Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας εξαρτάται από την υιοθέτηση των μέτρων, λέει το ΔΝΤ

Διευκολύνει την Ευρώπη για το δεύτερο πακέτο
  (Φωτογραφία:  Reuters
Ουάσινγτον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε την Πέμπτη ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας εξαρτάται από το εάν η Αθήνα θα υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δηλαδή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά τον όρο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης σε επίπεδο δωδεκαμήνου, το ΔΝΤ φαίνεται να ρίχνει «νερό στο κρασί του», και διευκολύνοντας την Ευρώπη να αρκείται σε μια πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για τη στήριξη της Ελλάδας.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του Ταμείου Κ.Ατκινσον τονίζει ότι σημειώνεται πρόοδος στις σχετικές συζητήσεις και εκτιμά ότι στο επόμενο Eurogroup θα ληφθούν αποφάσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος και προβλέπουμε θετική κατάληξη στο θέμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον σε γραπτή ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Η δήλωση αυτή της εκπροσώπου του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες από πηγές της ευρωζώνης ότι το Ταμείο αναμένεται να καταβάλει χωρίς καθυστέρηση την επόμενη δόση στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ΕΕ να οριστικοποιήσει το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την χώρα μας.

«Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: εάν υπάρχει δέσμευση από τους Ευρωπαίους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα καταβάλει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει τέτοια δέσμευση», είπε ανώτατη πηγή από κυβέρνηση της Ευρωζώνης στο Reuters.

Μάλιστα άλλη πηγή δήλωσε πως η πληρωμή από το ΔΝΤ μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Αισιόδοξος ως προς την εκταμίευση της 5ης δόσης από ΕΕ και ΔΝΤ εμφανίσθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα έχει διευθετηθεί το κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών και θα έχει βρεθεί μια φόρμουλα ώστε αυτό να γίνει χωρίς να προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιθεώρηση στις επόμενες ημέρες, μέχρι την Κυριακή, και μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις για τις δόσεις αντίστοιχα των δύο οργανισμών, οπότε η επόμενη δόση να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου» είπε ο Ρεν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι «θα μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε σενάριο χρεοκοπίας» και προσέθεσε ότι η εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών θα αποφασιστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 11 Ιουλίου.

«Καλώ όλους τους πολιτικούς της ΕΕ και ιδιαίτερα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεπεράσουν την επόμενη Κυριακή τις διαφορές και να καταλήξουν σε μία υπεύθυνη συμφωνία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε.

Προς αναβολή για το Σεπτέμβριο;

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε ανέφερε στην τηλεόραση του Blοomberg την «εντύπωσή [του] πως θα υπάρξει ένας διακανονισμός για να μπορεί να αντεπεξέλθει η Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο, και τότε θα ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών».

Το Βερολίνο φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των αποφάσεων για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα μέχρι το Σεπτέμβριο, αντανακλώντας τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμφωνήσει στις λεπτομέρειες και στους όρους.

«Το επιχείρημα έχει ως εξής: δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ας κερδίσουμε κι άλλο χρόνο», ανέφερε γερμανική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι η θέση του Βερολίνου έχει τη στήριξη από την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου