Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

«Κάποτε θα ντρεπόμουν να έρθω εδώ»

Ουρές Αθηναίων με...διακύβευμα δέκα κιλά φρέσκων κηπευτικών από την Κρήτη
H πρώτη ουρά σχηματίστηκε στις οκτώ και μισή, πύκνωσε περίπου μία ώρα αργότερα. Το έπαθλο για όσους περίμεναν, όχι χωρίς τη σχετική αναταραχή, ήταν μια δεκάκιλη συσκευασία με οπωροκηπευτικά, που μοίραζαν δωρεάν οι παραγωγοί από την Ιεράπετρα της Κρήτης.

Ανάμεσα σε όσους περιμένουν χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες ή απλοί περαστικοί που είδαν… φως και μπήκαν.Σε καμιά περίπτωση δεν είναι άνθρωποι που εμφανίζουν εικόνα εξαθλίωσης.

«Εδώ έχει έρθει ο μέσος κάτοικος της Αθήνας, ίσως αυτό να είναι το πιο ανησυχητικό», λέει ένας υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας.

Οι περισσότεροι είχαν δει πριν λίγη ώρα τα σχετικά ρεπορτάζ στην τηλεόραση και έσπευσαν να επωφεληθούν προκειμένου να πάρουν δωρεάν κάποια τρόφιμα.

«Είμαι δυο χρόνια άνεργος, η γυναίκα μου επίσης, έχω δυο ενήλικα παιδιά που ζουν μαζί μας στο σπίτι. Ο ένας, ο "τυχερός" που εργάζεται, παίρνει 500 ευρώ» λέει ο Γιάννης, 52 ετών, που βρέθηκε με την γυναίκα του στο Πεδίον του Άρεως. Όπως λέει «λίγο καιρό πριν θα ντρεπόμουν να γίνω αποδέκτης μιας τέτοιας χειρονομίας, έστω και αν είναι ειλικρινής. Πλέον περιθώρια για τέτοιες ντροπές δεν υπάρχουν. Το κάθε ευρώ που μπορείς να εξοικονομήσεις είναι ευπρόσδεκτο».

«Ευτυχώς πρόλαβα να πάρω το κιβώτιο που μου αναλογούσε πριν εμφανιστούν οι περισσότερες τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές» λέει η Άννα από την Αλβανία που ζει περίπου 15 χρόνια στη χώρα μας. Η Άννα εργάζεται περιστασιακά ως μπέιμπι σίτερ, ο σύζυγος της είναι άνεργος εδώ και αρκετό καιρό. «Αυτά τα λαχανικά θα φτάσουν για τουλάχιστον 15 μέρες». Δεν σκέφτεται, πάντως, τον επαναπατρισμό, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες. «Στην Αλβανία μπορεί τα πράγματα να είναι ίσως καλύτερα για μας, αλλά τα παιδιά δεν την νιώθουν πατρίδα τους».

Συνολικά από το πρωί μοιράστηκαν 2.700 συσκευασίες των δέκα κιλών με οπωροκηπευτικά που προέρχονται από τα θερμοκήπια του συνεταιρισμού Ανατολή στην Ιεράπετρα.

«Έχουμε κάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Κρήτη, όπου σαφέστατα το πρόβλημα της πρόσβασης σε τρόφιμα είναι μικρότερο σε σχέση με τα αστικά κέντρα» λέει ο Γιάννης Ζαχαριαδάκης, πρόεδρος ενός συνεταιρισμού στον οποίο συμμετέχουν 192 παραγωγοί.

«Δεν είναι προϊόντα που αλλιώς θα πετιόνταν, θα πήγαιναν κανονικά για πούλημα. Απλά αποφασίσαμε ότι σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη».

Η ώρα περνάει, ο κόσμος στην ουρά πληθαίνει. Όπως θα συνέβαινε πιθανότατα και σε κάθε άλλη τέτοια περίπτωση, ανεξαρτήτως συγκυρίας, υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να περάσουν για δεύτερη ή και τρίτη φορά από την ουρά για να πάρουν…συμπλήρωμα. Κάποιοι αναγνωρίζονται από τους άνδρες της δημοτικής αστυνομίας και απομακρύνονται με φωνές και αντεγκλήσεις. Εικόνες που σπεύδουν να απαθανατίσουν ελληνικά και… διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Μακάρι να μπορούσαμε να υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα» λέει από την πλευρά του αντιδήμαρχος καθαριότητας της Αθήνας Ανδρέας Βαρελάς. «Δυστυχώς, όταν μιλάμε για μια τόσο μεγάλη πόλη σε άσχημη οικονομική κατάσταση πρωτοβουλίες σαν αυτήν έχουν πιο πολύ συμβολικό χαρακτήρα. Πάντως, είχαμε ενημερώσει τους ανθρώπους που είναι στις καταστάσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Αθηναίων να είναι από νωρίς το πρωί εδώ, ώστε να προλάβουν να πάρουν αυτό που τους αναλογεί» συμπληρώνει ο κ. Βαρελάς, ενώ προαναγγέλλει πως «ετοιμάζονται και άλλες τέτοιες δράσεις σε συνεργασία με παραγωγούς σε τομείς όπως τα γαλακτοκομικά».

Γύρω στις 11.15 είχαν πια μοιραστεί και οι τελευταίες συσκευασίες. Τουλάχιστον εκατό άτομα δεν πρόλαβαν να πάρουν τη δική τους και αποχώρησαν απογοητευμένοι με άδεια χέρια. Ρωτάνε τους παραγωγούς αν πρόκειται η συγκεκριμένη δράση να επαναληφθεί σύντομα. Εκείνοι τους λένε ότι θα κάνουν ότι μπορούν.

«Άντε να γυρίσουμε σπίτια μας να δούμε ποιος θα γίνει πρωθυπουργός» λέει κάποιος από εκείνους που δεν πρόλαβαν. Κάποιοι γελάνε, οι περισσότεροι όμως κουνάνε το κεφάλι τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου