Κάποιοι βάρβαροι με τσεκούρι ή μπαλτά…
του Κώστα Αγόρη
Να βρεθεί τρόπος συνύπαρξης με τους ψαράδες
• Μία από τις σημαντικότερες περιοχές εύρεσης τροφής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο για τις θαλάσσιες χελώνες αποτελεί ο Αμβρακικός Κόλπος. Κι αυτό γιατί οι υγρότοποί του είναι, παρά την εκτεταμένη αλιεία, ιδιαίτερα πλούσιοι σε ψάρια.
Τα εντυπωσιακά αυτά αμφίβια όμως αποδεικνύεται τελικά πως έχουν έναν θανάσιμο εχθρό στον Κόλπο, που απειλεί την ίδια την παρουσία τους στην περιοχή μας: Τον άνθρωπο! Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν τις χελώνες στον Αμβρακικό; Μα φυσικά ορισμένοι αλιείς που τις βλέπουν ως…ανταγωνιστές στο κυνήγι των ψαριών, καθώς και οστρακοκαλλιεργητές, πιθανώς για ζημιές που προξενούν στις εγκαταστάσεις τους!
Γι’ αυτό και δεν διστάζουν να τις σκοτώσουν, συχνά με τον πλέον βάρβαρο και απεχθή τρόπο. Θύματα λοιπόν της απανθρωπιάς κάποιων έπεσαν τελευταία τέσσερις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες ξεβράστηκαν σχεδόν… αποκεφαλισμένες στις ακτές της λουρονησίδας στην περιοχή «Τσουκαλιό» του Αμβρακικού. Με τα νέα αυτά θύματα, ο Φορέας Διαχείρισης του Κόλπου κάνει λόγο πλέον για την ύπαρξη και φέτος ενός δυσανάλογα μεγάλου αριθμού νεκρών θαλάσσιων χελωνών στο Εθνικό Πάρκο, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρόνο.
Με τσεκούρι ή μπαλτά!
Οι τέσσερις χελώνες δολοφονήθηκαν με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Τα αποκεφαλισμένα σώματά τους, το είδος και το βάθος των πληγών που φέρουν αποδεικνύουν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Φορέα (υπογράφεται από τον Διευθυντή του Δημήτρη Μπαρέλο), τη χρήση τσεκουριού ή μπαλτά και φανερώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την εσκεμμένη ανθρώπινη συμμετοχή.
Ο Φορέας στην ανακοίνωσή του εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι κάποιοι συμπατριώτες μας έφτασαν στο σημείο να βλέπουν ως εχθρό ένα σπάνιο αρχέγονο είδος με παρουσία στη γη αρκετών εκατομμυρίων χρόνων πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Και αναρωτιέται χαρακτηριστικά: «Μήπως έχουμε ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο ανταγωνισμού και αντιμετωπίζουμε ακραίες μορφές συμπεριφοράς που διακρίνονται από απανθρωπιά, βαρβαρότητα και παράλογη εκδικητικότητα;».
Ο Αμβρακικός αποτελεί ακόμα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, έναν πλούσιο ψαρότοπο ιδανικό για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, νόμιμους και παράνομους, ιχθυοκαλλιεργητές και οστρακοκαλλιεργητές.
Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και για τη θαλάσσια χελώνα μία από τις σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα.
Κάτι πρέπει να γίνει
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν, ώστε να μην καταλήξουμε κάποια στιγμή στο σημείο να βλέπουμε θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό μόνο μέσα από φωτογραφίες; Καταρχήν να τιμωρηθούν εκείνοι που τις σκοτώνουν! Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων δεσμεύθηκε χθες ότι θα καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για την εξεύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων της τελευταίας σφαγής.
Επιπλέον, με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών (Λιμεναρχείο, Τμήματα Αλιείας κ.α.) αναφέρεται πως θα καταβληθεί προσπάθεια να προστατευθούν οι χελώνες ώστε να μην συμβούν ανάλογα αποτρόπαια εγκλήματα και στο μέλλον. Πρέπει ωστόσο να δει κανείς και την πλευρά των αλιέων του Κόλπου και των οστρακοκαλλιεργητών που δεν θέλουν τις θαλάσσιες χελώνες στον... χώρο τους, γιατί ζημιώνουν τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Και γι’ αυτό το θέμα ο Φορέας διαβεβαιώνει ότι «θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το πρόβλημα με ορθολογικό και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, ώστε να βρεθούν εκείνες οι βιώσιμες και δίκαιες λύσεις που θα αντισταθμίζουν την αδήριτη υποχρέωση προστασίας των θαλάσσιων χελωνών».
Μια χρυσή «τομή»
Όπως και να’ χει το πράγμα, πρέπει να βρεθεί μία χρυσή «τομή» ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά στον Αμβρακικό επαγγελματίες της αλιείας και θαλάσσιες χελώνες. Εξάλλου, ψάρια η συγκεκριμένη θάλασσα έχει για όλους. Κι εδώ επιβάλλεται μια πιο εκτεταμένη επιτήρηση του Κόλπου από τον Φορέα σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Πάντως, περιστατικά όπως το τελευταίο με τις τέσσερις νεκρές χελώνες είναι σαφές πως καταδικάζονται από ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/12399
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου