Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η πολιτική κρίση και ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης


Πώς βλέπουν τις εξελίξεις 

Αθήνα
Η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα παραμένουν και την Πέμπτη πρώτο θέμα στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και στις σημαντικότερες ξένες εφημερίδες. Οι ανταποκρίσεις εστιάζουν στην πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας -που συζητείτο μέχρι το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου- στο ναυάγιο της πρότασης αυτής και στην απόφαση τελικά για ευρύ ανασχηματισμό. 

Ειδικά για τον ανασχηματισμό, τα περισσότερα μέσα μιλούν για αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ Reuters και BBC αναφέρει ως πιθανό διάδοχο τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο.

Στις ανταποκρίσεις από την Αθήνα γίνονται εκτενείς αναφορές στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως τα πιο βίαια των τελευταίων ετών. 

Οι αμερικανικές εφημερίδες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις που είχαν οι πολιτικές εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το δημοσίευμα του BBC έχει τίτλο «Νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είναι έτοιμος να ανακοινώσει νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς επιζητά στήριξη για τα νέα μέτρα λιτότητας» μεταδίδει το BBC, επισημαίνοντας ότι οι νέοι φόβοι για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας ταρακούνησαν τις χρηματιστηριακές αγορές. 

«Την Τετάρτη, η Αθήνα έζησε ορισμένα από τα πιο βίαια επεισόδια του τελευταίου έτους, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, συμμετέχοντας στη γενική απεργία» τονίζει το βρετανικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ανταρσίας στο εσωτερικό του κόμματός του εξαιτίας του νέου πακέτου μέτρων, δηλαδή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Ο Παπανδρέου ζητά ψήφο εμπιστοσύνης» είναι τίτλος του CNN. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός στοχεύει στο να περάσουν τα νέα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, τονίζοντας ότι ο Γ.Παπανδρέου αντιμετωπίζει τις διαφωνίες βουλευτών του κόμματός του, καθώς ένας βουλευτής ανεξαρτητοποιήθηκε (σ.σ. ο Γ.Λιάνης) και ένας δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα (σ.σ. Αλ.Αθανασιάδης). 

«Κυβερνητικό ανασχηματισμό εξαγγέλλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας» μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την ώρα που χιλιάδες είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο, αντιδρώντας στις νέες περικοπές, και τη στιγμή που η καταχρεωμένη Αθήνα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας» αναφέρει. 

«Παραπαίουν οι αγορές καθώς εντείνεται η ανησυχία για την ελληνική κρίση» είναι ο τίτλος των New York Times, που αναφέρονται στις επιπτώσεις που έχει η ελληνική πολιτική και οικονομική κρίση στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επενδυτές φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, προκαλώντας σειρά προβλημάτων σε άλλες χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. «Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργούσε πρόβλημα στις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και το αμερικανικό οικονομικό σύστημα» σημειώνουν.

«Προειδοποίηση της Ευρώπης για οικονομικό χάος, λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους» υπογραμμίζει ο Guardian. Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάσει των οποίων «πιθανή χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο σε όλη την Ευρώπη και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις τράπεζες της Γαλλίας και τη Γερμανία».

«Ο φόβος για χρεοκοπία της Ελλάδας χτυπά τις διεθνείς αγορές, την ώρα που ο Παπανδρέου προωθεί νέα μέτρα λιτότητας» γράφει η Washington Post, η οποία χαρακτηρίζει τον επικείμενο ανασχηματισμό ως «επικίνδυνο τέχνασμα για να ψηφίσουν οι βουλευτές» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Η κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα ενέτεινε την ανησυχία, την Τετάρτη, ότι αυτή η χώρα της Μεσογείου οδεύει προς μία ολέθρια χρεοκοπία, η οποία θα σηματοδοτήσει μία νέα φάση στην κρίση χρέους της Ευρώπης» αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι εάν τα νέα μέτρα δεν εγκριθούν τότε η πέμπτη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους πιστωτές της τον επόμενο μήνα και «αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Τέλος, οι Financial Times φιλοξενούν δύο άρθρα στο πρωτοσέλιδο της διαδικτυακής τους έκδοσης. Το πρώτο έχει τίτλο «Βαθαίνει η ελληνική κρίση χρέους ελλείψει συναίνεσης», ενώ το δεύτερο αναφέρεται στον κίνδυνο η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ταραχώδη περίοδο που θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει τροφοδοτήσει ένα «νέο στοίχημα» το οποίο σχετίζεται με την διευρυνόμενη μεταξύ των επενδυτών άποψη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο και θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, με επακόλουθο την κοινωνική αναταραχή, τις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες και την εμβάθυνση της κρίσης στην ίδια την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου