικά, νέος που να μη βρίσκεται σε αδιέξοδο, γέρος που να μη ζει με όλο και λιγότερα. Πέρα από τις συντεχνιακές μάχες για διατήρηση προνομίων, υπάρχει πλέον συλλογική οργή για τον άδικο χαρακτήρα των μέτρων που πλήττουν τους νομοταγείς πολίτες (εξωφρενικό παράδειγμα η έκτακτη εισφορά), επειδή δεν συλλαμβάνεται ο αδήλωτος πλούτος, δεν πατάσσεται η κρατική σπατάλη, δεν προσελκύονται επενδύσεις, δεν δημιουργείται παραγωγική βάση, δεν εξυγιαίνεται επί της ουσίας ο δημόσιος τομέας, δεν διαμορφώνεται αναπτυξιακή προοπτική.

Ζοφερή εικόνα
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο στόχαστρο, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι, εάν μετακινηθεί από το πόστο του, θα υπάρξει εσωκομματική γαλήνη. Ο συνδυασμός μέτρων εξοντωτικής λιτότητας με την απουσία προοπτικής και την αδυναμία της ηγεσίας να εμπνεύσει αισιοδοξία και αίσθημα ασφάλειας λειτουργεί καταστροφικά. Ο πρωθυπουργός έχει χάσει το στοίχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αδυνατεί να πείσει ότι προωθεί ένα πρόγραμμα που στο ορατό μέλλον θα βγάλει το καράβι σε λιμάνι, δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τις υγιείς κοινωνικές δυνάμεις για μια εθνική προσπάθεια με το βλέμμα στο μέλλον. Την ίδια ώρα, οι δανειστές ανησυχούν για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση νέου δανεισμού. Ζητούν -μάταια- από τη ΝΔ να βάλει πλάτη, με την επίκληση του παραδείγματος της Πορτογαλίας, το οποίο πολύ απέχει από την ελληνική πραγματικότητα. Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτινάσσεται, η οικονομική δυσπραγία διευρύνεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η επόμενη μέρα διαγράφεται ζοφερή. Το ελληνικό πείραμα έχει ήδη αποτύχει -οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου θα το ανακοινώσουν αργότερα.

Ο απρόβλεπτος παράγων "Αγανακτισμένοι"

Η μαζική έξοδος “Αγανακτισμένων” στις πλατείες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών και στοχεύσεων, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία προκαλεί πανικό σε ολόκληρο το κοινοβούλιο αλλά πρωτίστως στο σύστημα εξουσίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για θεσμικά ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, θεωρώντας προφανώς ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να εκτονωθεί, σε κάποιο βαθμό έστω, η λαϊκή οργή. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο σχεδιασμός του θα ευδοκιμήσει, όπως δεν είναι καθόλου εύκολο να διακινδυνευτεί οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον του κινήματος των “Αγανακτισμένων”. Αλλοι εκτιμούν ότι θα επιχειρηθεί σύντομα “ντου” στη Βουλή με απρόβλεπτη έκβαση, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το κύμα που θα φέρει στην εξουσία τον αντιμνημονιακό Αντώνη Σαμαρά, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο αέρας που φυσάει στις πλατείες πυροδοτεί ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές φωτιές στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες φουντώνουν αντί να ελέγχονται. Τις τελευταίες μέρες φάνηκε ολοκάθαρα ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλούν δυνατά για να ακουστούν στην εκλογική τους περιφέρεια, φοβούνται ότι χάνουν κάθε δυνατότητα επανεκλογής και αναζητούν τρόπους σωτηρίας αδιαφορώντας για την πολιτική ζημιά που προκαλείται στην κυβέρνηση με τους συνεχείς δημόσιους συντροφικούς καβγάδες.

Σχόλια 

Lefteris P.

  1. Μηδενίστε τους παρωχημένους πολιτικούς!
    Η διαμαρτυρία των πλατειών πρέπει να έχει συνέχεια και πρακτικό αποτέλεσμα το μηδενισμό των σημερινών πολιτικών σχηματισμών.
    Ο δικομματισμός είναι σοβαρό μειονέκτημα για τη χώρα.
    Ο αριθμός των βουλευτών, που πρέπει να γίνουν 200.
    Μια θητεία για κάθε βουλευτή, έτσι ώστε οι πιθανές παρανομίες να μην έχουν ισόβια ασυλία,
    έτσι δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η παραγραφή και η συγκάλυψη.
    Η κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης, στα κόμματα...
  2. ηρθε το τελος
    η''μεταπολιτευση''απομυθοποιηθηκε κ αποδεικνηεται ως το χειροτερο καθεστως στην ιστορια μας.ξεπουλιεται η ελλαδα διχως πολεμο οπως παλια,κ οι πολιτες περνανε μαυρες μερες.κανενα φασιστικο καθεστως δεν παραδεχτηκε ποτε οπως κ τωρα που παρανομα αποφασιζουν για την ζωη αυτων που θα γεννηθουν κ σε 20χρονια.νομιζω πρεπει να βρουμε στο πλουσιο λεξιλογιο μας οτι πιο ακραιο περασε απο ιστορια το σημερινο πολιτικο συστημα!!κ με διορισμουσ δ.υ βγαιναε ''δημοκρατικα''.......
  3. Ελλάς Ελλήνων Σοφότερων
    "Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού".
    Πότε θα μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας; Πού μας έφεραν οι κυβερνήσεις που έδιναν αλόγιστα παροχές με δανεικά; Πού μας έφεραν ο ωχαδελφισμός, το "βόλεμα στο δημόσιο", η φοροδιαφυγή και τα ρουσφέτια;
    Η απάντηση γνωστή σε όλους μας: στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με ένα κράτος δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό, με ένα σωρό βολεμένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που δεν εξυπηρετούν τον πολίτη όπως θα έπρεπε αλλά απομυζούν το δημόσιο χρήμα με τους παχυλούς μισθούς τους, τα επιδόματα και τα φακελάκια.
    Το να θέλουμε να αλλάξουν όλα αυτά μέσα σε ένα έτος είναι μη ρεαλιστικό. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του κράτους. Χρειάζονται υπομονή, πίστη και θυσίες για να έχουμε αποτελέσματα.
    Κανένας που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο δεν περιμένει ότι μετά από ένα χρόνο θα αρχίσει να βγάζει πολλά λεφτά. Αντίθετα, για χρόνια καταβάλλει προσπάθειες και ξοδεύει χρήματα. Η ανταμοιβή έρχεται μετά από χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που ξεκινάει μια επιχείρηση.
    Καλό είναι να δείξουμε υπομονή και πίστη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Ας συμβάλλουμε με τον τρόπο μας ο καθένας στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Να κάνουμε και κάποιες θυσίες αν χρειαστεί. Μόνο έτσι θα αλλάξει η Ελλάδα και όχι με τις δημαγωγικές κορώνες κάποιων πολιτικών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα.
    Ελπίζω και τα ΜΜΕ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αποφεύγοντας το λαϊκισμό και ανυψώνοντας το ηθικό των Ελλήνων.
    Η καλύτερη Ελλάδα είναι εκεί και μας περιμένει. Την πιστεύουμε και την διεκδικούμε. Και θα την κερδίσουμε!
  4. Χρεοκοπια ΤΩΡΑ..
    Μετα ολοι εναντιων ολων..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου