Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Φόβοι Αμερικανών και Βρετανών για χρεοκοπία της χώρας τους

Η ανησυχία των Αμερικανών και των Βρετανών πολιτών σχετικά με το ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η χώρα τους αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Financial Times/Harris.
Ένα άλλο εύρημα της έρευνας - που έγινε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 25 έως τις 31 Μαΐου - είναι το χαμηλό ποσοστό των Ευρωπαίων που συμφωνούν με τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το 54% των Αμερικανών και το 42% των Βρετανών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πιθανό ότι η χώρα τους θα χρεοκοπήσει την επόμενη δεκαετία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο ήταν μόνο 15%.
Στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31% έναντι 28% πριν από ένα χρόνο και στη Γαλλία 52%, αλλά λίγο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο το 40% των Ιταλών θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία της χώρας τους, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η ανησυχία αυξήθηκε πολύ στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει η διαμάχη μεταξύ των κομμάτων για τον προϋπολογισμό.
Πάνω από το 50% των Γερμανών, των Βρετανών και των Ισπανών είναι αντίθετοι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις χώρες τους. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν μεγαλύτερη διάθεση για χορήγηση βοήθειας, αλλά και πάλι τα ποσοστά όσων την υποστηρίζουν είναι 37% και 35%, αντίστοιχα, ενώ όσων είναι αντίθετοι είναι 32% και 37%, αντίστοιχα. Οι Ευρωπαίοι δήλωσαν αντίθετοι, με παραπλήσια ποσοστά, και όσον αφορά στη χορήγηση δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου