Τρίτη 7 Ιουνίου 2011
Δημοψήφισμα αποφάσισε ο Παπανδρέου
Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Της Λώρας Ιωάννου
Είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί μπήκαν μέρα στο υπουργικό συμβούλιο και βγήκαν μεσάνυχτα έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις εννέα ώρες!
Τι ανάγκασε τους υπουργούς να εξαντλήσουν τη συζήτηση; Αφενός τα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο, αφετέρου το φάντασμα της “πλατείας” μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν κομμένη και ραμμένη στο κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Όπως είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα οι υπουργοί βγήκαν με εντολή να μην πουν κουβέντα. Η μόνη διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν τα τρία “όχι” της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου: Όχι στο δημοψήφισμα, ότι στη μείωση του αφορολόγητου, όχι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Με το βλέμμα στην πλατεία
Η στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Κατά μέτωπο επίθεση σε εκείνα τα ΜΜΕ τα οποία, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Επίθεση στις πάσης φύσεως συντεχνίες. Επίθεση φιλίας στον λαό και στο κίνημα των αγανακτισμένων, στη λογική ότι κυβέρνηση και κοινωνία είναι μια γροθιά στην προσπάθεια να αλλάξει η Ελλάδα. Η επίθεση φιλίας επεκτάθηκε και στην αντιπολίτευση, αφού ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού είχε και ειδήσεις. Πρώτον, έκοψε κάθε κουβέντα για πρόωρες εκλογές. Δεύτερον, ξεκαθάρισε ότι θα κάνει δημοψήφισμα, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό θα αφορά το μεσοπρόθεσμο. Τρίτον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς και άφησε ορθάνοικτο τον ανασχηματισμό με εκείνους τους υπουργούς που είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη τις μεταρρυθμίσεις. Είδηση είναι και ότι θα επιδιώξει να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο με ευρεία πλειοψηφία, παρότι επισήμανε ότι δεν θα εκβιάσει τη ΝΔ με τον αριθμό των 180 ψήφων. Πολιτικά, ο Γ. Παπανδρέου έβαλε στο τραπέζι και στους βουλευτές του το δίλημμα: μεσοπρόσθεσμο ή χρεοκοπία. Είπε επίσης ότι το περίστροφο της επιστροφής στη δραχμή είναι ακόμα οπλισμένο! Στη συνέχεια, για να μην εκραγεί η κοινωνική χύτρα, προχώρησε σε αυτοκριτική, με σημείο αιχμής ότι καθυστέρησε να απονείμει δικαιοσύνη και να ασχοληθεί με τους ασθενέστερους πολίτες και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Για τους πλέον δυνατούς λύτες, ο πρωθυπουργός έκοψε την όρεξη σε όλους όσοι θα ήθελαν να τον δουν να φεύγει εν πλω, δίνοντας το δαχτυλίδι της διαδοχής σε κάποιον δελφίνο.
Τίποτε από όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν το είπε στην τύχη. Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει το crash test της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα το crash test του Πολιτικού Συμβουλίου, αφού μέσα στην εβδομάδα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, από την ψήφιση του οποίου διακυβεύεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τύχη της χώρας και σίγουρα η τύχη της κυβέρνησης και η πολιτική επιβίωση του Γ. Παπανδρέου.
“Δεν κάνω πρόωρες”
Με το βλέμμα στραμμένο στους δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες που διαδηλώνουν κάθε απόγευμα στο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ιδέα πρόωρων εκλογών, κόβοντας κάθε κουβέντα βουλευτών που ζητούν πρόωρες για να μην ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα: “Κλήθηκα από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση. Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας”.
Αφού ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι την κρίση δεν την δημιούργησε ο ίδιος, αλλά την κληρονόμησε, επιχείρησε να μηδενίσει το κοντέρ κάνοντας αυτοκριτική: “Αν χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας, είναι ότι αφιερώσαμε, αναγκαστικά βέβαια, πολύ χρόνο να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, να διαπραγματευόμαστε σκληρά και βέβαια αποτελεσματικά για να εγγυηθούμε ασφάλεια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κάθε οικογένεια. Δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας”. Ο Γ. Παπανδρέου έστησε στα δύο μέτρα το μεταπολιτευτικό σύστημα και το στόχευσε πρώτος σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν τον χωρίζει τίποτε από το κίνημα των αγανακτισμένων! “Αντιθέτως, δικαίως αισθάνονται αρκετοί πολίτες ότι σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο ενός παρωχημένου συστήματος, για να σώσουν την Ελλάδα από τον όλεθρο μιας χρεοκοπίας. Τελικά, όμως, ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι το παρωχημένο σύστημα που μας οδήγησε εδώ”.
“Θα κάνω δημοψήφισμα”
Ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στο νέο συμβόλαιο που προσπαθεί να υπογράψει με τον ελληνικό λαό επαναφέροντας τον όρο “νεοπατριωτισμός”. Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, χωρίς να αποσαφηνίσει με ποιο ερώτημα και πότε θα το πράξει. Στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει νωπή λαϊκή εντολή χωρίς προσφυγή στις κάλπες, η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα σε αυτήν τη χρονική στιγμή, σύμφωνα με την πλειοψηφία των υπουργών: “Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμη και τον θεσμό του δημοψηφίσματος για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη, όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό -μια παρένθεση κάνω- θέλω άμεσα και από τον υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε, όταν χρειαστεί, αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος”.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ύπατη αρμοστεία: “Δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα δικά μας βασικά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής. Αυτό που έχω και προσωπικά ζητήσει από κράτη-μέλη της ΕΕ είναι να έρθουν εμπειρογνώμονες, για να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους σε διάφορους τομείς που χωλαίνουμε”.
Μήνυμα σε βουλευτές
Τα μηνύματα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές υπήρξαν πολλαπλά, καθώς την επιστολή των “16” ακολούθησε η πολύ σκληρή επιστολή του Μίμη Ανδρουλάκη και μία ακόμη επιστολή έξι βουλευτών, που ζητούν να παταχθεί η φοροδιαφυγή. “Σήμερα διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το συμβούλιο κορυφής η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί”, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως “η στάση μας και οι αποφάσεις μας, τόσο ως κυβέρνηση όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδας μας αυτές τις μέρες, έχουν ιστορική σημασία”, προφανώς για να ανακόψει τη διάθεση των βουλευτών που φλερτάρουν ακόμη και με την παραίτηση.
Η δραχμή στο τραπέζι
Με πολύ κομψό τρόπο ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμη και η επιστροφή στη δραχμή παίζεται. “Δεύτερη στρατηγική μας επιλογή, που δεν θα υπήρχε καν ως ερώτημα αλλά λόγω του τεράστιου βάρους του χρέους, των ενδογενών αδυναμιών και της Ελλάδας και της ευρωζώνης τέθηκε, είναι η παραμονή μας στο ευρώ. Θεωρήσαμε και θεωρούμε κατάκτηση της χώρας μας τη συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ”. Η πολύ ήπια λέξη “τέθηκε” σημαίνει ότι το ενδεχόμενο υπάρχει ακόμη. Ο πρωθυπουργός παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει 180 ψήφους για να περάσει το μεσοπρόθεσμο, αλλά είπε πως κάθε συνεισφορά είναι δεκτή κλείνοντας το μάτι στους βουλευτές της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά όχι μόνο. Πιθανώς και σε κάποιους βουλευτές της ΝΔ... “Θα επιδιώξω την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί την εικόνα μιας χώρας ενωμένης και αποφασισμένης να δώσει τη μάχη. Δεν μιλώ για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το ΜΠΔΣ με 180 ψήφους. Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης”. Ακόμη και τώρα ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα άλλα κόμματα και κυρίως τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να “συνδιαμορφώσουν το μεσοπρόθεσμο”.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει περαιτέρω μαχαίρι στα προνόμια των πολιτικών. Την ίδια ώρα ονομάτισε αυτούς που έχει απέναντι: “Το πρόβλημα αυτό της ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται στην απόγνωση για το αύριο, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και της αδυναμίας, αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας του πολιτικού, οικονομικού, μιντιακού, δικαστικού συστήματος να δώσει διέξοδο και με τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό”.
http://www.makthes.gr/news/politics/74957/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου