Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Σύγκλιση απόψεων Βενιζέλου - Κουβέλη για το σχηματισμό κυβέρνησης

Την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που παρέλαβε ο δεύτερος σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατιας, Κ. Παπούλια.
Ο κ. Κουβέλης πρότεινε «Οικουμενική κυβέρνηση με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα με χρονικό ορίζοντα ως τις ευρωεκλογές του 2014με δύο όρους, πρώτον να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε και δεύτερον την απαγκίστρωση από το μνημόνιο, να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη»
«Βρισκόμαστε κοντά στις απόψεις μας με το Φ. Κουβέλη» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση και τόνισε: «η πρόταση του κ. Κουβέλη είναι μία υπεύθυνη πρόταση».
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους. Απευθύνομαι προς όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και τους γνωστοποιώ την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκρότηση κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή απηύθυνα πριν από λίγο στον κ. Βενιζέλο και είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προτείνω τη συγκρότηση Οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.
Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή : Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη, με την κοινωνία όρθια και με την νέα γενιά παρούσα.
Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο. Επισημαίνω ότι εμείς και εγώ προσωπικά δεν διεκδικούμε τίποτε πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει σε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού και της χώρας»
Πολύ ουσιαστική και υπεύθυνη, χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντησή τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι προτάσεις του κ. Κουβέλη «σχεδόν συμπίπτουν» με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
«Το πρώτο βήμα της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής που έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορώ να πω ότι είναι καλός οιωνός, αύριο θα συναντήσω τον κ. Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανταποκριθούν στην παράκλησή μου να τους συναντήσω, προφανώς θα συναντηθώ και με τον κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος ανέφερε επίσης ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αλέκα Παπαρήγα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ του ανέφερε τις θέσεις του κόμματός της.
«Θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για την διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τον συντονισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Εν τω μεταξύ κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν ως «φωνή της λογικής» την πρόταση του κ. Κουβέλη, προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος».
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά αύριο στις 10 το πρωί.
Αρνητική η αντίδραση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην πρόταση Κουβέλη
Αρνητική, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν η πρώτη αντίδραση από το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με ορίζοντα διετίας και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ είπε ότι ισχύουν όσα είχε πει στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένο στην ΚΟ.
Ο κ. Καμμένος είχε τονίσει πως θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικού σκοπού «και αν τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, και αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους, τότε μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση κατάργησης του Μνημονίου, των δανειακών συμβάσεων, και άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ, και βεβαίως τιμωρίας γι΄αυτούς που ενέπλεξαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».
Όπως είπε ο κ. Κουίκ αυτή η πρόταση θα έρθει στη διαβούλευση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τόνισε ότι το κόμμα του θέλει να υπάρξει κυβέρνηση. Παράλληλα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την σύγκληση της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν την «εθνική αντιπρότασή» τους στην κρίση των 300 βουλευτών.
ΔΗ.ΜΑΡ: «Κίνδυνος αναθέρμανσης του δικομματισμού από τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ»
«Η ΔΗΜΑΡ επιμένει σταθερά στη ρεαλιστική κατεύθυνση της σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο μέσα από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας αλλά και τη σταθερή προσήλωση στην παραμονή της χώρας στο ευρώ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του σχετικά με τις διευρενητικές εντολές.
Στην ανακοίνωση επικρίνεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση», καθώς επίσης και ότι «με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με πιθανό αποτέλεσμα την αναθέρμανση του δικομματισμού και τη συντηρητική μετατόπιση».
"Οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του για την ελληνική οικονομία, η εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την Ευρωζώνη, δυσχεραίνουν την πολιτική συνεννόηση. Η διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων ακυρώνει οποιαδήποτε λύση» προστίθεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, η οποία προσθέτει πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο».
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θ. Ζορμπάς επισήμανε ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι μια σοβαρή θεσμική διαδικασία και αποσκοπεί στον διάλογο των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να κυβερνηθεί η χώρα.
«Ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε τηλεοπτικά σόου, αντί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Τα προβλήματα της χώρας, όμως, δεν λύνονται στις τηλεοπτικές κάμερες», δήλωσε ο κ. Ζορμπάς.
Έλαβε τη διερευνητική εντολή ο Ευ. Βενιζέλος
Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο δέχθηκε στις 2 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας, προκειμένου να του δώσει την εντολή διερεύνησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως τη θέλει ο ελληνικός λαός, ευρωπαϊκή με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, παραλαμβάνοντας την τρίτη κατά σειρά διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «αρκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε καλόπιστα και το δικό σας έργο στη διαβούλευση που θα έχετε με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Κάρολο Παπούλια.
«Είναι σημαντικό αυτό που λέτε» αντέτεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε στον Ευ. Βενιζέλο καλή δύναμη.
Βενιζέλος: «Ο Έλληνας πολίτης δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα μόνο του»
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν δηλώνω αισιόδοξος, δηλώνω υπεύθυνος και προσανατολισμένος στο στόχο που πιστεύω ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα το κάνουμε αυτό με μετριοπάθεια, με σεβασμό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με σεβασμό στην εντολή του ελληνικού λαού για συνεργασία, καθώς ο Έλληνας πολίτης μας είπε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα μόνο του», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στις δηλώσεις του τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την ευρεία συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και τόνισε ότι αυτό είναι εφικτό, «παρότι η εντολή του λαού δεν είναι καθαρή».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο επισήμανε από την άλλη ότι ο ελληνικός λαός θέλει «καθαρά» σταθερότητα, θέλει να αποφύγουμε τις εκλογές, ενώ θέλει και την Ελλάδα εντός ευρώ και σε καλύτερη θέση, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βοηθήσουν όλα τα κόμματα».
«Θα απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα αρχίζοντας από τις δυνάμεις που έχω προσδιορίσει ως φιλοευρωπαϊκές και ως εκείνες που πρέπει κατ' ελάχιστο να συμμετέχουν σε μια παρόμοια κυβέρνηση, και αναφέρομαι στην ΝΔ, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την ΔΗΜ.ΑΡ.», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί και στις «λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις, καθώς δεν θεωρώ ότι βρίσκονται εκτός πλαισίου μιας και θεωρείται δεδομένο ότι θέλουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ».
Ερωτηθείς αν η αναφορά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραπέμπει σε εξεύρεση λύσης υπό τον κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η φάση της διαβούλευσης, ούτως ή άλλως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα της δικής μου διερευνητικής εντολής είναι θετικό, πρέπει να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συνεχίσει ο ίδιος την διαδικασία για να φθάσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης».
Γ. Πανούσης: «Εκτρωματικό» το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ
Ωστόσο, αντίθετος με το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης. «Θα ήταν εκτρωματικό να εμφανιστεί ένα τέτοιο σενάριο των δυο κομμάτων, που καταψηφίστηκαν και ημών, που πάμε να μπούμε σε μια καταστροφική δίνη. Εγώ είπα ότι είμαι υπέρ αυτής της λύσης, με αυτονοήτως τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα», δήλωσε ο κ. Πανούσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ.
Ο Γιάννης Πανούσης διερωτήθηκε:
«Έχει καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές; Ότι ο λαός τιμώρησε, αλλά τώρα ελέγχει την σοβαρότητά μας και την ευθύνη μας;».
Εξέφρασε δε την ελπίδα πως «στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας θα αναγκαστούν να μιλήσουν πιο υπεύθυνα, διότι εκεί δεν έχουν ακροατήριο, πρέπει να αποφασίσουν προς τα πού πάνε. Και το παιχνίδι που κάνουν ποιος θα χρεώσει σε ποιον τις εκλογές, εκεί δεν έχει νόημα… Αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα…».
Τσίπρας «τα δύο κόμματα του μνημονίου επιδιώκουν να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη»
«Αποδείχτηκε γρήγορα ότι η αρχικά διαφαινόμενη προθυμία των κομμάτων του μνημονίου να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση αριστεράς, με ελάχιστο στόχο να αντικαταστήσει τα μέτρα της λιτότητας που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο, ήταν απολύτως προσχηματική», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «αυτό που πραγματικά επιδιώκουν τα δύο κόμματα του μνημονίου είναι να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη, ώστε και με τη συνενοχή της αριστεράς να συνεχιστεί η λαίλαπα του μνημονίου, που πριν από τρεις ημέρες καταδίκασε στην κάλπη ο ελληνικός λαός».
Επιπλέον, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα ματαιώσει την ελπίδα του ελληνικού λαού για να πάρουμε τρία υπουργεία» και πως θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή επιταγή, η οποία, όπως είπε, είναι η ματαίωση των μέτρων της λιτότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι επέστρεψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, «αφού εξαντλήσαμε επί διήμερο κάθε δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση με προγραμματικό πλαίσιο και στόχους συμβατούς με τη λαϊκή ετυμηγορία».
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/05/2012_441434







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου