Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα προκαλεί «ίλιγγο» στους Γερμανούς

Η εφημερίδα «Handelsblatt» σημειώνει ότι εξαιτίας των ελληνικών προβλημάτων η ΕΕ δεν είναι ασφαλής
Η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα προκαλεί «ίλιγγο» στους Γερμανούς



Βερολίνο
Ανασφάλεια, απορία, απόγνωση: Αυτά τα τρία αρνητικά «α» κυριαρχούν τις τελευταίες 24 ώρες στο Βερολίνο λόγω της κυβερνητικής κρίσης στην Ελλάδα. «Τα ελληνικά παιχνίδια προκαλούν ίλιγγο» έλεγε σήμερα πηγή του υπουργείου οικονομικών. «Ας ελπίσουμε ότι θα επανέλθει σύντομα η νηφαλιότητα».
 Δεν είναι όμως μόνο η Γερμανία που αισθάνεται, ή θα έπρεπε να αισθάνεται ανασφαλής. « Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να σπρώξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χάος» τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της στην on line έκδοσή της η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» που προβλέπει - στηριγμένη στις απόψεις διαπρεπών οικονομολόγων - τη συντέλεια της χώρας μας, και μαζί της και εκείνη του ευρώ και της υπόλοιπης Ευρώπης. 
 Όμως η αμηχανία έχει και δυο άλλες αιτίες. Η πρώτη είναι η πρόταση του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «ουσιαστική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, η οποία δεν βρίσκει αξιόλογη απήχηση στην ευρωζώνη. Στη συνεδρίαση της Eurogroup την περασμένη Τρίτη στο Λουξεμβούργο, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν μόνο η Ολλανδία, η Αυστρία, και η Φιλανδία. Όλοι οι υπόλοιποι εταίροι δήλωσαν «όχι» - είτε ανοικτά, είτε καλυμμένα.
 Η δεύτερη αιτία είναι ότι ο κ.Σόιμπλε έχει αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στο γερμανικό κοινοβούλιο, να επιμείνει με κάθε μέσο στην αναφερθείσα συμμετοχή. «Έχει δώσει το λόγο του» έλεγε χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, που θέλει να ανώνυμος. «Αν τον αθετήσει, τότε καλύτερα να μην εμφανιστεί πότε πια στη Βουλή».
 Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο: Ξαφνικά, το Βερολίνο τρενάρει τη διαδικασία έγκρισης του δεύτερου πακέτου.  Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν θα ληφθεί, όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 20 Ιουνίου, αλλά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο λόγος που αναφέρθηκε για την αναβολή άφησε εμβρόντητους και τους πιο πεπειραμένους αναλυτές: «Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, επειδή δεν ξέρουμε τι θέλουμε» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η ίδια πηγή.
 Αυτό επιβεβαιώθηκε και από εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν επενδύσει ποικιλοτρόπως (με αγορά κρατικών ομολόγων και παροχή δανείων σε τράπεζες και επιχειρήσεις) στην Ελλάδα και οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο οικονομικών.
 «Εκείνο που επιδιώκουμε τώρα άμεσα είναι μια αρχική συμφωνία για τα βασικά σημεία του δεύτερου πακέτου» δήλωσε η ίδια πηγή. Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει κατά τη συνάντηση της Eurogroup στις 20 Ιουνίου.
 Αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει στη συνέχεια και τη βάση για την καταβολή της δόσης ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο πακέτο στην Ελλάδα εντός του προσεχούς Ιουλίου. Κι αυτό επειδή έτσι θα ικανοποιηθεί η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ για εξασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης για ένα τουλάχιστο χρόνο. «Θέλουμε να παραμερίσουμε τώρα όλα τα εμπόδια για την άμεση εκταμίευση της δόσης» είπε η πηγή.
 Η τελική απόφαση για το δεύτερο πακέτο, σύμφωνα με την πηγή, θα μπορούσε να συμπέσει με την καταβολή της επόμενης δόσης από το πρώτο πακέτο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το διάσημα μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί ένας συμβιβασμός, που θα ικανοποιεί όλους τους εταίρους στην ευρωζώνη.
 Αν όμως η αιφνίδια στροφή επιτύχει, είναι αμφίβολο: Τόσο οι «προβληματικές» χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), όσο και η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο τάσσονται εναντίον της παρέλκυσης της απόφασης, επειδή φοβούνται ότι αυτό θα αναστατώσει επιπλέον τις αγορές με αποτέλεσμα να είναι εκείνες που θα πληρώσουν (μέσω υψηλότερων τόκων και ασφαλίστρων κινδύνου) τελικά τη νύφη.
 Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ατμόσφαιρα φορτίσθηκε πρόσθετα το απόγευμα της Πέμπτης από μια «έκκληση για δράση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες: Η επικεφαλής του αμερικανικού Ιδρύματος Ασφάλειας Ομολόγων FDIC Σέιλα Μπαιρ προειδοποίησε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα επέλθει σύντομα η κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Η πιστοληπτική ικανότητα ορισμένων χωρών της Ευρώπης έχει τα κακά της χάλια» είπε. «Και το ίδιο ισχύει και για πολλές τράπεζες». Η κριτική της, σύμφωνα με αναλυτή, στρεφόταν κυρίως κατά της Γερμανίας, η οποία, ως η οικονομικά ισχυρότερη χώρα της ηπείρου, θα έπρεπε να επιβάλει με «σιδερένια γερμανική πυγμή» τάξη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
 Η κυβέρνηση βρίσκεται λοιπόν αντιμέτωπη σε όλο και περισσότερα ανοικτά μέτωπα. Προς το παρόν πάντως προσπαθεί, όπως ειπώθηκε ήδη, να κερδίσει απλώς χρόνο. Κι αυτό θα συμβεί μάλλον και κατά τη συνάντηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Παρασκευή στο Βερολίνο. Ο τελευταίος αποκρούει την πρόταση Σόιμπλε για συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο. Το ερώτημα είναι, αν θα βρεθεί συμβιβασμός, που θα ικανοποιούσε και τη γερμανική Βουλή. Τυχόν «όχι» σε αυτό θα οριστικοποιούσε την καθυστέρηση της απόφασης για το πακέτο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
 Η παράταση της ανασφάλειας είναι λοιπόν πολύ πιθανή. «Μέσα σε τέτοια παραζάλη είναι δύσκολο να βρει κανείς το σωστό βηματισμό, ιδίως όταν δεν έχει στρατηγικό μπούσουλα» έλεγε αναλυτής. «Κι αυτό προμηνύει περαιτέρω καθυστερήσεις και στραβοπατήματα». 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=406617&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου