Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, δηλώνει ο Αυστριακός πρέσβης

Η Ελλάδα θα κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση, τονίζει ο Αυστριακός πρέσβης στην Αθήνα Μίχαελ Λίνχαρντ.
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, εξέφρασε ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Μίχαελ Λίνχαρντ, σε μακρά ομιλία του και στη συνέχεια συζήτηση με το κοινό, στην Αυστριακή Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, με θέμα «Η Ελλάδα στην κρίση», την οποία συντόνισε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ και παρακολούθησαν δεκάδες ξένων διπλωματών και εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, ανάμεσά τους πολιτικοί και πρώην Αυστριακοί υπουργοί.
Επισημαίνοντας πως η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί από κοινού στην Ευρώπη και πως η αλληλεγγύη των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να επιδεικνύεται όχι μόνο σε καλές, αλλά και σε δύσκολες εποχές, ο κ. Λίνχαρντ τάχτηκε υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα και του αναγκαίου χρόνου, καθώς, όπως είπε, μέσα σε ένα μόνον έτος δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτε και ίσως χρειάζονται και δέκα έτη για να υπάρξουν αποτελέσματα.
Προειδοποιώντας ότι δεν επιτρέπεται να αφεθεί η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, ο Αυστριακός πρέσβης χαρακτήρισε ως ανόητη τη συζήτηση για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ή την επιστροφή της στη δραχμή, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να επιδείχνεται αναγνώριση και σεβασμός απέναντι στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει και που έχουν συμβάλει στην καλή πρόοδο η οποία διαπιστώνεται, όπως είπε, στην τελευταία έκθεση της «τρόικας» .
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λίνχαρντ, η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν έχει επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της χώρας, όμως πρόωρες εκλογές θα είχαν, σε αυτή τη συγκυρία, καταστρεπτικές επιπτώσεις, ενώ οι διαδηλώσεις, που, όπως σημείωσε, συνδέονται με τη νοοτροπία των Ελλήνων, που, μετά τη Χούντα, παραδοσιακά διαδηλώνουν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κυβερνητικές αποφάσεις, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την καθημερινότητα.
Αναφερόμενος σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις σημείωσε πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν χάσει μέρος της δημοτικότητάς τους ενώ δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Αυστριακός πρέσβης έκανε αναδρομή στις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, είχε φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και έπρεπε να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα του κρατικού μηχανισμού, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις, τη γραφειοκρατία, αλλά και την έλλειψη ουσιαστικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων εδώ και 30 χρόνια.
Αναφέρθηκε στις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και φορολογικό και στα δραστικά μέτρα λιτότητας και στη σύνδεσή τους με την παροχή βοήθειας όπως και τους τακτικούς ελέγχους προόδου από πλευράς «τρόικας» αλλά και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. Σημείωσε πως αντίστοιχα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο δεν διαφοροποιείται από το κυβερνητικό, περιλαμβάνει τους ίδιους στόχους, όμως για την επίτευξή τους προτείνει διαφορετικά μέτρα, που τελικά δεν επέτρεψε την συναίνεση που ζητείται από πλευράς «τρόικας».
Ο Αυστριακός πρέσβης αναφέρθηκε στην ειδησεογραφία γύρω από την κρίση, στους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων, ελληνικών και ξένων, με τους οποίους δημιουργείται η εντύπωση ότι στην Ελλάδα επικρατεί χάος και δεν λειτουργεί τίποτε και οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά - κατά την άποψή του - σε ένα αρνητικό κλίμα και εν μέρει στην ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και στη δημιουργία αντιπολιτικών και αντικοινωνικών τάσεων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου