Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Διεθνείς αγορές: απώλειες για μετοχές και ευρώ, καταρρέει το πετρέλαιο

Οι φήμες για προσφυγή της Ισπανίας σε εξωτερική βοήθεια ευνόησαν μόνο το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης
Διεθνείς αγορές: απώλειες για μετοχές και ευρώ, καταρρέει το πετρέλαιο


 
Νέα βουτιά κάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές - πλην μιας - ενώ το ευρώ υποχωρεί και οι αγορές πετρελαίου ετοιμάζονται για να κλείσουν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 14 ετών εξ αιτίας της κάμψης των γερμανικών εξαγωγών και της μεγάλης συρρίκνωσης της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή.

Εξαίρεση στη γενικότερη κατήφεια αποτελεί η αγορά της Μαδρίτης, η μοναδική που ενισχύεται ωθούμενη από τις φήμες για προσφυγή της Ισπανίας σε διεθνή βοήθεια το Σαββατοκύριακο για να στηρίξει τις τράπεζες και τις περιφέρειές της.

Οι ρευστοποιήσεις κορυφώθηκαν το μεσημέρι καθώς οι επενδυτές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η γερμανική οικονομία δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και ότι αρχίζει να επηρεάζεται από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης μεγάλων εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Γερμανίας είναι βεβαίως η υπόλοιπη Ευρώπη, μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται ήδη βυθισμένο στην ύφεση.

Ετσι οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Απρίλιο συγκριτικά με το Μάρτιο για πρώτη φορά από την αρχή του έτους. Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε τροφοδότησε η είδηση ότι η βιομηχανική παραγωγή στην ευρισκόμενη σε ύφεση Ιταλία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων ήταν μεγάλες τις μεσημεριανές και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Κατά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειές τους σε «ανεκτά», τρόπος ειπείν, ποσοστά. Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 0,78%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 1,23%, στη Φραγκφούρτη ο DAX κατά 0,84%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,64% (τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα αφορούσαν άλλωστε άμεσα τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου επιχειρήσεις). Αντίθετα, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχυόταν κατά 0,64%.

«Την Παρασκευή οι επενδυτές αντιλήφθηκαν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εναποθέσει υπερβολικές ελπίδες στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και κυρίως της ΕΚΤ. Ξεχάσαμε ότι υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και ότι δεν συνέβη κάποια σημαντική αλλαγή στην Ευρώπη.

Το φαινόμενο του ντόμινο παραμένει απειλητικό. Και σήμερα διαπιστώσαμε ότι και οι γερμανικές εξαγωγές άρχισαν να επηρεάζονται και να περιορίζονται»
, δήλωσε στο Bloomberg ο Γκιγιόμ Σαλουάν της Meeschaert Asset Management στο Παρίσι, συνοψίζοντας τις χρηματιστηριακές εξελίξεις την εβδομάδα αυτή.

Οι αρνητικές ειδήσεις από τη Γερμανία και την Ιταλία επηρέασαν το ευρώ, που υποχωρούσε κατά 0,9% στα 1,2449 δολάρια αργά το απόγευμα, ενώ έναντι του γεν οι απώλειές του έφθαναν στο 1,1%.

Πετρελαϊκό κραχ

Μεγάλες ήταν και την Παρασκευή οι απώλειες στις αγορές πετρελαίου - ξεπερνούσαν το 2,5%. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε το απόγευμα κατά 2,01 δολάρια στα 82,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχωρούσε κατά 1,79 δολάρια στα 98,14 δολάρια το βαρέλι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της επιδεινούμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης των μεγαλυτέρων ενεργειακώς εξαρτώμενων οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία) οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταβαραθρωθεί το τελευταίο δίμηνο. Η εβδομάδα αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη κατά την οποία καταγράφεται υποχώρηση των τιμών, κάτι που έχει να παρατηρηθεί από το 1998.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχώρησε από τα 105 δολάρια, που ήταν στις αρχές του Μαΐου, στα 82 δολάρια το βαρέλι (τα 82 δολάρια ήταν άλλωστε η χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή της Παρασκευής). Πρόκειται για πτώση της τιμής κατά 22%.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent βρισκόταν στις παρυφές των 120 δολαρίων στις αρχές Μαΐου και πάνω από τα 125 δολάρια στις αρχές Απριλίου. Την Παρασκευή έπεσε μέχρι τα 97,17 δολάρια το βαρέλι. Μιλάμε για πτώση της τιμής κατά 19% μέσα σε ένα δίμηνο και κατά 22,4% στο τρίμηνο. Ετσι όπως έχει χαλαρώσει (λόγω κρίσης αλλά στην Ελλάδα και λόγω ιδιοσυγκρασίας) η προσήλωσή μας στην ακριβολογία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διασταλτικά τη λέξη κραχ για να χαρακτηρίσει τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Εκτός από το πετρέλαιο υποχώρησαν την Παρασκευή (υποχωρούν άλλωστε συστηματικά το τελευταίο διάστημα) οι τιμές και άλλων εμπορευμάτων. Την Παρασκευή η τιμή του χαλκού υποχώρησε κατά 2,5%.

Η οικονομική δυσπραγία και η αβεβαιότητα για το μέλλον δεν ευνοούν, βεβαίως, τις αγορές εμπορευμάτων. Ευνοούν όμως τις αγορές ομολόγων - εκείνων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές. Ενα εξ αυτών είναι τα γερμανικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε εκ νέου την Παρασκευή κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,29%.

Θα παρατηρούσε κανείς ότι η πτώση του επιτοκίου δεν συνάδει με τα αρνητικά στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές που ανακοινώθηκαν. Αλλά μπροστά στις άλλες τοποθετήσεις, η επένδυσε σε γερμανικά ομόλογα εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής. Τι θα αγοράσουν οι επενδυτές, ισπανικά ομόλογα; Παρεμπιπτόντως η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 11 επιπλέον μονάδες και πλησίασε ακόμη πιο κοντά στο απαγορευτικό για εξωτερικό δανεισμό 7%.

Μπορεί βεβαίως κάποιος να σώσει τα κεφάλαιά του τοποθετώντας τα στο καταφύγιο της αμερικανικής αγοράς ομολόγων, που είναι και πιο αποδοτικό. Διότι παρά την πτώση κατά 7 μονάδες βάσης που σημείωσε την Παρασκευή, το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,57%, αρκετά υψηλότερα δηλαδή του αντίστοιχης διάρκειας γερμανικού.

Εν κατακλείδι, το «μότο» που θα συνόψιζε τις εξελίξεις της Παρασκευής στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να είναι: «Οι Γερμανοί ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, αλλά όχι και την αγορά ομολόγων τους».
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=461443&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου