Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κεμάλ Ντερβίς: Η Ευρώπη να στηρίξει την Ελλάδα



Κεμάλ Ντερβίς
«Ο ελληνικός λαός και ειδικά ο πληθυσμός με χαμηλό εισόδημα, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, δεν διακινδύνευσε να αποκοπεί από την Ευρώπη και το ευρώ», δήλωσε, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ο Κεμάλ Ντερβίς, αντιπρόεδρος του αμερικανικού «Brookings Institution» και πρώην επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας.
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο κ. Ντερβίς αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κοινωνικώς και πολιτικώς ανεδαφική η εφαρμογή του προγράμματος (ΔΝΤ- ΕΕ) που ακολουθείται εδώ και δύο χρόνια, με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο χρονοδιάγραμμα».
Κάνοντας μία διάκριση μεταξύ των χρεών, αφενός της Ελλάδας και αφετέρου της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο κ. Ντερβίς είπε ότι οι τελευταίες μπορούν μέσα στον χρόνο να μειώσουν το χρέος, ενώ «η Ελλάδα χρειάζεται μία επιχείρηση μείωσης του χρέους».
«Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι δημόσιο. Χρέος όχι του ελληνικού, αλλά του ευρωπαϊκού δημοσίου. Συνεπώς προκειμένου να ορθοποδήσει η Ελλάδα, η Ευρώπη θα πρέπει να δει εκ νέου σοβαρά τη μορφή του χρέους και να παράσχει στήριξη προς την Ελλάδα», είπε ο Κ. Ντερβίς.
Ερωτηθείς αν είναι δυνατή η διαγραφή χρέους, ο κ. Ντερβίς είπε ότι «όλα είναι πιθανά, αλλά το πιο εύκολο είναι να μειωθούν εκ νέου τα επιτόκια του δανεισμού, πράγμα που είναι ένα είδος μείωσης του χρέους».
Κάνοντας λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο Κ. Ντερβίς τόνισε πως «δεν είναι δυνατό να βελτιωθεί η κατάσταση μόνο με εξωτερικό δανεισμό. Προκειμένου να υπάρξει βελτίωση εντός του ευρώ, πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται η βοήθεια της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να είναι ρεαλιστική».
Συγκεκριμένα είπε πως «στη διαμόρφωση της κατάστασης αυτής στη χώρα, αναμφισβήτητα έχουν ευθύνη αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια, αλλά πιστεύω ότι δεν φταίει σε τίποτα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που εργάζεται. Ο ελληνικός λαός είναι σε πολύ δύσκολη θέση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσες πολλές ψήφους».
Ερωτηθείς αν είναι δυνατό να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, ο Κ. Ντερβίς τόνισε πως «ο ελληνικός λαός, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει κάτι τέτοιο. Από την άλλη, όμως, υπάρχει στην Ευρώπη ένα είδος συμπεριφοράς, που εκτιμά λανθασμένα την κατάσταση στην Ελλάδα και υποτιμά τις δυσκολίες».
Σύμφωνα με τον Κεμάλ Ντερβίς, «το μήνυμα των Ελλήνων ήταν «θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ». Φαντάζομαι ότι και η Ευρώπη θα δεχθεί, ως αντίκρυσμα του μηνύματος αυτού, να προβεί σε κάποια βήματα».
«Εύχομαι, τα βήματα αυτά να είναι επαρκή, διότι το λάθος που υπήρξε μέχρι σήμερα ήταν το ότι τα βήματα ήταν μικρά», τόνισε ο Κ. Ντερβίς.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/06/2012_448120




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου