Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις που παρουσίασε για την Άμυνα κάνει σαφές ότι επιδιώκει τη “διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ”. Είναι μια θέση που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και που πάντως προκαλεί προβληματισμό.Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από το 1994,όταν ο τότε ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον αείμνηστο Γ.Ράμπιν.Τότε υπογράφτηκε η πρώτη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία τυπικά ποτέ δεν σταμάτησε,αλλά ουσιαστικά έχει ενεργοποιηθεί μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ειδικά μετά από την σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας,με αφορμή την επίθεση στο Μάβι Μαρμαρά,αλλά με αιτία τους “μεγαλοϊδεατισμούς” Ερντογάν,οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις βρέθηκαν στο καλύτερο ιστορικό τους σημείο.Και στρατιωτικά.

Η Ελλάδα βρέθηκε μ΄ έναν ισχυρό -τον ισχυρότερο στη περιοχή- σύμμαχο και ο προβληματσιμός της Άγκυρας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Την ίδια ώρα ,ας μην κρυβόμαστε το Ισραήλ παρέχει στρατιωτική ασπίδα ασφαλείας στην Κύπρο,για να διαφυλάξει κυρίως τα συμφέροντά του τα οποία ταυτίζονται με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και ουσιαστικά ,χωρίς βέβαια η Ελλάδα να την έχει εκμεταλλευτεί όπως θα μπορούσε. Και είναι συνεργαασία που έχει πλέον αρχίζει να έχει και “εξοπλιστικό” για την Ελλάδα ενδιαφέρον.

Απ΄ όποια πλευρά κι αν δει κάποιος αυτή την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία,πολύ δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κάτι αρνητικό για τα συμφέροντα της χώρας. Η παλιά ελληνική λογική με την οποία γενιές και γενιές μεγάλωσαν και σύμφωνα με την οποία “είμαστε απέναντι στο Ισραήλ για να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο” δεν μπορεί πλέον να σταθεί.Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αν θέλουμε να το δούμε και απολύτως ψυχρά το θέμα η Ελλάδα δεν κέρδισε σχεδόν τίποτα απ΄ αυτή τη στάση.

Συνεπώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ θα πρέπει προφανώς να επανεξεταστεί. Ή τουλάχιστον να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιο…ισοδύναμο.Γιατί να μείνουμε τελείως μόνοι,χωρίς στρατιωτικές συμμαχίες στο καζάνι που λέγεται Ανατολική Μεσόγειος δεν έχει καμία απολύτως λογική.  
 
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/06/blog-post_02.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου