Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γ. Σταθάκης: «Τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις φτάνουν»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον ΒΗΜΑ FM
Γ. Σταθάκης: «Τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις φτάνουν»



Σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM και στην εκπομπή των Γ. Κακούση και Δ. Πετρόπουλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης μίλησε για την κατάργηση του μνημονίου, τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τις επανακρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.


Ο Γιώργος Σταθάκης στο BHMA 99,5
Ειδικότερα ο Γιώργος Σταθάκης τοποθετήθηκε στα εξής:

Για το αν θα καταγγελθεί ένα μέρος του μνημονίου ή θα διατηρηθεί η χρηματοδότηση
Ισχύει η πρόταση κατάργησης του μνημονίου. Φυσικά θα διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση με επαναδιαπραγμάτευση συνολική, διότι το πρόβλημα αναφορικά με το δεύτερο σκέλος είναι ότι δεν είναι δυνατόν αν προκύψει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – δηλαδή αναχρηματοδότηση των επενδύσεων, της προσπάθειας να ανακάμψει η οικονομία, χωρίς την ευρωπαϊκή διάσταση. Στην ευρωπαϊκή διάσταση, η δανειακή σύμβαση μας επιβάλλει να πληρώνουμε 1 δισ. τόκους το μήνα, περίπου, ανεξάρτητα αν η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε περισσότερη ύφεση ή βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης. Το οποίο είναι απόλυτα κρίσιμο, διότι αν συνεχιστεί η περίοδος ύφεσης, αυτό το 1 δισ. τόκοι, μας δίνουν 1 δισ. και κάτι το μήνα και πληρώνουμε τους τόκους σε ένα αέναο σύστημα στο οποίο δεν υπάρχει διέξοδος. Αντίθετα, αν επαναδιαπραγματευτούμε σε λογική βάση, την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βγει από την κρίση, και στη συνέχεια να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, φαντάζει πιο λογικό και πιο διαπραγματεύσιμο.


Για τις περικοπές μισθών και συντάξεων
Θα γίνει αποκατάσταση των κατώτατων μισθών και συντάξεων, δηλαδή αποκατάσταση της τελευταίας περικοπής 32% ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών και το 25% για τους υπόλοιπους. Ο κατώτατος μισθός είναι ο μόνος που αποκαθιστούμε. Να πάει στα 718 μεικτά.
Κανείς δεν ζητεί να μην τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν είναι δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση θα πετύχει. Πάμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο σχέδιο.



Σε περίπτωση που δεν πετύχει η διαπραγμάτευση
Για όσο διάστημα θα γίνονται διαπραγματεύσεις, δεν θα πληρώνονται οι τόκοι. Και έως ότου δοθεί στην Ευρώπη μία συνολική συζήτηση ενόψει Ισπανίας ώστε να δημιουργηθεί ένα ή περισσότερα εργαλεία αναφορικά με την ανάπτυξη και την ίδια τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις φτάνουν, το έχουμε πει πολλές φορές. Οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου έχουν περιθώρια είτε εξοικονόμησης είτε αναστολής για κάποιο χρονικό διάστημα, το έλλειμμα ρευστότητας που θα έχουμε, θα εμφανιστεί τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, νομίζω ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση. 

Για τις ΔΕΚΟ και τις κρατικοποιήσεις
Σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει το μικρότερο πρόγραμμα επιχειρήσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η εμμονή στις αποκρατικοποιήσεις των 11 επιχειρήσεων που αναμένεται να δώσουν 9 δισ. στο πρόγραμμα, είναι βαθιά ιδεολογική. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας, πρόγραμμα επανακρατικοποιήσεων.

Για τους υπαλλήλους που «περισσεύουν»
Θα υπάρχουν αλλά θα ενσωματωθούν σε υπηρεσίες που θα έχουν δουλειά και θα αποδίδουν σύμφωνα με τα προσόντα τους και τις ικανότητές τους.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ...
Μεγάλη πτώση σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη
Μεγάλη πτώση σε Νέα Υόρκη και ΕυρώπηΤα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα η αδύναμη αγορά εργασίας, καλλιέργησαν έντονα αρνητικό κλίμα στις αγορές Νεάς Υόρκης και Ευρώπης την Παρασκευή. Εκτός από τα χειρότερα των αναμενόμενων στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας και τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία μεταποίησης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.
Στη Γουόλ Στριτ  ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 2,23% κλείνοντας στις 12.116,52 μονάδες. 
Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,82%
Στο Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε με πτώση 1,14%. Στο Παρίσι, ο CAC40 υποχώρησε κατά 2,21% ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 3,4%.
Με πτώση κατά 1,20% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Μινι κραχ στην Αθήνα

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 501,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 4,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,96 εκατ. ευρώ. 
Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,24022 δολάρια, ενώ το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο διαπραγματεύεται στις 2.939 μονάδες βάσης.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=460393

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου