Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

«Κάθε πρόβλημα έχει λύση, όταν σκέπτεσαι φρόνιμα και ενεργείς τολμηρά»


Κώστας Αζαριάδης


EIKONOΓPAΦHΣH: Τιτινα Χαλματζη
Tης Αννας Γριμανη
Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση; Πάνω απ' όλα μετράει η βάπτιση στη διαχρονική προσφορά του ελληνικού πνεύματος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη φιλοσοφία και την ποίηση, τα μαθηματικά και το θέατρο, τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τον αδέσμευτο στοχασμό.
Πώς φτάνει σ' εσάς η κρίση της Ελλάδας;
Σαν αποκορύφωση δράματος που υποβόσκει από την αρχή της Μεταπολίτευσης, με ρίζες που φτάνουν στην απριλιανή δικτατορία.
Ποιος φταίει;
Δημοκρατία σημαίνει κράτος και ευθύνη του «δήμου». Ποιος ψηφίζει επί δεκαετίες με γνώμονα τη συντεχνία και το ρουσφέτι; Ποιος κάνει τα στραβά μάτια στη διαφθορά; Ποιος ανέχεται δρόμους, παιδεία και Δικαιοσύνη υπανάπτυκτου κόσμου; Οσοι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για τη σημερινή κατάσταση ας κοιτάξουν στον καθρέφτη.
Πώς φαντάζεστε τον Ελληνα της εποχής μετά την κρίση;
Υπομονετικό, αισιόδοξο, με όρεξη για δουλειά, όπως η γιαγιά και ο παππούς του, που πριν από εξήντα χρόνια ανοικοδόμησαν την Ελλάδα μέσα από τις στάχτες της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Το παλιό Θέατρο Τέχνης στο υπόγειο του «Ορφέα».
Η υπέροχη εκδοχή των Ελλήνων.
Οι ζωντανές παρακαταθήκες της αρχαιότητας, όπως ο δυναμισμός της εμπορικής ναυτιλίας και η αγάπη των Αθηναίων για το θέατρο.
Ο,τι με απογοητεύει.
Σχεδόν τίποτα. Κάθε πρόβλημα έχει λύση, όταν σκέπτεται κάποιος φρόνιμα και ενεργεί τολμηρά.
Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;
Με το βιογραφικό σημείωμα μοναδικής και ευρύτατα αναγνωρισμένης προσφοράς στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αρκεί να θυμηθούμε πόσες χιλιάδες λέξεις έχουν δανειστεί σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες από την ελληνική.
Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Ελληνας ή είναι προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
Στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι παίρνουν μέρος χιλιάδες Ελληνες διανοούμενοι - ποιητές, ζωγράφοι, επιστήμονες. Υποβόσκει πάντα η σύγκριση με τους διάσημους προγόνους που τους θαυμάζει η υδρόγειος, προσδοκώντας ίσως ανάλογες επιδόσεις από τους σημερινούς. Παρά ταύτα, η λογοτεχνική γενιά του 1930 άφησε έργο υψηλής ποιότητας με διεθνή αναγνώριση. Γιατί όχι και η γενιά του 2030;
Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.
Προτιμώ το επίθετο «αδιάψευστη», για να υπογραμμίσω τη συνέχεια της φυλής σε μια ιδιαίτερα ανήσυχη γωνιά της Ευρώπης. Εισβολείς πέρασαν πολλοί και όλοι άφησαν κάτι, χωρίς να αλλοιώσουν ουσιαστικά τον εθνικό χαρακτήρα, με τις καλές και τις κακέs πλευρές του. Θέατρο και εμπόριο, αμετροέπεια και δημαγωγία υπάρχουν πάντα στο DNA των Ελλήνων.
Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την.
Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη προίκα, που βασίζεται στη σπουδαία ιστορία, τη φυσική καλλονή και την ατελείωτη ακτογραμμή της. Το μέλλον της μου φαίνεται άρρηκτα δεμένο με την προσεκτική και μακρόπνοη διαχείριση του πλούτου που της εμπιστεύθηκαν η ιστορία και η φύση, όμως το θέμα αυτό δεν έχει πάρει καμία προτεραιότητα στον δημόσιο διάλογο. Ακόμη, θεσμικές αδυναμίες και ελλιπείς υποδομές εμποδίζουν τον μέσο Ελληνα να ζήσει στο αριστοκρατικό επίπεδο που δικαιολογεί η πλούσια κληρονομιά του. Οταν με το καλό το αποκτήσει, ο τόπος θα εναρμονιστεί με την ποιότητα της ιστορίας του και η χώρα θα αρχίσει να παίρνει τη θέση που της ανήκει στην κοινωνία των εθνών.

* Ο Κώστας Αζαριάδης διδάσκει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_mel3_1_08/07/2012_451197

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου