Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Βρετανία: «καμπάνα» στον Τουρκοκύπριο μεγαλοαπατεώνα Ναντίρ

Είχε πρωταγωνιστήσει σε οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο τη δεκαετία του 1990
Βρετανία: «καμπάνα» στον Τουρκοκύπριο μεγαλοαπατεώνα Ναντίρ
Πάγωσε το χαμόγελο στα χείλη του άλλοτε αγαπημένου χρηματοδότη των Συντηρητικών του Τζον Μέιτζορ. Δίπλα του, η 28χρονη σύζυγός του. (REUTERS/Toby Melville)



Πρώτη είδηση είναι στη Βρετανία η καταδίκη του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία Ασίλ Ναντίρ, ο ο οποίος πρωταγωνίστησε σε διαβόητο οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Μέγας δωρητής του Συντηρητικού Κόμματος, ο 70χρονος Ναντίρ καταδικάστηκε για απάτη και κλοπή, από τις εταιρείες του για προσωπικό πλουτισμό, το διάστημα 1987-1990. Το ύψος των καταχρήσεων υπολογίζεται σε 43 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση του ομίλου του Polly Peck International (PPI), μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Με την μόλις 28χρονη νέα σύζυγό του, Νουρ, στο πλευρό του, ο Ναντίρ άκουσε «παγωμένος» τις πρώτες τρεις καταδίκες. Αθωώθηκε για μια τέταρτη για απάτη, αλλά θα δικαστεί για άλλες εννέα κατηγορίες τον Σεπτέμβριο.

Ο Ναντίρ επέστρεψε οικειοθελώς στη Βρετανία μετά από φυγοδικία 19 ετών. Είχε καταφύγει στην πατρίδα του, την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, επειδή, όπως είπε, ήταν βέβαιος ότι τότε δεν θα είχε δίκαιη δίκη.

Η φυγή του, το 1993, είχε συγκλονίσει την κυβέρνηση των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ και είχε οδηγήσει στην παραίτηση ενός υπουργού που είχε σχέσεις με τον επιχειρηματία.

Οι συνήγοροι του Ναντίρ είπαν στη δίκη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ είχε ζητήσει από την Μάργκαρετ Θάτσερ να παρέμβει για να σωθεί η καταρρέουσα τότε PPI. Ο Οζάλ φέρεται να της είχε στείλει επιστολή που έλεγε ότι η PPI είχε πέσει «θύμα όσων ήθελαν να υπονομεύσουν την τουρκο-κυπριακή οικονομία».

Αυτοδημιούργητος και δαιμόνιος, ο Ναντίρ ξεκίνησε ως έμπορος χαλιών. Κατόρθωσε να μετατρέψει την μικρή επιχείρησή του σε έναν κολοσσό, και έγινε «ήρωας» για τους επενδυτές του Σίτι τη δεκατία του 1980.

Αγόρασε την Polly Peck με 381.000 ευρώ, και την μετέτρεψε, με συγχωνεύσεις και εξαγορές, σε αυτοκρατορία, με μεγάλα μερίδια στην εταιρεία φρούτων Del Monte και στην Sansui, την ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών.

Τις πρώτες υποψίες για απάτη κίνησαν οι μεγάλες μεταβιβάσεις ρευστού προς τουρκικές και τουρκοκυπριακές θυγατρικές του ομίλου. Ο Ναντίρ αντιστάθηκε λυσσαλέα σε κάθε απόπειρα για λογιστικό έλεγχο. Ενας διευθυντής του, που παρατήρησε κάποιες παρατυπίες, έλαβε την εντολή να «κρατήσει το στόμα του κλειστό».

Ο Ναντίρ πρόκειται να παρουσιαστεί πάλι στο δικαστήριο, στις 3 Σεπτεμβρίου. Πρέπει επίσης να καταθέσει 250.000 στερλίνες ως εγγύηση, ενώ είναι υποχρεωμένος να φοράει συσκευή ηλεκτρονικής παρακολούθησης, και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφά του ώστε να μην εγκαταλείψει τη Βρετανία.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=471486

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου