Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων ασφαλείας στην Τουρκία

Εν μέσω εορτασμών για το Νεβρόζ
Πιέσετε Εδώ:
Συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων ασφαλείας στην Τουρκία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Με δακρυγόνα απάντησαν οι τουρκικές Αρχές στους Κούρδους διαδηλωτές   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αγκυρα, Τουρκία
Εκρηκτικό κλίμα δημιουργείται στην Τουρκία εν όψει της έλευσης της κουρδικής Πρωτοχρονιάς την 21 Μαρτίου. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι αψήφησαν την κυβερνητική απαγόρευση και διαδήλωσαν την Κυριακή ανά τη χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών για το Νεβρόζ, με τις δυνάμεις ασφαλείας να επεμβαίνουν με δακρυγόνα και αντλίες νερού και εκείνους να απαντούν με πετροπόλεμο.

Πληροφορίες που έγραψαν στο λογαριασμό τους στο Twitter μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αναφέρουν ότι στις συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη σκοτώθηκε ο πολιτικός του κόμματος Χάτσι Ζενγκίν.

Η κουρδική πρωτοχρονιά εορτάζεται επίσημα την 21η Μαρτίου και οι τουρκικές Αρχές έχουν κηρύξει παράνομους τους εορτασμούς πλην της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Οι Κούρδοι επέμειναν να διαδηλώσουν την Κυριακή και βίαια επεισόδια ξέσπασαν κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσουν το πλήθος που «απάντησε» εκσφενδονίζοντας πέτρες προς τους αστυνομικούς.

Στην Κωνσταντινούπολη οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας κυνήγησαν διαδηλωτές κατά μήκος κεντρικής λεωφόρου της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Οι Αρχές ανέφεραν ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 106 άτομα.

Στο Ντιγιάρμπακιρ δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κρατώντας αφίσες του φυλακισμένου ηγέτη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν και φωνάζοντας «το PKK είναι ο λαός, ο λαός είναι εδώ».

Πλήθη έβαλαν φωτιά σε τηλεφωνικούς θαλάμους, καθώς και σε λάστιχα. Η φωτιά είναι το παραδοσιακό σύμβολο του Νεβρόζ, και καθώς στήλες μαύροι καπνού υψώνονταν στον ουρανό χιλιάδες Κούρδοι χόρευαν και φώναζαν συνθήματα.

Το Νεβρόζ εορτάζεται επίσης στο Ιράν, το βόρειο Ιράκ και την κεντρική Ασία ως η αρχή της Άνοιξης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου