Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Αρχή και τέλος για το «βαθύ κράτος» η «υπόθεση Εργκένεκον»

Αρχή και τέλος για το «βαθύ κράτος» η «υπόθεση Εργκένεκον»

Μύθος ή αλήθεια: Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της Δικαιοσύνης και την εξιχνίαση της υπόθεσης Εργκένεκον, ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται άριστα το «μάννα εξ ουρανού» κατά των φανατικών Κεμαλιστών και των δομών που δημιούργησαν
"Η" 4/6
Της Ελενας Μπέλλη
Δεν πρόκειται για απλή συνωμοσία κατά της κυβέρνησης. Ούτε αφορά φιλόδοξους πραξικοπηματίες, πιστούς στις εντολές του Κεμάλ Ατατούρκ: Η αλήθεια για την Εργκένεκον, όπως αποκαλύπτεται από τα χιλιάδες έγγραφα στη διάθεση των δικαστικών αρχών, παραπέμπει σε κάτι πολύ σημαντικότερο: Τη λειτουργία ενός κράτους εν κράτει, ενός παράλληλου πολιτικο-οικονομικού βίου, άρτια οργανωμένου και άριστα χρηματοδοτούμενου.

Όταν το Μάρτιο του 2001, οι Αρχές συνέλαβαν τον κατάσκοπο Τουντσάι Γκιουνέι για αδίκημα, κανείς δεν περίμενε να εντοπιστούν στο σπίτι του όπλα, 115 πλαστά διαβατήρια, δεκάδες ταυτότητες, αλλά και έξι σάκοι στοιχείων, αρκετών για να αλλάξουν το ρου της ιστορίας της Τουρκίας. Δέκα χρόνια μετά, υπάρχει πάντα η φήμη ότι η σύλληψη του Γκιουνέι, που αφέθηκε ελεύθερος και φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ, έγινε μετά από συνεννόηση με τις Αρχές, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την Εργκένεκον:
Η δημιουργία της οργάνωσης
Το νήμα της αλήθειας ξεκινά κάπου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, όπως εικάζεται, CIA και Πεντάγωνο, συνέβαλαν στη δημιουργία της οργάνωσης, με στόχο την πάταξη του κομμουνισμού. Κάποιοι, ωστόσο, θέλουν την οργάνωση να αποτελεί δημιούργημα των Νεότουρκων και απλώς να αλλάζει μορφή μέσα στα χρόνια. Από τα στοιχεία και τις ανακρίσεις των εκατοντάδων συλληφθέντων, το βέβαιο είναι ότι η οργάνωση λειτουργούσε με κρατική δομή:

Αρχή και τέλος για το «βαθύ κράτος» η «υπόθεση Εργκένεκον»
  • Διέθετε «υπουργεία» Προπαγάνδας, Ερευνας, Δικαιοσύνης, Σχέσεων με Μη Kυβερνητικές Oργανώσεις, Δημοσίων Σχέσεων, Μυστικών Πρακτόρων, Σχέσεων με τρομοκρατικές οργανώσεις κ.λπ.
  • Είχε διεισδύσει σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ ερευνάται εάν και κατά πόσον συντέλεσε στη δημιουργία «τρομοκρατικών» οργανώσεων, όπως η τουρκική Χεζμπολάχ, το αριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο και η εθνικιστική οργάνωση Ταξιαρχίες Εκδίκησης.
  • Είχε υπό τον έλεγχό της δίκτυο πρακτόρων, πληροφοριοδοτών και δολοφόνων, ενώ, σύμφωνα με την κατάθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν (ο οποίος, σύμφωνα με δήλωση απόστρατου αξιωματικού ήταν μέλος της Εργκένεκον!), έδωσε εντολή στο Σαμπντίν Σακίκ, ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ, να δολοφονήσει 33 ανθρώπους.
  • Χρησιμοποιούσε οπλισμό του τουρκικού στρατού για να φέρει σε πέρας τις ποικίλες αποστολές της.
  • Εμπλέκεται σε πολλές από τις μέχρι πρότινος ανεξιχνίαστες υποθέσεις στην Τουρκία, όπως τις δολοφονίες του αρχηγού της αστυνομίας του Ντιγιάρμπακιρ, το 2001, του καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο, το 2006, τριών Χριστιανών και ενός Γερμανού υπηκόου στη Μαλάτια, το 2007 και του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007.
Παρά τη σύγχυση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, η Εργκένεκον χαρακτηρίζεται η «δίκη του αιώνα», όχι απλώς διότι αποκαλύπτει το «βαθύ κράτος» στην πραγματική του διάσταση, αλλά, κυρίως, διότι αποτελεί την άριστη αφορμή που επιζητεί ο Ερντογάν για να τελειώνει άπαξ και διά παντός με τους φανατικούς Κεμαλιστές και τη δομή του κράτους που δημιούργησαν. Μοιραία, η δίκη έχει σαφή πολιτική χροιά: Αποτελεί πολύτιμο προεκλογικό εργαλείο για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και έναν από τους σημαντικότερους λόγους που η νίκη του Ερντογάν προβλέπεται εξαιρετικά εύκολη...
Ιστορίες συνωμοσίας...
Ενα CD που βρέθηκε στα χέρια ενός από τους πολλούς υπόπτους στην υπόθεση Εργκένεκον περιείχε λεπτομερή σχέδια για τη δολοφονία του Ισπανού διοικητή Ζαμπαρίπα Μαρτίνες, εργαζόμενου στη βάση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, που προγραμματιζόταν για το 2006. Πρόκειται για μία από τις πολλές συνωμοσίες που εξυφαίνονταν στις γιάφκες της Εργκένεκον:
Συνωμοσία «Βαριοπούλα»Προέβλεπε τη δολοφονία ή τον τραυματισμό γραφειοκρατών και δημοσιογράφων, την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ώστε οι υποψίες να πέσουν στην Ελλάδα και βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη, με στόχο τη δημιουργία χάους στη χώρα.
Συνωμοσία «Κλουβί»Προέβλεπε τη δολοφονία ηγετικών στελεχών των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων. Οι συνωμότες είχαν στη διάθεσή τους, μεταξύ άλλων, ελαφρά αντι-αρματικά όπλα, εκρηκτικά, τέσσερα UZI, δύο τουφέκια ακροβολισμού, τέσσερα τουφέκια μεγάλου βεληνεκούς και δύο τόνους νιτρικού αμμωνίου. Στο πλαίσιο αυτής της συνωμοσίας, εκτελέστηκαν οι αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ, ο καθολικός ιερέας Αντρέα Σαντόρο και τρεις χριστιανοί.
Σκάνδαλο Σουσουρλούκ: Πέρασε μία δεκαετία από τότε που το αυτοκινητικό ατύχημα στο Σουσουρλούκ έφερε στο φως τις «παράνομες σχέσεις» κράτους και παρακράτους. Νεκροί από το αυτοκίνητο ανασύρθηκαν ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ένα... μοντέλο, ενώ τραυματίστηκε ένας βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου. «Η συμμορία του Σουσουρλούκ», όπως έγινε γνωστή, φέρεται να ευθύνεται για πολλές ανεξιχνίαστες δολοφονίες, ενώ, σύμφωνα με έναν αστυνομικό που είχε δικαστεί για την υπόθεση αλλά αθωώθηκε, «η συμμορία είχε σκοτώσει 4.000 ανθρώπους για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα».


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=111339175#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου