Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Δαυίδ Σαλτιέλ: «Αν οι Ελληνες ξεχάσουν, θα δούμε και άλλο Χίτλερ»

Την ανησυχία του για την αύξηση των νεο-ναζιστικών ψήφων εκφράζει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας
Δαυίδ Σαλτιέλ: «Αν οι Ελληνες ξεχάσουν, θα δούμε και άλλο Χίτλερ»

18
εκτύπωση 
 
Ανήσυχος απέναντι στο υψηλό εκλογικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής, δηλώνει ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαλτιέλ συνδέει ευθέως την άνοδο του ναζιστικού κόμματος με την απογοήτευση που διακατέχει τους Ελληνες απέναντι στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, ενώ τονίζει ότι δεν συντρέχουν λόγοι φόβου για τον ελληνικό εβραϊσμό.

Παρ' ότι επισημαίνει «ασυμβατότητα» ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να τεθεί εκτός νομιμότητας το εν λόγω κόμμα, και δηλώνει πεπεισμένος ότι οι εκπρόσωποι της Βουλής και δη οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δύναμη να απομονώνουν ακραία στοιχεία. Θεωρεί εξάλλου απείρως πιο επικίνδυνη την εξάλειψη της ιστορικής μνήμης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, καθώς ενδέχεται να γεννήσει «έναν άλλο Χίτλερ, και ένα άλλο Ολοκαύτωμα».

-Ποια είναι η δική σας αίσθηση, μετά το εκλογικό ποσοστό του 7% που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή;
«Καταρχάς δημιουργεί ανησυχία το ποσοστό αυτό, σε όλους τους έλληνες, κατ΄ επέκταση και στον ελληνικό εβραϊσμό. Το ερμηνεύουμε ωστόσο ως απόρροια της απογοήτευσης του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά προβλήματα. Δεν θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζει ταύτιση του κόσμου με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Μπορούμε να το συμπεράνουμε και από το ποσοστό της στις προηγούμενες εκλογές, της τάξης του 0,3%».

-Ανησυχείτε για τυχόν παρενέργειες στην αρμονική συμβίωση της εβραϊκής κοινότητας με τους ανθρώπους αυτούς; Μόνον στη Θεσσαλονίκη, η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 40.000 ψηφοφόρους.

«Δεν νομίζω να υπάρξουν παρενέργειες, μέχρι σήμερα άλλωστε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Αλίμονο, είμαστε έλληνες πολίτες, δεν βλέπουμε κάποιο λόγο να ζούμε με τον φόβο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα γεγονός - στη Θεσσαλονίκη ήταν 40.000, σε ολόκληρη την Ελλάδα ήταν περισσότεροι από 400.000 οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής -, και οφείλουμε να το σεβαστούμε, ως απόφαση του ελληνικού λαού. Επιμένω πάντως: δεν πιστεύω ότι ταυτίζεται ο κόσμος αυτός με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής. Για τον λόγο αυτό, δεν θέλω καν να σχολιάσω τα ποσοστά σε Καλάβρυτα και Δίστομο. Φθάνουμε σε συμπεράσματα που δεν θέλω να πιστεύω ότι αντανακλούν την πραγματικότητα».

-Στην Ελλάδα, παρατηρούνται κατά καιρούς εκφάνσεις αντισημιτισμού. Αυτές θεωρείτε ότι μπορούν να συνδεθούν, κατά ένα τρόπο, με την άνοδο της Χρυσής Αυγής;
«Μπορεί. Αντισημιτισμός υπήρχε πάντα στην Ελλάδα, και όχι μόνον στην Ελλάδα. Και στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Οι δημοκρατικές δυνάμεις αντιδρούν, φαινόμενα αντισημιτισμού καυτηριάζονται, και βεβαίως η δημοκρατία καλά κρατεί. Είδατε τι έγινε προσφάτως στην Τουλούζη, είχαμε ένα γεγονός τραγικό, απόρροια του μίσους και της μισαλλοδοξίας, απέναντι στο οποίο σύσσωμος ο γαλλικός λαός αντέδρασε».

-Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Μιχαλολιάκος αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα, υιοθετώντας τη θέση του γάλλου φιλοσόφου Ροζέ Γκαροντί. Πώς το σχολιάζετε;
«Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, για το τι πρεσβεύει πραγματικά η Χρυσή Αυγή. Μπορεί να εμφανίζεται ως εθνικιστικό κόμμα, που προτάσσει το συμφέρον της χώρας, εντούτοις δηλώσεις, παραστάσεις σε ναζιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού, τοποθετήσεις όπως αυτή που αναφέρετε, περί αμφισβήτησης του Ολοκαυτώματος, αποκαλύπτουν άλλα. Και αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, όταν υπάρχουν ακόμη επιζώντες του Ολοκαυτώματος, άνθρωποι που φέρουν στο χέρι τους το νούμερο, όταν υπάρχουν ακόμη φούρνοι που καπνίζουν, δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά 60 χρόνια από την εποχή εκείνη. Αν οι Ελληνες ξεχάσουμε αυτό που έγινε, αν η Ευρώπη ξεχάσει, τότε θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να ξαναδούμε έναν άλλο Χίτλερ, ένα άλλο Ολοκαύτωμα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ελλάδα, είναι να ενισχύσουμε την Παιδεία, να εξηγήσουμε στους νέους τι συνέβη, και πώς θα αποφύγουμε κάτι παρόμοιο, να τοποθετούμαστε με μυαλό ανοικτό, εναντίον του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού. Έχω πει σε επέτειο του Ολοκαυτώματος "Ποτέ πια!"», γιατί στόχος είναι να μην ξανασυμβεί. Δεν θέλουμε να ξανασυμβεί. Και δεν εννοώ σ' εμάς: έξι εκατομμύρια εβραίοι κάηκαν στους φούρνους του Άουσβιτς και του Νταχάου, πάει χάθηκαν. Στην Ελλάδα, από 100.000 μείναμε 5.000. Οι νέοι θα πρέπει τώρα να προσέξουν…».

-Συμφωνείτε με την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη να κηρυχθεί παράνομο το κόμμα της Χρυσής Αυγής, όπως συνέβη στη Γερμανία με το ναζιστικό κόμμα;
«Ο κ. Μπουτάρης, βλέποντας προφανώς την ασυμβατότητα ανάμεσα στις θέσεις της Χρυσής Αυγής και το ελληνικό Κοινοβούλιο, έκανε μία πρόταση. Σέβομαι την άποψη του δημάρχου, θα έλεγα και ότι συμφωνώ. Αν με ρωτήσετε όμως κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, φοβάμαι ότι δεν είναι. Δεν νομίζω δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να μπορεί να θέσει εκτός Κοινοβουλίου ένα τέτοιο κόμμα, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Απ΄ όσο είδα, πάντως, το Κοινοβούλιο έχει και τη δύναμη, και τη γνώση, να απομονώνει τέτοια στοιχεία, ακραία. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και στις διαβουλεύσεις των ημερών, κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έχει απευθύνει τον λόγο στη Χρυσή Αυγή».
 
http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=457307&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου