Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η κουρδική γλώσσα μπαίνει ως μάθημα επιλογής στα δημόσια σχολεία της Τουρκίας

Ανακοινώσεις Ερντογάν για εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας ως μάθημα επιλογής στα δημοτικά σχολεία 
Για «ιστορικό» μέτρο μιλά ο Ερντογάν
Αγκυρα, Τουρκία
Η κουρδική γλώσσα θα διδάσκεται εφεξής στα δημόσια σχολεία της Τουρκίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για «ιστορικό» μέτρο.

«Οι μαθητές μας θα μπορούν να διδάσκονται τοπικές γλώσσες και διαλέκτους. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένας επαρκής αριθμός μαθητών, η κουρδική γλώσσα θα μπορεί να αποτελεί μια επιλογή» είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τα τελευταία χρόνια κυρίως πολιτιστικά δικαιώματα στους 12 με 15 εκατομμύρια Κούρδους, με την ελπίδα να θέσει τέλος στις συγκρούσεις και να αυξήσει τις πιθανότητες ένταξής της στην ΕΕ.

Οι Κούρδοι μπορούσαν ως τώρα να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα στα ιδιωτικά σχολεία ή στο πανεπιστήμιο, αλλά όχι στα δημόσια σχολεία.

Στο πλαίσιο της άρσης των περιορισμών που αφορούσαν την κουρδική γλώσσα, ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το TRT6, άρχισε να εκπέμπει από το 2009 μόνο στα κουρδικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου