Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλάζει στάση το εβραϊκό λόμπι της Αμερικής

Του Αθανασιου Eλλις
Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ έχουν ενεργοποιήσει το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι το οποίο αποστασιοποιείται από τη μέχρι πρότινος ένθερμη υποστήριξη της Αγκυρας στα αμερικανικά κέντρα πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων και στρέφεται πλέον κατά της Αγκυρας. Παράλληλα, η στρατηγική σχέση που αναπτύσσεται τον τελευταίο χρόνο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και η ενεργειακή συνεργασία του τελευταίου με την Κύπρο, αναδεικνύουν την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ σε ένθερμο υποστηρική της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, εξέλιξη που επηρεάζει τις εξελίξεις γύρω από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Μετά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η σχέση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα όχι μόνο είναι ισχυρή, αλλά ενδυναμώνεται κάθε μέρα που περνάει» δήλωσε στην «Κ» η επικεφαλής της εθνικής οργάνωσης των Εβραϊκών Ομοσπονδιών Βόρειας Αμερικής, Σούζαν Στερν, η οποία τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπ. Εξωτερικών. «Μετά τις συναντήσεις που είχαμε με τους κ. Παπούλια, Παπανδρέου και Λαμπρινίδη έχουμε πεισθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί το βάθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Ισραήλ» τόνισε δεικτικά η κ. Στερν και αφού αναφέρθηκε στη δέσμευση δημιουργίας «ισχυρών διπλωματικών, οικονομικών και στρατηγικών δεσμών», υπογράμμισε ότι «ως ηγέτες εβραϊκών οργανώσεων σε ολόκληρη την Αμερική προσβλέπουμε στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης και κάνουμε τα πάντα για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξή της». Το μήνυμα είναι σαφές: Αθήνα και Λευκωσία έχουν πλέον έναν πανίσχυρο σύμμαχο στις ΗΠΑ. Εχοντας εγκαινιάσει τη νέα αυτή σχέση δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπανδρέου σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα είναι με την ηγεσία του εβραϊκού λόμπι. Ο Ελληνας πρωθυποιυργός θα συναντηθεί επίσης και με τον κ. Ερντογάν όπου θα τεθεί το θέμα των τουρκικών προθέσεων στο Καστελλόριζο.
Η έντονη δυσφορία της εβραϊκής κοινότητας έχει οδηγήσει ακόμη και σε «ακραίες σκέψεις» για επιβολή περιορισμών στην προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την Αγκυρα, αν και επίσημα η κυβέρνηση Ομπάμα προωθεί την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην αντιπυραυλική ασπίδα έναντι του Ιράν. Πάντως, οι απειλές κατά του Ισραήλ, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο που περιλαμβάνει και προειδοποιήσεις εναντίον της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, έχουν εξοργίσει τους φιλικά προσκείμενους προς το Ισραήλ γερουσιαστές και νομοθέτες οι οποίοι εντάσσονται σταδιακά στους υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Κύπρου, ενώ, όπως είναι φυσικό, αποτιμά θετικά την επιλογή μιας αμερικανικής εταιρείας σε μια διαδικασία που μπορεί να αποφέρει κέρδη δισεκατομμμυρίων δολαρίων. Οι φραστικές ακρότητες και οι ευθείες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Ουάσιγκτον και έχουν θέσει την Τουρκία σε μια ιδιότυπη διπλωματική απομόνωση τουλάχιστον σε σχέση με τη Δύση, καθώς οι απειλές κατά του Ισραήλ έχουν βρει ευήκοον ους στις αραβικές μάζες. Αν και η αρχική τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να μοιραστούν «ισότιμα» (equally) μεταξύ των δύο κοινοτήτων ήταν ατυχής, στην πορεία υπήρξε διόρθωση και αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποσαφήνισε στην «Κ» ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως «στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού οι πηγές ενέργειας της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν από τις δύο κοινότητες στη βάση της ισονομίας (equitably)». Η ισονομία στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό από την πληθυσμιακή αναλογία στο νησί.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_18/09/2011_456499

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου