Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σε θέση μάχης για θερμό επεισόδιο από την Τουρκία


05.09.2011
Ασυνήθιστη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στο δεύτερο υπόγειο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η έναρξη, την 1η Οκτωβρίου, των ερευνών για την εξεύρεση υδρογοναθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, οι απειλές της Τουρκίας ακόμη και για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης για να αποτρέψει αυτές τις έρευνες, αλλά και η διατάραξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, προβληματίζουν έντονα τους επιτελείς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι έτοιμοι για όλα, όπως λένε...

Ενα επιπλέον στοιχείο που ανησυχεί τους αξιωματούχους του «Πενταγώνου» είναι οι προγραμματισμένες αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας σε τόπο και χρόνο πολύ κοντά στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Μόλις την περασμένη Πέμπτη η «δημοκρατία» αποκάλυπτε τους έντονους προβληματισμούς και την ανησυχία που επικρατούν στους στρατιωτικούς κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τις κινήσεις της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό των ανησυχιών φαίνεται ότι εντάσσονται οι πρόσφατες επισκέψεις τόσο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτεράρχου Γιάννη Γιάγκου στους πεζοναύτες και στην 111η Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο όσο και του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ (Ρόδος), όπου ενημερώθηκαν για θέματα προσωπικού και επιχειρησιακού τομέα, και έδωσαν κατευθύνσεις και οδηγίες στους διοικητές και στο προσωπικό των μονάδων. Σε αυτές τις επισκέψεις πρέπει να προστεθεί και αυτή του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη στο Αρχηγείο Στόλου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται και επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Βασίλη Κλόκοζα είτε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είτε στην προκεχωρημένη αεροπορική βάση.

Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στο ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση «θερμού επεισοδίου» που τυχόν επιχειρηθεί να προκληθεί από την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου, εν όψει της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα σύνορα με το Ισραήλ. Στην Αθήνα δηλαδή φοβούνται ότι, επειδή η Τουρκία δεν θα τολμήσει να πειράξει την πλατφόρμα της γεώτρησης, θα επιχειρήσει να σηκώσει την ένταση και να τη μετατρέψει σε «θερμή κρίση» στην Κύπρο, όπως σαφώς δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Μπαγίς, ή ακόμα και στο Αιγαίο.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», οι Eλληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αυξάνεται για την αντιμετώπιση της όποιας τουρκικής πρόκλησης. Ηδη, το σύνολο των φρεγατών, των υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένου του «Παπανικολή», και των πυραυλακάτων Super Vita έχουν λάβει συγκεκριμένες επιχειρησιακές εντολές, ενώ σε ετοιμότητα είναι τόσο οι επάκτιες συστοιχίες Exocet όσο φυσικά και τα μαχητικά αεροσκάφη.

http://www.dimokratianews.gr/content/2145/%CF%83%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου