Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Γ. Παπανδρέου: Ήθελα να αλλάξω συθέμελα την Ελλάδα

To ΠΑΣΟΚ –η παράταξη που όσο καμία άλλη έφερε πρόοδο και μεγάλες αλλαγές στη χώρα αλλά και που βαρύνεται και αυτή με τα λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος- είναι η πολιτική δύναμη που όσο καμία άλλη εγγυάται την υπέρβαση των σφαλμάτων που κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες, υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.
Μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, κατηγορεί τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι αποτελούν δύο όψεις του ίδιου, συντηρητικού, νομίσματος καθώς θεωρούν ότι το πρόβλημα της χώρας «δεν ήταν η κατάντια του 2009» αλλά το Μνημόνιο του 2010.
Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια «καμουφλαρισμένη εκδοχή των νοσηρών φαινομένων καιροσκοπισμού και δημαγωγίας» που ζήσαμε κατά κόρον τα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Για τον κ. Σαμαρά αναφέρει ότι οι ευθύνες του είναι «τεράστιες, ιστορικών διαστάσεων». Επισημαίνει ότι η πελατειακή διόγκωση του κράτους και της σπατάλης, βρήκε το απώγειό της στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίζεται την υπογραφή του Μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν και δεν είναι πανάκεια αλλά μια σωτήρια λύση ανάγκης και ένα βήμα πριν το γκρεμό.
Προσθέτει ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο αν υπήρχε άλλος συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη.
«Ήθελα μέσα σε μία τετραετία να αλλάξω συθέμελα την Ελλάδα, αλλά η ιστορία μου επιφύλαξε έναν άλλο ρόλο, να παλέψω ώστε η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και αυτή την ευθύνη την ανέλαβα με όποιο προσωπικό ή πολιτικό κόστος», αναφέρει.
Αρνείται ότι το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ποτέ «λαγούς με πετραχήλια, όπως κάνουν άλλοι σήμερα» ενώ χαρακτηρίζει «παρεξηγημένη» ή και «επίτηδες διαστρεβλωμένη» τη φράση του «λεφτά υπάρχουν».
Εξηγεί ότι κατέστησε σαφές στους εταίρους μας στην ΕΕ, ότι πρέπει να μας δώσουν χρόνο και την απαραίτητη προστασία από τις αγορές κάτι που όμως δεν έγινε.
Τέλος επισημαίνει ότι από τις εκλογές πρέπει να προκύψει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2194276

Γ. Παπανδρέου: Χωρίς το μνημόνιο, οι άνεργοι θα ήταν διπλάσιοι

Την πολιτική που ακολούθησε σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό της Πάτρας «SUPER B».
«Το μνημόνιο ήταν μια πολύ δύσκολη χημειοθεραπεία», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα έχουμε μεγάλα ποσοστά ανεργίας και κλειστές επιχειρήσεις όμως χωρίς τα χρήματα, που δόθηκαν μέσω του μνημονίου, θα έβαζαν λουκέτο μαζικά επιχειρήσεις και οι άνεργοι θα ήταν διπλάσιοι.
Αναφερόμενος στη φράση «λεφτά υπάρχουν» εξήγησε ότι υπήρξε αποσπασματική αναφορά, καθώς στη συνέχεια είχε αναρωτηθεί πού είναι και ποιοι τα έχουν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση ευθύνης προοδευτικής κατεύθυνσης η οποία θα μπορέσει να αναλάβει το βάρος της συνέχισης της προηγούμενης προσπάθειας για τη διάσωση της χώρας. Παράλληλα επεσήμανε ότι εκτός ευρώ χρεοκοπούμε πλέον και επίσημα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την πορεία του τόπου.
Χαρακτήρισε «συντηρητικά κόμματα» την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν λένε κουβέντα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη μείωση του κράτους κ.α. και προέβλεψε ότι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει ανοδική πορεία το ΠΑΣΟΚ.
«Μόλις 2-3 ημέρες προ των εκλογών του 2009 ενημερώθηκα από τον Γιώργο Προβόπουλο, διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος ότι το χρέος μπορεί να είναι διψήφιο νούμερο, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή μιλούσε μια μονοψήφιο, για να αποδειχθεί στην συνέχεια πως ήταν πάνω από 16%», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει, είπε ότι δεν ήταν δημοψήφισμα για ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά για το αν δεχόμαστε ή όχι την δανειακή σύμβαση.
Πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 τους Νικολά Σαρκοζί, Αγκελα Μέρκελ και Μανουέλ Μπαρόζο ότι θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα και όλοι είχαν συμφωνήσει. Όμως, όπως πρόσθεσε, αντέδρασε στην συνέχεια ο κ. Σαρκοζί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου