Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Λεφτά για έναν μήνα διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο


ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΠΕΜΠΤΗ ΔΟΣΗ

Τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα (4 δισ. ευρώ) αρκούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών της κρατικής μηχανής.

Λεφτά για έναν μήνα διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο
Λεφτά για έναν μήνα διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο, και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου αποτελεί μονόδρομο για την ομαλή κάλυψη των υποχρεώσεών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της εβδομάδας τα ταμειακά διαθέσιμα προσέγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ, από την προχθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας αντλούνται άλλα 2 δισ. ευρώ και απομένει να δούμε το ποσόν της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.
Τα κεφάλαια αυτά αρκούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων και εκταμιεύσεις με το σταγονόμετρο για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών της κρατικής μηχανής. Με αυτά τα δεδομένα, στο οικονομικό επιτελείο άκουσαν χθες με ανακούφιση τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν να λέει "ναι" στην εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου.
Κι αυτό καθώς μέσα στον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να καλυφθούν λήξεις εντόκων γραμματίων και παράλληλα θα ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων, ενώ τον Αύγουστο θα πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 6,82 δισ. ευρώ.
O επίτροπος Ολι Ρεν είπε «ναι» στην εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου
O επίτροπος Ολι Ρεν είπε «ναι» στην εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου
Μνημόνιο
Πιο αναλυτικά, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα (κοντά στα 2 δισ. ευρώ), καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου η πέμπτη δόση θα έπρεπε να καταβληθεί εντός του Ιουνίου.
Εξαιτίας όμως των ενστάσεων του ΔΝΤ, αλλά και των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την τρόικα -άρχισαν στις 3 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν έπειτα από 31 ημέρες- για τον προσδιορισμό των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, η εκταμίευση μετατέθηκε για τον Ιούλιο.
Και βέβαια, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απεύχονται οποιαδήποτε πολιτική "εμπλοκή" που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση. Γιατί από εδώ και στο εξής οι μόνες πηγές χρηματοδότησης είναι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Ομως τον ερχόμενο μήνα η ΕΚΤ θέτει "πλαφόν" στο ποσόν των εντόκων που θα μπορούν να αγοράζουν οι εγχώριες τράπεζες.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου