Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τον Τουρισμό μας. Εάν σταματήσουμε κι εμείς να κλείνουμε λιμάνια καί δρόμους, κάτι μπορεί να γίνει...!

Επίσκεψη στην Κρήτη

Μήνυμα στήριξης του ελληνικού τουρισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ηράκλειο
Τη στήριξή τους στον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε η Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την επίσκεψη 17 ευρωβουλευτών στην Κρήτη.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη.

Η αποστολή των ευρωβουλευτών επισκέφτηκε την Κρήτη στις 20-22 Ιουνίου 2012, όπου συνεδρίασε για θέματα τουρισμού, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, όπως αυτή προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Επικεφαλής της αποστολής της TRAN ήταν ο Βρετανός πρόεδρός της, Μπράϊαν Σίμπσον και συμμετείχαν άλλοι 16 ευρωβουλευτές από την Ιταλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Μάλτα και την Ελλάδα.

Το πλούσιο και εξαντλητικό διήμερο των ευρωβουλευτών στην Κρήτη περιελάμβανε συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων και αρχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τις μεταφορές.

Πολιτιστικός, παράκτιος, φυσιολατρικός, γαστρονομικός τουρισμός, αγροτουρισμός και τουρισμός κρουαζιέρας ήταν θέματα στην ατζέντα επαφών και συζητήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μεταφορές και την ένταξη της Κρήτης στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, που τώρα συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρώτος σταθμός της αποστολής η Πλάκα στην Ελούντα. Στο μαγευτικό τοπίο απέναντι από το νησί της Σπιναλόγκας, οι Ευρωβουλευτές συνάντησαν τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τον Δήμαρχο Αγ. Νικολάου και αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα που αφορούν στον ελληνικό τουρισμό και το ρόλο του στην εθνική οικονομία, καθώς και τη συνδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής τουρισμού.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το νησί της Σπιναλόγκας όπου ξεναγήθηκαν θαυμάζοντας και την προσωρινή έκθεση του Κ. Τσόκλη.

Δεύτερος σταθμός της επίσημης αποστολής το Ρέθυμνο. Ο περίπατος και η ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου έδωσαν την ευκαιρία στα μέλη της επιτροπής να δουν από κοντά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και την αρμονική του ένταξη στους μοντέρνους ρυθμούς της αστικής ζωής.

Ακολούθησε σειρά συναντήσεων με το Δήμαρχο και φορείς του Ρεθύμνου με κύριο θέμα συζήτησης τις ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και οδικών δικτύων. Αργότερα οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις ελλείψεις αυτές, κατά τη διάρκεια της ανάβασης στον Ψηλορείτη.

Το ίδιο βράδυ ακολούθησε η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Ι.Μπρά και τον πρόεδρο του Αερολιμένα Ηρακλείου Γ.Πλιάκα, όπου συζητήθηκαν θέματα των περιφερειακών αεροδρομίων και οι κανονισμοί διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών.

Η Παρασκευή 22 Ιουνίου, τελευταία μέρα της αποστολής ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση   στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα «Το μέλλον των μεταφορών και του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας».

Με αφορμή την επίσκεψη της επιτροπής στην Κρήτη, ο ευρωβουλευτής που είχε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε το ταξίδι, ο Σπύρος Δανέλλης, δήλωσε ότι «η επίσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κρήτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απέφερε οφέλη σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και πολιτικά συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας. Συγκυρία που βάζει σε δοκιμασία και τον τουρισμό, τον μόνο δυστυχώς αναπτυξιακό τομέα που εισφέρει θετικά στην εθνική μας οικονομία.

»Πιστεύω ότι αποκομίσαμε και ενθαρρυντικές δεσμεύσεις για την προσπάθειά μας να εντάξουμε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη στις συζητήσεις που διεξάγονται την περίοδο αυτή στο πλαίσιο της TRAN. Αναφέρομαι στα Διευρυμένα Δίκτυα Μεταφορών, τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό", το "Πακέτο των Αεροδρομίων’" αλλά και την αναβάθμιση των περιφερειακών αερολιμένων. Είναι δύσκολο αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου