Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Σε δεινή θέση ο Πανίκας με την παύση, αλλά..."ο Διονύσης απλώς θα βάζει την υπογραφή του"!

Αντάρτικο ξεκινά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για όσο διάστημα διαρκέσει η προσωρινή παύση του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Μαρούλα Πλήκα 
«Θα γίνει ό,τι ακριβώς έγινε στη μονή Βατοπεδίου, όπου ποτέ δεν έπαψε ο ηγούμενος Εφραίμ να διοικεί. Ο Διονύσης απλώς θα βάζει την υπογραφή του σε αποφάσεις που θα λαμβάνονται από κοινού. Εξάλλου τα δύο αδέλφια συνδιοίκησαν τη νομαρχία και τώρα συνδιοικούν την περιφέρεια» σχολίασε στη «Θ» στέλεχος της πλειοψηφούσας παράταξης.
Όσοι συνάντησαν τελευταία τον περιφερειάρχη υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Όπως λένε «γαλάζια» στελέχη είναι «ιδιαίτερα σκεπτικός και είναι η πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία που έχει περιέλθει σε τόσο δεινή θέση». Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως τυχόν έκπτωση από το αξίωμα του περιφερειάρχη και μάλιστα για παράβαση καθήκοντος θα του κοστίσει πολιτικά σε ότι σκέφτεται να κάνει από εδώ και πέρα. Στενοί συνεργάτες του Π.Ψωμιάδη διαψεύδουν τις πληροφορίες που τον φέρουν να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στα βουλευτικά έδρανα, ενδεχόμενο που κάθε άλλο παρά θετικά το υποδέχτηκαν κάποιοι εν ενεργεία βουλευτές και εν αναμονή υποψήφιοι βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Π.Ψωμιάδης σήμερα και τις προσεχείς ημέρες θα εμφανιστεί σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές και θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Αναμένεται να μιλήσει εκ νέου για πολιτικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα ακριβή πολιτικά του σχέδια. Μια πρόγευση έδωσε χθες στο ράδιο «Γάμα» της Πάτρας, όπου είπε ότι «η απόφαση που με θέτει σε αργία θα  αποτελέσει αφετηρία για κάτι καινούργιο που γεννιέται» και πρόσθεσε ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι ενδιαφέρουσες… Σχολιάζοντας την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος είπε πως «τόσο αυστηρά η δικαιοσύνη δεν φέρθηκε ούτε στον Παγκρατίδη».

Επικρίσεις για ΕΥΑΘ και ΟΛΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει να ανοίξει νέο κύκλο δηλώσεων συμπαράστασης προς τον Π.Ψωμιάδη, αλλά η Συγγρού θα παραπέμπει στις σχετικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά μετά την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς  Εφετείου Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης,  από την οποία απουσίαζε ο Π.Ψωμιάδης, ορισμένα μέλη της επέκριναν την αρνητική στάση του περιφερειάρχη στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ, ενώ αντίθετα δεν σχολιάστηκε ότι η «γαλάζια»  δημοτική ομάδα στον δήμο Θεσσαλονίκης τάχθηκε «υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα» της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ.  Στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Διοικούσας. Τοπικά στελέχη τονίζουν ότι με τέτοιες συμπεριφορές η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει ενιαία φωνή και μάλιστα σε τόσο σοβαρά ζητήματα για την πόλη.

Στο  «Γάμμα» τα είπε όλα ο Π. Ψωμιάδης...
Αίσθηση προκάλεσε η σχεδόν «αγοραία» γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Π.Ψωμιάδης μιλώντας στο ράδιο «Γάμμα» της Πάτρας. Ζήτησε να φύγει η τρόικα, υποστηρίζοντας ότι «μόνοι μας θα σώσουμε τη χώρα" και πως αν συνεχίσουμε να παίρνουμε δανεικά στο τέλος "θα μας πάρουν και τα σώβρακα». Επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι «παει με την ίδια συνταγή να εφαρμόσει το νέο φοροεισπρακτικό και φορομπηχτηκό μνημόνιο". "Δεν πανε στο διάολο όλοι αυτοί" αναφώνησε, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε υπουργούς της κυβέρνησης "χαχόληδες" που έχουν «αδερφίστικο» τρόπο».  Εκτίμησε ότι ο  πρωθυπουργός θα καταφύγει σε εκλογές γιατί το νέο μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και πως  από τις κάλπες θα προκύψει μια κυβέρνηση σωτηρίας, με μπροστάρη τον Αντώνη Σαμαρά.  Αναφερόμενος στον Κ.Καραμανλή είπε ότι το 2004 έπρεπε να πει όλη την αλήθεια στο λαό και πως εμπιστεύθηκε λάθος ανθρώπους, αλλά τον υπερασπίστηκε τονίζοντας πως "και έργο έκανε και είπε αλήθειες".

Τα τρία βασικά όπλα του Π. Ψωμιάδη

Με όπλο μία πολυσέλιδη γνωμάτευση δύο μεγάλων έγκριτων δικηγορικών γραφείων των Αθηνών θα αντικρούσει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης την απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου να τον θέσει σε αργία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Θ» τα βασικά επιχειρήματα τα οποία θα προβάλει η πλευρά του περιφερειάρχη είναι τα ακόλουθα:
1. Από τις ισχύουσες διατάξεις προκύπτει ότι η αργία δεν επιβάλλεται σε περιφερειακό ή δημοτικό άρχοντα, εφόσον η ποινική εμπλοκή του αφορά άλλο δημόσιο αξίωμα από αυτό του περιφερειακού ή δημοτικού άρχοντα. Η επιβολή της αργίας σε περιφερειακό ή δημοτικό άρχοντα για αδικήματα που αφορούν την προηγούμενη ή προηγούμενες θητείες του επιτρέπεται, μόνον εφόσον κατά το χρόνο επιβολής της ο άρχοντας αυτός έχει επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα. Εάν αντιθέτως το αιρετό αυτό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα, δεν είναι δυνατή η επιβολή της αργίας από το νέο του αξίωμα. Έτσι λ.χ. δεν επιτρέπεται να τεθεί σε αργία περιφερειάρχης ή δήμαρχος για αδίκημα που αφορά προηγούμενη θητεία του ως νομάρχη.
Συνεπώς ο κ. Σώκος δεν μπορεί να θέσει τον κ. Ψωμιάδη σε αργία λόγω της καταδίκης του για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, το οποίο διέπραξε υπό άλλη ιδιότητα, αυτήν του νομάρχη. Πολλώ δε μάλλον που ο θεσμός του νομάρχη δεν υφίσταται πλέον.
2. Η αργία επιβάλλεται σε περιφερειακό άρχοντα δυνάμει πρωτοβάθμιας και όχι δευτεροβάθμιας καταδικαστικής απόφασης. Επιπλέον δεν επιτρέπεται να επιβληθεί αργία, όταν η πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση εκδίδεται σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε αρχίσει η θητεία του περιφερειάρχη. Συνεπώς δεν επιτρέπεται να επιβληθεί αργία δυνάμει δευτεροβάθμιας καταδικαστικής απόφασης, η οποία απορρίπτει κατ’ ουσίαν έφεση του περιφερειάρχη και τον καταδικάζει στο ίδιο αδίκημα, στην ίδια ποινή που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως με την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση που εξεδόθη σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε αρχίσει η θητεία του. Δηλαδή, εφόσον, όταν εξεδόθη η πρωτόδικη απόφαση του τριμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης δεν ήταν δυνατή η θέση του κ. Ψωμιάδη σε αργία, επειδή η απόφαση αυτή εξεδόθη, προτού εγκατασταθεί στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κατά μείζονα λόγο δεν επιτρέπεται η θέση του σε αργία με έρεισμα την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης.
3. Στο σκεπτικό της τελεσίδικης απόφασης του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης δεν προσδιορίζεται υλική ή ηθική βλάβη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης που να οφείλεται στην παράβαση καθήκοντος στην οποία κρίνεται ότι υπέπεσε ο κ. Ψωμιάδης. Επομένως ο κ. Σώκος δεν επιτρέπεται να τον θέσει σε κατάσταση αργίας.
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Πώς «έσβησαν» τα πρόστιμα οι αδελφοί Ψωμιάδη


Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο οι αδελφοί Ψωμιάδη μεθόδευσαν το σχεδόν εκμηδενισμό των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο για νοθεία καυσίμων αλλά και εξαιρετικά επιβαρυντική για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι η σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του πενταμελούς εφετείου, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «Θ». Στη μακροσκελέστατη -συνολικής έκτασης 79 σελίδων- απόφαση περιγράφονται λεπτομερέστατα όλα τα περιστατικά και φυσικά εκτίθεται το σκεπτικό βάσει του οποίου ο κ. Ψωμιάδης εκρίθη ένοχος και σε δεύτερο βαθμό καταδικασθείς εκ νέου σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Από τα αξιοπρόσεκτα της ακροαματικής διαδικασίας, έτσι όπως αυτή «αναβιώνει» μέσω της απόφασης, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας μετατράπηκαν ουσιαστικά σε μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ μνημονεύονται και περιπτώσεις ψευδορκίας, για να υποστηριχθεί ο κατηγορούμενος.


Άγνωστη μεθόδευση
Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της απόφασης είναι η αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι αδελφοί Ψωμιάδη μεθόδευσαν κατά τρόπο παράτυπο την ελαχιστοποίηση των προστίμων τα οποία είχε επιβάλει ο προηγούμενος νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος στον πρατηριούχο Χρήστο Καραγιαννίδη για κατ’ εξακολούθηση νοθεία καυσίμων.
Συγκεκριμένα ο πρατηριούχος, σε βάρος του οποίου είχαν επιβληθεί πέντε πρόστιμα συνολικού ύψους 89.000 ευρώ για παραβάσεις (νοθεία πετρελαίου και βενζίνης) που είχε διαπράξει το έτος 2000, υπέβαλε το Νοέμβριο του 2003 αίτηση θεραπείας στην αρμόδια διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας ζητώντας ακύρωση ή μείωση των προστίμων. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από τη διοίκηση της νομαρχίας, απέρριψε την προσφυγή του πρατηριούχου. Κατόπιν αυτού, όπως περιγράφεται στην απόφαση, μόλις μία εβδομάδα αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2003, ο βοηθός νομάρχη Διονύσης Ψωμιάδης ζήτησε εγγράφως από τη Νομική Υπηρεσία της νομαρχίας να γνωμοδοτήσει σχετικά, παρότι η διεύθυνση Εμπορίου είχε ήδη αποφανθεί οριστικά. Στη γνωμοδότησή της η Νομική Υπηρεσία και συγκεκριμένα στην «ασφαλή» εκδοχή της, όπως χαρακτηρίζεται στην απόφαση, ανέφερε ότι «η αίτηση θεραπείας του αιτούντος είναι κατ’ αρχήν απαράδεκτη και η διοίκηση δεν υποχρεούται να την εξετάσει». Ωστόσο παρακάτω, στην «επικουρική» εκδοχή της γνωμοδότησης, μνημονεύεται η δυνατότητα που έχει η διοίκηση «να ανακαλεί τις παράνομες πράξεις της ακόμη και αυτεπαγγέλτως». Προστίθεται επίσης πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να ικανοποιήσετε το αίτημα του αιτούντος, εάν κρίνετε ότι οι επίμαχες πράξεις είναι παράνομες ή υπερβολικές ή αναιτιολόγητες», και καταλήγει σημειώνοντας πως «ως προς το ερώτημά σας (σ.σ του Διονύση Ψωμιάδη) η απάντησή μας είναι ότι έχετε τη διακριτική ευχέρεια να ανακαλέσετε ή να μεταρρυθμίσετε τις πράξεις επιβολής προστίμου για τις οποίες παραπονείται ο αιτών». Συγχρόνως η Νομική Υπηρεσία υποδεικνύει ότι ο κ. Ψωμιάδης πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία, που είναι η διεύθυνση Εμπορίου.


Έγγραφο-φάντασμα
«Το έγγραφο αυτό (γνωμοδότηση) της Νομικής Υπηρεσίας, παρότι ζητήθηκε από τον Διονύση Ψωμιάδη, δεν διαβιβάστηκε στην αρμόδια να αποφανθεί διεύθυνση Εμπορίου, όπως έπρεπε, αλλά παρατύπως βρέθηκε στα χέρια του πρατηριούχου», αναφέρει η απόφαση του εφετείου. Με τη γνωμοδότηση ανά χείρας ο Χρήστος Καραγιαννίδης έσπευσε εκ νέου να υποβάλει νέα αίτηση θεραπείας στην ίδια υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2004, λέγοντας πως «η προηγούμενη απάντησή σας ήταν λάθος», επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας. Όμως και αυτή τη φορά η διεύθυνση Εμπορίου απέρριψε την προσφυγή του. Ακολούθησε ένας χρόνος αδράνειας και αίφνης, στις 11 Ιανουαρίου 2005, ο κ. Ψωμιάδης εξέδωσε την επίμαχη απόφαση για μείωση έως εκμηδενισμό των προστίμων. Όμως, όπως περιγράφεται στην απόφαση, η αίτηση του πρατηριούχου προς το νομάρχη «δεν κατατέθηκε με τη νόμιμη διαδικασία», ήταν μία απλή φωτοτυπία ενός χειρόγραφου σημειώματος, χωρίς ημερομηνία σύνταξης και χωρίς καν την υπογραφή του αιτούντος. Το παράδοξο είναι ότι η εν λόγω αίτηση δεν είχε ούτε αριθμό πρωτοκόλλου εισερχόμενου εγγράφου.


Χωρίς αιτιολογικό
Πάνω σε αυτό το έγγραφο-φάντασμα ο νομάρχης σημείωσε χειρόγραφα επίσης χωρίς ημερομηνία: «Δεκτό το αίτημα. Να συνταχθεί από τη διεύθυνση Εμπορίου απόφαση μείωσης των προστίμων». Για τη χαριστική απόφαση του κ. Ψωμιάδη η απόφαση του εφετείου αναφέρει ότι στερείται αιτιολογίας και σημειώνει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφασή του ο κατηγορούμενος δεν αναφέρει καν το ύψος του αρχικού προστίμου αλλά μόνον το πρόστιμο που εκείνος επιβάλλει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σύγκριση των δύο προστίμων, πράγμα που φανερώνει ότι ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τα πρόστιμα για τον προφανή σκοπό να ωφελήσει τον παραβάτη και όχι γιατί αυτά ήταν υπερβολικά».


Παράβαση καθήκοντος
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό καταδίκης του κ. Ψωμιάδη στην απόφαση του πενταμελούς εφετείου σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
1. «Ο κατηγορούμενος χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο και χωρίς κανένα μέτρο, με μόνο προφανή σκοπό το όφελος του παραβάτη Χρήστου Καραγιαννίδη, σχεδόν εκμηδένισε τα πρόστιμα περιορίζοντας όλα ανεξαιρέτως στο ασήμαντο ποσό των 1.000 ευρώ».
2. Ο Π. Ψωμιάδης «έκανε αναμφίβολα κακή χρήση της διακριτής εξουσίας του και συγκεκριμένα υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειάς του.
Με τη μείωση των προστίμων στα 1.000 ευρώ παραβιάστηκαν οι αρχές του δημοσίου συμφέροντος περί προστασίας των καταναλωτών και της ισότητας, αφού σε κανέναν άλλον έμπορο καυσίμων δεν έγινε τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση. Παραβιάστηκε και αυτός καθαυτός ο σκοπός του νόμου, που είναι η αποτροπή τέλεσης ομοίων παραβάσεων (νόθευση καυσίμων), αφού το ελάχιστο επιβληθέν πρόστιμο των 1.000 ευρώ «δεν μπορούσε προφανώς να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε έναν πρατηριούχο καυσίμων, ο οποίος διαθέτοντας στην αγορά νοθευμένα καύσιμα κέρδιζε πολύ περισσότερα…».
3. Υπάρχει αιτιώδης σχέση της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Ψωμιάδη και του προσπορισμού οφέλους. «Ο κατηγορούμενος παρέβη με πρόθεση το καθήκον του, με σκοπό να ωφελήσει τον Χρήστο Καραγιαννίδη» κατά 84.000 ευρώ (όση η διαφορά αρχικού και τελικού προστίμου).
4. Στον κ. Ψωμιάδη καταλογίζεται δόλος. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο νομάρχης γνώριζε ότι ο Καραγιαννίδης είχε τελέσει κατ’ επανάληψη νόθευση καυσίμων και παρά τα επανειλημμένα πρόστιμα εκείνος συνέχιζε τη νοθεία. Γνώριζε ότι ο Καραγιαννίδης είχε καταθέσει προσφυγές στα αρμόδια όργανα (περιφερειάρχη, διοικητικό πρωτοδικείο), αλλά παρά ταύτα «δεν ανέμενε, όπως όφειλε να κάνει από υπηρεσιακό καθήκον, να αποφανθούν τα κατά νόμο αρμόδια όργανα του κράτους, αλλά έσπευσε να ελαχιστοποιήσει τα πρόστιμα και να καταστήσει έτσι άνευ αντικειμένου τις εκκρεμείς αυτές προσφυγές και τις επ’ αυτών δίκες». Γνώριζε τις απορριπτικές αποφάσεις του περιφερειάρχη, «αλλά τις αγνόησε και ουσιαστικά τις αχρήστευσε».
Αγνόησε την απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου, το οποίο είχε απορρίψει την προσφυγή του Καραγιαννίδη για το πρόστιμο των 29.000 ευρώ. Αγνόησε, αν και γνώριζε τις προηγούμενες απορριπτικές αποφάσεις της διεύθυνσης Εμπορίου στις αιτήσεις θεραπείας του Καραγιαννίδη.


Οι δήθεν ανθρωπιστικοί λόγοι
Το ότι η κακή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης του πρατηριούχου και η κλονισμένη υγεία του δεν ήταν τα κίνητρα για την ελαχιστοποίηση των προστίμων που του είχαν επιβληθεί προκύπτει από το γεγονός ότι «στην απόφαση του κ. Ψωμιάδη για μείωση των προστίμων δεν αναφέρεται πουθενά το παραμικρό σχετικά με αυτά. Αυτούς τους ισχυρισμούς ο κατηγορούμενος τους προέβαλε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του», σημειώνεται στην απόφαση.
Μνημονεύονται επίσης μάρτυρες οι οποίοι, «στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον κατηγορούμενο, καταθέτουν ανακρίβειες και ψευδή περιστατικά, τα οποία μειώνουν σοβαρά την αξιοπιστία τους». Υπήρξε για παράδειγμα μάρτυς ο οποίος κατέθεσε ότι «ο Καραγιαννίδης, όταν το 2004 υπέβαλε τη νέα αίτηση θεραπείας, ήταν ετοιμοθάνατος, βρισκόταν στο τελικό στάδιο διάσπαρτου καρκίνου», ενώ η αλήθεια είναι ότι ο πρατηριούχος απεβίωσε έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, γεγονός που σημειώνεται στην απόφαση.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η κατάθεση ενός άλλου μάρτυρα, ο οποίος, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον κ. Ψωμιάδη, ισχυρίστηκε ότι ο πρατηριούχος δεν διέθετε στην αγορά τα νοθευμένα καύσιμα. «Η αντλία του Καραγιαννίδη δεν πωλούσε πετρέλαιο σε πολίτες, διότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα δεν μπαίνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πώς λοιπόν κάποιος πολίτης θα πήγαινε σε αυτόν για ανεφοδιασμό;». Προφανώς ο μάρτυρας λησμόνησε ότι στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν περί τα 2.000 πετρελαιοκίνητα ταξί, ορισμένα εκ των οποίων υπέστησαν ζημίες σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των ιδιοκτητών τους, κατόπιν των οποίων άλλωστε ασκήθηκε έλεγχος στο βενζινάδικο.

«Εγώ μόνο γυμνάσιο τελείωσα…»
Στην απολογία του ο περιφερειάρχης επιχείρησε να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες, ενώ δεν παρέλειψε να «μειώσει» ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του, για να πείσει το δικαστήριο ότι ήταν αδύνατο να αντιληφθεί το βάθος της υπόθεσης. «Εγώ τελείωσα μόνο το γυμνάσιο, διότι οι γονείς μου ήταν φτωχοί και δεν μπόρεσαν να με στείλουν στο πανεπιστήμιο», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του τόνισε πως «ενήργησα βάσει των οδηγιών των νομικών υπηρεσιών και του αντινομάρχη. Να λάβετε υπόψη σας ότι δεν έχω νομικές γνώσεις. Αν γνώριζα τα πλήρη στοιχεία, όπως η απόρριψη της προσφυγής, ίσως να ενεργούσα διαφορετικά. Όλη την υπόθεση τη χειρίστηκε ο αντινομάρχης (σ.σ. εννοεί τον Γιώργο Τσαμασλή). Εγώ ρώτησα τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον αντινομάρχη και ενήργησα αναλόγως. Τους ρώτησα προφορικά», σημείωσε, καθώς από πουθενά δεν προέκυπτε, όπως σημειώνεται στην απόφαση, ότι ζητήθηκε αρμοδίως η γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών.
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Από συνεργάτις του πρωθυπουργού συνήγορος του Π. Ψωμιάδη

Σε νομικούς εγνωσμένης αξίας έχει εναποθέσει την τύχη του ο Π. Ψωμιάδης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο περιφερειάρχης φαίνεται να έχει καταλήξει στη συνεργασία του με δύο διαφορετικές ομάδες διακεκριμένων νομικών, οι οποίοι θα αναλάβουν τις προσφυγές του στα διοικητικά και στα ποινικά δικαστήρια. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα περίπου προ δεκαημέρου έκανε μυστικό ταξίδι στην Αθήνα, για να κλείσει συνεργασίες με κορυφαία δικηγορικά γραφεία. Στις συναντήσεις αυτές ελήφθησαν και οι πρώτες αποφάσεις για τις περαιτέρω νομικές ενέργειες.
Ειδικότερα, όσον αφορά την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία πρέπει να κατατεθεί εντός εικοσαημέρου από την επίδοση της απόφασης του εφετείου στον περιφερειάρχη (δηλαδή το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου), το έργο αυτό έχουν αναλάβει ο Νίκος Γκόντας, πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων και προσωπικός φίλος του περιφερειάρχη, ενώ στην ομάδα ενδέχεται να προστεθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες και το δικηγορικό γραφείο του γνωστού νομικού των Αθηνών Αλέξανδρου Κατσαντώνη. Ο τελευταίος έχει παραλάβει το σχετικό φάκελο και πρόκειται να απαντήσει εντός των ημερών στον κ. Ψωμιάδη. Στην ίδια ομάδα επρόκειτο να συμμετάσχει και ο Δημήτρης Τσάκος, ο οποίος ήταν συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ψωμιάδη και στα δύο δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται χολωμένος εξαιτίας της διεύρυνσης της νομικής ομάδας και είναι άγνωστο εάν θα παραμείνει σε αυτήν.
Από την πρώτη ανάγνωση της απόφασης του πενταμελούς εφετείου το ανωτέρω νομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εντοπίσει τουλάχιστον είκοσι λόγους αναίρεσης. Σημειώνεται ότι, εάν ο Άρειος Πάγος κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης, η υπόθεση επιστρέφει εκ νέου στο εφετείο, το οποίο θα την ξαναδικάσει. Εάν την απορρίψει, τότε η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη και ο κ. Ψωμιάδης θα εκπέσει του αξιώματός του.

Πρόσωπο-έκπληξη
Τις νομικές ενέργειες του κ. Ψωμιάδη προς το Συμβούλιο της Επικρατείας θα διαχειριστεί μία άλλη νομική ομάδα, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες συγκροτούν δύο πολύ ισχυρά νομικά γραφεία των Αθηνών. Πρόκειται για το γραφείο του Σπύρου Φλογαΐτη, γνωστού έγκριτου νομικού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος είχε διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κατά την προεκλογική περίοδο του 2007. Στην ίδια ομάδα συμμετέχει και η Γλυκερία Σιούτη, η οποία υπήρξε επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Νοέμβριο του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2010, οπότε παραιτήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα για παροχή νομικών υπηρεσιών σε εμπλεκόμενους στην υπόθεση Siemens και άστοχη επιλογή ενός συμβούλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ίδια ομάδα συμμετέχει και ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης και νομικός σύμβουλος του κ. Ψωμιάδη Γρηγόρης Κωτσόπουλος.
Πέραν αυτών ο κ. Ψωμιάδης, μόλις θα λάβει σήμερα την απόφαση του κ. Σώκου, που τον θέτει σε αργία, θα καταθέσει ιεραρχική προσφυγή για την ακύρωσή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Με την κατάθεση της προσφυγής επανέρχεται αυτομάτως στα καθήκοντά του, έως ότου αποφανθεί ο υπουργός σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που ο κ. Ραγκούσης απορρίψει την προσφυγή του, ο κ. Ψωμιάδης θα προσφύγει εν συνεχεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού. Συγχρόνως θα καταθέσει αίτηση στο τμήμα Αναστολών του ΣτΕ ζητώντας την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της ποινής της αργίας, έως ότου εκδικαστεί η κύρια προσφυγή στο ΣτΕ.
Τέλος στο νομικό επιτελείο του κ. Ψωμιάδη υπάρχει ακόμη και σκέψη για υποβολή μήνυσης σε βάρος του κ. Σώκου, τον οποίο θα εγκαλούν για παράβαση καθήκοντος. Ειδικότερα οι συνεργάτες του περιφερειάρχη αλλά και ο ίδιος θεωρούν ότι ο κ. Σώκος δεν έχει το δικαίωμα βάσει της κείμενης νομοθεσίας να θέσει σε αργία τον κ. Ψωμιάδη, καθώς εκτός των άλλων το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε αφορά προηγούμενο αξίωμά του. Η απόφαση επ’ αυτού θα ληφθεί πιθανότατα σήμερα μετά την παραλαβή του σκεπτικού της απόφασης του κ. Σώκου.
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

http://www.makthes.gr/news/politics/74940/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου