Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ξανά καλή είδηση


ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ ΓΚΡΙ
Προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, είναι απαραίτητο να μπει σε λειτουργία μια εξαιρετικά δραστήρια πολιτική, διαμορφωμένη σε δημόσιο, ιδιωτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Ευρωζώνη είναι μία μεγάλη κατάκτηση. Εάν επιτρέψουμε να χαθεί, θα είμαστε όλοι υπέθυνοι
Η Ευρωζώνη είναι μία μεγάλη κατάκτηση. Εάν επιτρέψουμε να χαθεί, θα είμαστε όλοι υπέθυνοι

Η Ελλάδα θα πρέπει να "συνδεθεί" καλύτερα με την παγκόσμια οικονομία, ενώ απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας σε κλάδους που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη με λιγότερη γραφειοκρατία και σωστή διαχείριση του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτά τονίζει η πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower και επικεφαλής του ομίλου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Φρανσουάζ Γκρι. Μόνο έτσι η χώρα μας θα πάψει να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, με τον αρνητικό τρόπο που γίνεται αυτό σήμερα.

Η άποψη ότι ο άνθρωπος θα μένει στην ίδια δουλειά για ολόκληρη τη ζωή του είναι ξεπερασμένη και αναχρονιστική. Ολοι πλέον γνωρίζουμε πως στο μέλλον θα χρειαστεί να αλλάξουμε δουλειά αρκετές φορές. Αυτό που είναι σημαντικό πια είναι να υπάρχει μια αγορά εργασίας η οποία θα διευκολύνει αυτές τις μεταβάσεις. Κάθε χώρα οφείλει να επενδύσει σε αυτό που λέμε flexicurity.
Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που έδωσε στην "Οικονομία" η πρόεδρος της γαλλικής Manpower, Φρανσουάζ Γκρι, η οποία φιγουράρει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των πιο ισχυρών γυναικών του πλανήτη σύμφωνα με τη λίστα του "Fortune".
Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;
Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τα γραφεία της Man-power στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να καταλάβω πώς έχει η κατάσταση στον χώρο των ελληνικών επιχειρήσεων, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, δεν περνάει ούτε ένα λεπτό χωρίς να ακούσουμε κάποια είδηση για τη χώρα σας. Κοιτώντας εκ των έσω, καταλαβαίνει κανείς καλύτερα πώς έχουν τα πράγματα. Η έξοδος από την κρίση έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τους ανθρώπους. Εμείς προσφέρουμε λύσεις στον χώρο της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει το πρόγραμμα περικοπών με αναπτυξιακές πολιτικές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει το πρόγραμμα περικοπών με αναπτυξιακές πολιτικές.
Σε περιόδους βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει μια ιδιωτική επιχείρηση στελέχωσης όπως η Manpower;
Μπορεί να είμαστε ιδιωτική εταιρεία στελέχωσης, αλλά δραστηριοποιούμαστε σε όλους τους τομείς της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως είναι π.χ. το outplacement (δηλαδή της επανατοποθέτησης του εργατικού δυναμικού στην αγορά). Θα πρέπει να σημειώσω ότι συνεργαζόμαστε όχι μόνο με ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και με κυβερνήσεις κρατών. Θεωρούμε πως στην Ελλάδα θα γίνουν πολλές αλλαγές, ίσως όχι αύριο αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το μεγάλο δράμα είναι η μακροχρόνια ανεργία. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και αξιολόγησης, το οποίο θα βοηθήσει, ειδικά τους νέους, ώστε να μη χαθούν.
Το μεγάλο δράμα είναι η μακροχρόνια ανεργία. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και αξιολόγησης, το οποίο θα βοηθήσει, ειδικά τους νέους, ώστε να μη χαθούν.
Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα; Η συγχώνευση Eurobank - Alpha πρόκειται να οδηγήσει σε νέο κύμα απολύσεων;
Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το πιθανότερο είναι πως γενικότερα στο μέλλον θα γίνουν κάποιες απολύσεις. Αναφορικά με τη συγχώνευση Eurobank ? Alpha Bank, και οι δύο τράπεζες είναι πελάτες μας εδώ και χρόνια, αλλά δεν είμαστε εμείς που θα πάρουμε κάποια απόφαση και σίγουρα η όποια ανακοίνωση δεν θα έρθει από εμάς.
Ολοι πλέον στο μέλλον θα χρειαστεί να αλλάξουμε δουλειά αρκετές φορές
Ολοι πλέον στο μέλλον θα χρειαστεί να αλλάξουμε δουλειά αρκετές φορές
Και περικοπές και ανέπτυξη


Η στρατηγική για να αποκτήσετε ρόλο στην παγκόσμια οικονομία
"Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκτός των ελληνικών συνόρων. Αυτό που καταλαβαίνω στην παρούσα φάση είναι πως υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων στην Ελλάδα που είναι εξειδικευμένοι, εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι", τονίζει η κ. Γκρι και συνεχίζει: "Κατά την άποψή μου, υπάρχουν τρόποι να κάνει κάποιος δουλειές στην Ελλάδα.
Οργάνωση 
Η εργασία μπορεί να οργανωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, στον κλάδο των υπηρεσιών και της πληροφορικής, ο εργαζόμενος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει ρόλο στην παγκόσμια οικονομία φιλοξενώντας στο έδαφός της δουλειές οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες εκτός των συνόρων. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια μέθοδος εξόδου από την κρίση. Για παράδειγμα, οι ελλείψεις δεξιοτήτων είναι μεγάλες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Οι Ελληνες εργαζόμενοι θεωρούνται ακριβοί για τις επιχειρήσεις του εξωτερικού;
Είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν θεωρείται μια φθηνή χώρα, αλλά κατά την άποψή μου τα βασικά προβλήματα σήμερα είναι δύο. Από τη μια πλευρά, υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη σταθερότητα της οικονομίας γεγονός το οποίο ίσως να αποθαρρύνει κάποιους επενδυτές. Από την άλλη, δεν βλέπω την Ελλάδα να είναι αρκετά συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομία. Αντιθέτως, κάποιες άλλες, ανατολικοευρωπαϊκές χώρες έχουν οικοδομήσει γέφυρες επικοινωνίας με το εξωτερικό. Για παράδειγμα, όλα τα διοικητικά κέντρα των πολυεθνικών βρίσκονται εκεί. Φυσικά, το εργατικό κόστος είναι σημαντικό αλλά ακόμη σημαντικότερες από αυτό είναι οι δεξιότητες.
Πάντως, η εντύπωση που έχω είναι πως η Ελλάδα δεν έχει διαμορφώσει ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων. Η κουλτούρα πρέπει να αλλάξει. Στην Ελλάδα όλοι συζητούν για το κράτος. Το κράτος είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν γίνεται να είναι όλα δημόσια.
Αυτό δεν κάνει σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις περικοπές στο Δημόσιο;
Χρειάζονται περικοπές, αλλά χρειάζεται και ανάπτυξη. Προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, είναι απαραίτητο να μπει σε λειτουργία μια εξαιρετικά δραστήρια πολιτική, διαμορφωμένη σε δημόσιο, ιδιωτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για το χρέος


Η κρίση δεν έχει σύνορα
Είσαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρωζώνης και του ευρώ;
Δεν μου... επιτρέπεται να είμαι απαισιόδοξη. Δείτε πόσα παραπάνω έχουμε σε σχέση με άλλες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη. Εάν επιτρέψουμε να χαθούν οι κατακτήσεις μας, θα είμαστε όλοι ένοχοι.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Οσο για την κρίση χρέους, αυτή δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Πολλές (μάλλον οι περισσότερες) χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Πρέπει να γίνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και ταυτόχρονα να υπάρξει ανάπτυξη. Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει επανέλθει ως θέμα συζήτησης σε πολλές χώρες. Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν πως μπορούν να διασώσουν όλες τις κατακτήσεις του παρελθόντος. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Μπορεί όσα συμβαίνουν να μην είναι όλα απολύτως δίκαια αλλά πλέον τα προβλήματα είναι πολύ σημαντικά και δεν υπάρχουν περιθώρια μη προσαρμογής.
Για την ανεργία


Είναι σημαντικό η άνοδος να κρατήσει όσο λιγότερο γίνεται
Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, κάποιοι λένε πως αυτό μπορεί να εκτοξευθεί στο 20% με 22%. Υπάρχει τρόπος να ανακοπεί αυτή η άνοδος;
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δυνατό να αντιστραφεί. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι αυτή η άνοδος να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερο. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να μικρύνουμε το διάστημα της ανεργίας, να αποφύγουμε την μακροχρόνια ανεργία. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και αξιολόγησης το οποίο θα βοηθήσει τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους σε ηλικία, ώστε να μη χαθούν. Δυστυχώς, οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης αντιμετωπίζουν συχνά τα πράγματα με έναν περισσότερο γραφειοκρατικό τρόπο. Η αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται με τρόπο στοχευμένο και σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ευκαιρίες απασχόλησης.
Ποιοι πιστεύετε πως είναι οι τομείς που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα;
Γι' αυτό βρίσκομαι εδώ, για να τους αναγνωρίσω και να καταλάβω. Γνωρίζω πως ήδη έχουν πέσει κάποιες ιδέες στο τραπέζι.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση του τουρισμού, σαφώς και χρειάζονται υποδομές, σαφώς και χρειάζονται επενδύσεις, αλλά εάν δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους με τη σωστή συμπεριφορά και τις απαιτούμενες γνώσεις, τότε το επίπεδο των υπηρεσιών δεν θα είναι αρκετά υψηλό ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πελατών αλλά και των δυνητικών επενδυτών.
Προβλέπετε πως θα υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων τα επόμενα χρόνια;
Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως σε κάποιους κλάδους (όπως η πληροφορική) αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ειδικευμένο έμψυχο δυναμικό.
Στο προσκήνιο 
Πριν από την κρίση, κάποιες χώρες άρχισαν να χαλαρώνουν τη μεταναστευτική τους πολιτική στην προσπάθεια να καλύψουν τις ανάγκες τους προσελκύοντας εργαζομένους από το εξωτερικό. Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έδειχναν πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν. Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω κρίσης και η προοπτική της εργασίας στο εξωτερικό επανέρχεται στο προσκήνιο ως επιλογή. Νομίζω πως γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η κινητικότητα των εργαζομένων.
Για τα εργασιακά


Η εποχή μας δεν αντέχει τους μύθους
Θα ενδιαφερόταν η Manpower να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση;
Ναι, πιστεύουμε πως έχουμε πράγματα να προσφέρουμε, όπως τεχνογνωσία και πρακτικές συμβουλές αναφορικά με την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει σήμερα μια πολύ μεγάλη αγορά "μαύρης" εργασίας.
Στη Γαλλία, ο θεσμός της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών εταιρειών λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και είναι ασφαλισμένοι. Στην Ιταλία, ο ίδιος θεσμός αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία, όπου άρχισε να περιορίζεται η μαύρη εργασία.
Η άποψη ότι ο άνθρωπος θα μένει στην ίδια δουλειά για ολόκληρη τη ζωή του είναι ξεπερασμένη και αναχρονιστική. Ολοι πλέον γνωρίζουμε πως στο μέλλον θα χρειαστεί να αλλάξουμε δουλειά (όχι μόνο θέσεις, αλλά ακόμη και κλάδους) αρκετές φορές. Αυτό που είναι σημαντικό πλέον είναι να υπάρχει μια αγορά εργασίας η οποία θα διευκολύνει αυτές τις μεταβάσεις.
Η άποψη πως ο κόσμος στο μέλλον θα είναι σταθερός είναι ανυπόστατη. Το μοντέλο το οποίο υπήρχε μέχρι τώρα θα χρειαστεί να αλλάξει.
Εχετε συνεργαστεί με κυβερνήσεις στο παρελθόν, σωστά;
Ναι, σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Κίνα, μεταξύ άλλων, όπου συνήθως λειτουργούμε ως συνεργάτες των εκεί ΟΑΕΔ. Αξιολογούμε τα προσόντα των ανέργων, μελετούμε τις προοπτικές του καθενός και τοποθετούμε τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις. Να σημειωθεί πως όλα αυτά τα καταφέρνουμε επειδή βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις κατά τόπους επιχειρήσεις και οργανισμούς. Γνωρίζουμε τις ανάγκες τους, τις αξιολογούμε και φροντίζουμε να τις ικανοποιούμε. Μόνο στη Γαλλία, έχουμε περίπου 90.000 πελάτες.
Θα μπορούσατε να παίξετε έναν τέτοιο ρόλο στην Ελλάδα;
Ναι. Πέρα από τα παραπάνω, θα μπορούσαμε επίσης να δραστηριοποιηθούμε στον χώρο της εκπαίδευσης (training) και της διαχείρισης δεξιοτήτων (skills management). Στην Ελλάδα έχετε αρκετούς ανθρώπους με προσόντα αλλά θα χρειαστεί να επιλεγούν κάποιοι συγκεκριμένοι κλάδοι στους οποίους η χώρα θα επενδύσει με στόχο την ανάπτυξη. Ο συνδυασμός των δεξιοτήτων με τους επιχειρηματικούς στόχους απαιτεί εκπαίδευση για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων (re-skilling). Και όταν αναφέρομαι σε δεξιότητες, δεν μιλώ μόνο για τυπικά προσόντα και τεχνικές δεξιότητες αλλά και για συμπεριφορές, καθώς και για τη δυνατότητα που έχει κανείς να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Η εκπαίδευση για χάρη της εκπαίδευσης είναι χαμένα λεφτά. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη επαγγελματική στόχευση.
Λίστα Fortune
Μόνιμα στην ελίτ της εξουσίας
Παραδοσιακά κάθε χρόνο το περιοδικό "Fortune", η βίβλος του επιχειρηματικού κόσμου, παρουσιάζει λίστες με τις 50 πιο ισχυρές γυναίκες στον χώρο των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Κορυφαία εκεί ψηλά στην κατάταξη, δίπλα σε άλλες "χρυσές κυρίες" όπως η Μπάρμπαρα Κουξ (αντιπρόεδρος της "Siemens"), η Χάιντι Μίλερ (επικεφαλής της "JP Morgan") και η Σίνθια Κάρολ (διευθύντρια του μεταλλευτικού κολοσσού της "Anglo American"), έχει βρεθεί επανειλημμένως στο παρελθόν η 53χρονη Φρανσουάζ Γκρι. Διευθυντικό στέλεχος της "Manpower" από το 2007, η 53χρονη Γαλλίδα, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της από την "IBM", μπορεί να καυχιέται πως ήταν μία από τις κορυφαίες του "Fortune" όχι για ένα, ούτε για δύο, αλλά για... επτά συναπτά έτη, από το 2004 έως το 2010. Πάντως, η ίδια δηλώνει με ελαφρά απογοήτευση στο "Εθνος της Κυριακής" πως δυστυχώς οι γυναίκες "έχουν ακόμη πολύ δρόμο" για να εδραιωθούν και να καταξιωθούν στα υψηλά επιχειρηματικά κλιμάκια της υφηλίου.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου