Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μπαρόζο-Ρόμπεϊ: Στηρίζουμε την Ελλάδα αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της


Την στήριξή τους προς την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ
Την στήριξή τους προς την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εμείς θα είμαστε στο πλάι της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο Μανουέλ Μπαρόζο. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και τόνισε ότι δεν πρέπει «να ξεφεύγουμε από το στόχο με τα υποθετικά σενάρια».
Για το ελληνικό ζήτημα μίλησε και ο Βαν Ρόμπεϊ εκφράζοντας και αυτός την επιθυμία του να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ενώ δήλωσε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους.
Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ τάχτηκαν υπέρ της ανάπτυξης παράλληλα με τη δημοσιονομική εφαρμογή ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο, τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας και την αγωνία της για το μέλλον.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία η οποία έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%.
Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα τα οποία θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει ηΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι τα ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά.
Ο Π. Πικραμμένος ζήτησε ακόμη αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτςυπογράμμισε ότι είναι νομικά αδύνατη η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σημείωσε ότι ορισμένοι στην Ελλάδα καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να διακοπεί η αποπληρωμή του χρέους, να σταματήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ταυτόχρονα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη απολαμβάνοντας τη βοήθεια της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του ΕΚ αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην Ελλάδα με πλήθος αναφορών στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και είναι σε κατάσταση απελπισίας.
Ο Μάρτιν Σουλτς συνέχισε λέγοντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες χωρίς παράλληλα να βλέπουν κάποιο φως ελπίδας. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι θυσίες τους θα αποδώσουν και τα πράγματα θα καλυτερέψουν καθώς η Ευρώπη ρίχνει σήμερα μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη.
Ανέφερε ότι πολλοί στην Ελλάδα δυσφορούν απέναντι στην Τρόικα και κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει πολιτικές με ανθρώπινο πρόσωπο. Εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ αποφεύγουν συστηματικά να επισκεφθούν την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΕΚ αναφέρθηκε και σε εκείνους σε Ελλάδα και Ευρώπη οι οποίοι βάζουν τα ατομικά τους συμφέροντα πάνω από το συλλογικό συμφέρον και ανέφερε το παράδειγμα πολλών Ελλήνων οι οποίοι βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα.
Ο Μ. Σουλτς είπε ότι πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες ότι δηλαδή «ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν είναι επώδυνος αλλά και ότι θα αποδώσει αργότερα. Θα πρέπει επίσης να τους πούμε ότι ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα είναι ο πιο επώδυνος».
Ο Μ. Σουλτς επέμεινε, επίσης, ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Τρόικα πρέπει να τηρηθεί και ότι αν η επόμενη κυβέρνηση καταγγείλει μονομερώς αυτή τη συμφωνία τότε και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αισθανθούν ότι αποδεσμεύονται από αυτήν και θα σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις.
Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων που είχαν νωρίτερα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα στις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση, υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ.
Η 'Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου