Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Σχόλια του τουρκοκυπριακού Τύπου για τις συλλήψεις στα Κατεχόμενα

Με ποικίλα σχόλια καλύπτει σήμερα ο τουρκοκυπριακός Τύπος την αναμενόμενη προσαγωγή του πρώην ευρωβουλευτή, Γιαννάκη Μάτση και του Λοίζου Αυξεντίου, στελέχους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου με την κατηγορία ότι εισήλθαν χωρίς άδεια στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων (το εναλλακτικό τοπωνύμιο για την Αμμόχωστο).Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» καλύπτει το θέμα με τίτλο «Το παιγνίδι με το Βαρώσι» και ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για προμελετημένο σενάριο των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι έφεραν δύο ευρωβουλευτές και τους έβαλαν στο Βαρώσι για να δημιουργήσουν θέμα στις Βρυξέλλες.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, κάλεσε και τους άλλους ευρωβουλευτές να μιμηθούν τους δύο Πολωνούς συναδέλφους τους και να μπουν στην περιφραγμένη κατεχόμενη πόλη για να δουν από κοντά την κατάσταση. Επικρίνει ακόμη τα μέλη της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου, επειδή αποδέχτηκαν την απαγόρευση που τους επέβαλε το κατοχικό καθεστώς και δεν επισκέφθηκαν το Βαρώσι.
Ο αρθρογράφος της «Χαλκίν Σεσί» γράφει επί λέξει: «Το Βαρώσι δεν μας ανήκει. 'Εχουμε αποδεχθεί ότι πρόκειται για υπό κατοχή περιοχή και έχουμε εξαγγείλει από το 1974 ότι με κάποιον τρόπο θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους».
Τέλος η εθνικιστική «Βολκάν», ισχυρίζεται ότι πρόκειται για σκευωρία του προέδρου Χριστόφια και ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων ήταν να φέρουν το θέμα των Βαρωσίων στην παγκόσμια ημερησία διάταξη.
Το τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος κάλεσε τους «αρμόδιους», να απελευθερώσουν τους συλληφθέντες και επαναφέρει προηγούμενό του αίτημα, για αποχώρηση του κατοχικού στρατού από το Βαρώσι και την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/03/2011_382768

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου