Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΝΤΟΥΡΑΝΙΣΜΟΣ – ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ

Οι Τουρκο-κύπριοι δεν τους θέλουν, οι Πομάκοι πότε θα τους σικτιρίσουν;
Παντουρανισμός ονομάστηκε το ρατσιστικό κίνημα που ήθελε να ενώσει τους λαούς με «τουρανική» καταγωγή (από τους Τούρκους δηλαδή μέχρι τους…Ιάπωνες). 

Το κίνημα ξεκίνησε από την Τουρκία, από γενίτσαρους διανοούμενους, όπως ο Ζιγιά Γκιοκάλπ (Κουρδικής ή Ιρανικής καταγωγής), ο Γιουσούφ Ακτσουρά (Ταταρικής καταγωγής), ο Τεκίν Αλπ (Εβραϊκής καταγωγής από τις Σέρρες). Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κορυφώθηκε με την προσπάθεια διείσδυσης στις πρώην σοβιετικές τουρκόφωνες δημοκρατίες του Καυκάσου τη δεκαετία του ’90. Οιδημοκρατίες εκείνες όμως πέταξαν τουςΤούρκους έξω από τα εδάφη τους.
Μετά από έναν αιώνα αποτυχιών με τον Παντουρανισμό, η Τουρκία ανακάλυψε και εφαρμόζει τον Νέο-οθωμανισμό. Θα αναρωτιέται κανείς τι σας μέλει εσάς τους Πομάκους ο νέο-οθωμανισμός.
Στις 8 Οκτωβρίου 2012 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την απελευθέρωση των Βαλκανικών Λαών από τους Τούρκους, πλην των Πομάκων. Εμείς οι Πομάκοι, όμως, ακόμα υπομένουμε τον τουρκικό ζυγό. Εξετάζοντας πιο σφαιρικά την τουρκική πολιτική στο τρίγωνο, Βαλκάνια, Καύκασος και Μ. Ανατολή, θα διαπιστώσουμε μια διαρκή προσπάθεια ανάκτησης των παλιών μεγαλείων, αφού για 6 αιώνες οι οθωμανοί εξουσίαζαν και λυμαίνονταν τον πλούτο των λαών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου