Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τα Σκόπια αγνοούν Αθήνα και Βρυξέλλες


Αγνοώντας τις αντιδράσεις της Αθήνας, αλλά και των Βρυξελλών, που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα διά στόματος του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, τα Σκόπια προχωρούν με ταχείς ρυθμούς την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του αγάλματος του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χθες το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της συναρμολόγησής του, καθώς μεταφέρθηκε από τη Φλωρεντία σε τεμάχια, το άγαλμα τοποθετήθηκε πάνω στη βάση του. Το συνολικό ύψος της κατασκευής, μαζί με τη βάση, είναι 23 μέτρα, αντίστοιχο μιας οκταώροφης πολυκατοικίας.



Εκατοντάδες πολίτες της είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσουν τους γερανούς να σηκώνουν το βάρους 48 τόνων άγαλμα και να το τοποθετούν τη βάση του, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Παρά την επιμονή των δημοτικών αρχών της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ να μιλούν για το άγαλμα του «έφιππου πολεμιστή», οι συγκεντρωθέντες αναφέρονταν, αρκετοί με δάκρυα στα μάτια, στην «επιστροφή του Μ. Αλεξάνδρου στο σπίτι του». Τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εορτασμού 20 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ. Εως τότε πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής σιντριβανιού στη βάση του αγάλματος.


Ο εορτασμός 20 ετών από την ανεξαρτησία
Ενώ στα Σκόπια τοποθετούσαν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία του Μοναστηρίου (Μπίτολα) ετοποθετείτο χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β΄, ενώ ένα ακόμη πρόκειται να τοποθετηθεί σύντομα σε πλατεία του περιφερειακου δήμου των Σκοπίων «Γκάζι Μπάμπα». Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον εορτασμό της 20ετίας από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ μέσα σε κλίμα ακραίου αλυτρωτισμού και απομόνωσης από τη διεθνή κοινότητα, την οποία καλούνται να αναπληρώσουν τα δεκάδες αμφιβόλου αισθητικής μνημεία που ανεγείρονται παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου