Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πανικός Πανίκα - Eν Τούτω Ανανίκα! Τελικά ούτε οι δικοί του ψήφισαν Ανανίκα

Πρόωρη... σύνταξη για τον Συμπαραστάτη

Της Φανής Σοβιτολή
makedonia
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011

3h_CRP Δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία ο Συμπαραστάτης του Πολίτη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Πρόωρη... σύνταξη έλαβε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, ο νέος θεσμός που εισάγει ο «Καλλικράτης», καθώς και στη χθεσινή επαναληπτική διαδικασία ψηφοφορίας στο περιφερειακό συμβούλιο δεν κατέστη δυνατή η εκλογή του.

Διοίκηση και μείζων αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη διαδικασία ανάδειξης του Συμπαραστάτη, με τον περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη να καταγγέλλει την τελευταία ότι αποχωρεί άρον-άρον γιατί φοβάται διαρροές. Για τη θέση του Συμπαραστάτη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξε μόνο μία υποψηφιότητα, του Λουκά Ανανίκα, ο οποίος έχει διατελέσει γ.γ. του πρώην ΥΜΑΘ, πρόσωπο που στήριξε η γαλάζια πλειοψηφία, με τις ψήφους της οποίας όμως δεν ήταν δυνατή η εκλογή του. Και αυτό γιατί ο νόμος απαιτεί την πλειοψηφία των 2/3 του περιφερειακού συμβουλίου, που σημαίνει ότι για την εκλογή τού κ. Ανανίκα απαιτούνταν 47 ψήφοι, ενώ η παράταξη της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 43 μέλη.

Στη χθεσινή μυστική ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησε σύσσωμη η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ απείχαν και οι παρατάξεις των κ. Κωνοταντινίδη και Κούτρα, ο κ. Ανανίκας έλαβε 41 ψήφους σε σύνολο 44 ψηφισάντων (44 ψήφοι: 41 έγκυρα, 3 λευκά, Ο άκυρα). Τρίτη ψηφοφορία δεν προβλέπεται, καθώς έληξε χθες η προθεσμία που έδινε ο νόμος για την εκλογή του ZijunapooTOTn. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής, ζήτησε από το σώμα ανοιχτή διαβούλευση μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα αξιολογούσε πρόσωπα κοινής αποδοχής για τη θέοη του Συμπαρστάτη. «Ο θεσμός είναι μια ανεξάρτητη αρχή, μια σοβαρή καινοτομία του Καλλικράτη, και ως εκ τούτου προϋπόθεση για αυτήν την εκλογή βάση του νόμου είναι η συναίνεση», τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

«Παίζετε θέατρο του παραλόγου» Η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε τη μήνιν του περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη, ο οποίος δήλωσε πως «πρόκειται για θέατρο του παραλόγου, όταν ο κ. Μπόλαρης μιλά για διαβούλευση. Ξέχασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης τη γελοιότητα εκείνη που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της οποίας ήταν μέλος, δέχτηκε εκατοντάδες αιτήσεις για τους γενικούς γραμματείς και στο τέλος επελέγη αυτός που ήθελε ο εκάστοτε υπουργός. Τότε έγινε διαβούλευση και τώρα δεν γίνεται;» Υποστήριξε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν να γίνει διαβούλευση, αφού και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός δεν έκανε καμία διαβούλευση για τους γενικούς γραμματείς.
Η αποχώρηση της μείζονος αλ/ττιολίτευοης ήταν επεισοδιακή, καθώς, όταν οι σύμβουλοι άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα, ο κ.
Ψωμάδης είπε στον κ. Μπόλαρη: «Αποχωρείτε γιατί φοβάστε ότι κάποιοι σύμβουλοι σας θα ψηφίσουν τον κ.Ανανίκα. Φοβάστε τις διαρροές!» Σκληρή ήταν η απάντηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον περιφερειάρχη, τον οποίο αποκάλεσε «θλιβερό υπερασπιστή των αποστασιών».

Μιλώντας για τη διαδικασία ανάδειξης του Συμπαραστάτη ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ θ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι το θέμα της διαβούλευσης για το πρόσωπο δεν τους αφορά και για αυτό θα απέχουν από την ψηφοφορία. Από την ψηφοφορία απείχε και ο Γ.

Κούτρας, λέγοντας ότι ο θεσμός αυτός αποτελεί μια υποκριτική κίνηοη της κυβέρνησης, αφού εξισώνει τους εργαζομένους με την επιχείρηση, ενώ ο Τ. Κουράκης εμφανίστηκε υπέρμαχος του θεσμού, σημειώνοντας πως είναι σκόπιμη η ψηφοφορία εφόσον για τη θέση αυτή υπήρξαν υποψηφιότητες. Απόντες από τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν οι τρεις επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων Κ. Βελόπουλος, Α. Ξηροτύρη και Μ. Τρεμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου