Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Μπόλαρης : Η πρόκληση για πολιτική πρωτοπορία

Μάρκου Μπόλαρη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών

Μάρκος Μπόλαρης
Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 οι πολίτες , κάτω από την πίεση της κρίσης και την αβεβαιότητα που αυτή συνεπάγεται, ψήφισαν συντηρητικά. Η επιλογή τους κατευθύνθηκε στο φύσει συντηρητικό κόμμα της ΝΔ , και στον θέσει συντηρητικό ΣΥΡΙΖΑ.
Συντήρηση σημαίνει φόβος στις αλλαγές, σημαίνει εμμονή στην υπάρχουσα κατάσταση. Η συντηρητική επιλογή στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την αρνητική στάση απέναντι σε οποιονδήποτε διαρθρωτική αλλαγή. Είναι η υπεράσπιση των κεκτημένων και η διατήρηση των παθογενειών ακόμα κι αν πρόκειται για καταστάσεις που ενοχοποιούνται για την προ των πυλών χρεοκοπία.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο κεφαλαιώδη προβλήματα:
  • Την κατάρρευση των λειτουργιών του κράτους με την σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία και
  • Την κατάρρευση του παραγωγικού τομέα με τις κρατικοδίαιτες λογικές
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διαρθρωτικές αλλαγές βρέθηκε στις εκλογές κάτω από τη σκιά του επικυρίαρχου επικοινωνιακά ψευτοδιλήμματος «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο». Δεν αποτυπώθηκε με την ένταση και την ευκρίνεια που απαιτείται.

Η Ελλάδα χρειάζεται ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ - Δημόσιο τομέα με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα, με ταχύτητα, με δικαιοσύνη, στην υπηρεσία του πολίτη και της παραγωγικής μηχανής , και ένα ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ , – Ποιότητας, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, εξωστρέφειας για να παραχθεί εθνικό προϊόν .

Ο δημόσιος διάλογος προεκλογικά και μετεκλογικά εμφανίζεται να υποκύπτει στα δεδομένα ενός συστήματος διοίκησης και παραγωγής που κατέρρευσε. Λόγος και αντίλογος σύγχυσης που αρθρώνονται όμως μέσα στην ίδια αυτοαναφορική λογική, αυτής του συστήματος που ευθύνεται για την κρίση.
Η πρόκληση για την πολιτική, για τους πολίτες, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του καινούργιου που είναι μπροστά μας.
Όσο αμφιταλαντευόμαστε και μεμψιμοιρούμε χάνουμε χρόνο.Και σ’ αυτή τη μάχη, το χάσιμο χρόνου σημαίνει θύματα.

Ο δημοσιονομικός, οικονομικός και πολιτικός κύκλος που άνοιξε το 1974 έκλεισε.
Τον σημάδεψε το ΠΑΣΟΚ με τα δημοκρατικά , αναπτυξιακά προτάγματα και τις προσπάθειες θεμελίωσης ενός κοινωνικού κράτους.
Είμαστε σε μετάβαση. Ο νέος κύκλος δεν άνοιξε.
Προς το παρόν χώρα και πολίτες ασχολούμαστε με τα συντρίμμια του συστήματος που έπεσε.
Η πρόκληση είναι πρόταγμα πολιτικής , δημοκρατίας και σοσιαλδημοκρατίας, πολιτισμού και ανάπτυξης, για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ και σ’ αυτόν τον νέο κύκλο που ανοίγει για τη χώρα μας, εγκαταλείποντας τις διαχειριστικές λογικές και πρακτικές, έχει την ευθύνη , σχεδιάζοντας με ρεαλισμό το αύριο, να αποτυπώσει με σαφήνεια τα πολιτικά προτάγματα και να θέσει τους όρους και τους στόχους για την καινούργια πορεία. Γι΄ αυτό έχει μέγιστη σημασία το Συνέδριο αναγέννησης της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής παράταξης , της κεντροαριστερής παράταξης της χώρας , που είναι μπροστά μας.
bolaris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου