Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Νέο σχέδιο της Αγκυρας για την Κύπρο

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν αλλάξει οι σχεδιασμοί για κοινή συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τους κ. Χριστόφια και Ερογλου στη Γενεύη, στις 26 Ιανουαρίου, λόγω της αρρώστιας του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Αγκυρα.

Προχθές τα Ην. Εθνη ανακοίνωσαν ότι έχει αναβληθεί και η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών που ήταν η τελευταία για το 2010. Αυτό δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την κοινή συνάντηση της Γενεύης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θα προωθήσει την εφαρμογή του σχεδίου Β. Βασικός τουρκικός στόχος, προστίθεται, είναι η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους με πάντρεμα των μοντέλων Ταϊβάν και Κοσόβου. Τα τουρκικά σενάρια επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ και γι' αυτά ενημερώνεται και ο Ντερβίς Ερογλου. Γενική εκτίμηση είναι πως το 2011 ανατέλλει πολύ δοκιμαστικά για την Κύπρο και ιδιαίτερα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία βρίσκεται και σε προεκλογική περίοδο εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, η δε τουρκική πλευρά θα εκμεταλλευθεί τη διάσπαση του ελληνοκυπριακού μετώπου για να σκληρύνει περισσότερο τη στάση της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την ημέρα των Χριστουγέννων, το κατοχικό καθεστώς επενέβη ωμά και διέκοψε τη θεία λειτουργία που τελούνταν σε δύο εκκλησίες της Καρπασίας, στην εκκλησία Ριζοκαρπάσου και εκείνη της Αγίας Τριάδας. Οργανα του καθεστώτος μπήκαν στις δύο εκκλησίες και αφού ανάγκασαν τους ιερείς να βγάλουν τα ιερά άμφια τους διέταξαν να βγουν έξω από την εκκλησία. Στη συνέχεια εκδίωξαν και τους πιστούς από τις εκκλησίες, με τη δικαιολογία ότι οι δύο ιερείς δεν είχαν λάβει την απαιτούμενη άδεια.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα καταγγείλει διεθνώς την τουρκική ενέργεια. Το ίδιο θα κάνει και η κυβέρνηση. Στο μεταξύ η κυβέρνηση επέκρινε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του αρχιεπισκόπου στο οποίο, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιέχονται διασπαστικά μηνύματα, καθώς επέκρινε τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου