Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Λόγω της έκθεσης σε ελληνικό χρέος - Επίσημο αίτημα για προσφυγή στον EFSF κατέθεσε η Κύπρος

Λευκωσία, Κύπρος
 
Η Κύπρος υπέβαλε τη Δευτέρα αίτημα οικονομικής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, ανέφερε η κυβέρνηση στην Λευκωσία.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η αιτία της προσφυγής στον μηχανισμό ήταν ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Κύπρου από την «έκθεση των τραπεζών της Κύπρου στο ελληνικό χρέος».

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η υποβάθμιση της Κύπρου από την Fitch στην κατηγορία BB+, δηλαδή σε κατηγορία junk.

Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).

» Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα,  λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Σε απάντησή της στην υποβάθμιση από την Fitch, το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η οικονομία της χώρας, βασίζεται «σε μακροπρόθεσμα υγιή και ισχυρά θεμέλια, που θωρακίζουν τις άριστες προοπτικές οι οποίες καταγράφονται σε αριθμό εκθέσεων διεθνών Οργανισμών».

Χαρακτηρίζει ακόμη καθοριστικής σημασίας την αξιολόγηση του οίκου Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και επισημαίνει ότι με την εν λόγω απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία «τίθεται για πρώτη φορά στη μη επενδυτική διαβάθμιση από όλους πλέον τους οίκους αξιολόγησης».

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με προσεκτικούς και έγκαιρους χειρισμούς, οι προκλήσεις που ανέκυψαν στην παρούσα φάση, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και θα ξεπεραστούν σύντομα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτό, προστίθεται, συνάδει και με την επισήμανση του οίκου Fitch ότι, με λήψη μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι θεμελιώδεις παράμετροι της κυπριακής οικονομίας μπορούν να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Επισημαίνει παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται στην περίπτωση της Κύπρου είναι μικρότερη σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών της ΕΕ. Επίσης, εκτιμά ότι με τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2013 και μετά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εφικτή.

Το κυπριακό υπουργείο σημειώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τον οίκο Fitch, είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να απορροφηθεί το οικονομικό και χρηματοοικονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου