Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σαρκοζί: Δύο Ευρώπες μετά το βρετανικό βέτο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ LE MONDE
 ΕΘΝΟΣ 

Για "δύο Ευρώπες" κάνει λόγο ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την άρνηση της Βρετανίας να προσυπογράψει τη συμφωνία για το σχέδιο μεταρρύθμισης των συνθηκών της ΕΕ.

Σαρκοζί: Δύο Ευρώπες μετά το βρετανικό βέτο
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πλέον "δύο Ευρώπες" δηλώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά το βέτο της Βρετανίας στο σχέδιο μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλο, ο Γάλλος Πρόεδρος προσθέτει πάντως ότι η Ευρώπη "χρειάζεται τη Βρετανία" και ότι μια έξοδος του Λονδίνου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά "ευτυχώς, δεν είναι ένα θέμα της επικαιρότητας".
"Εμείς κάναμε τα πάντα, η καγκελάριος (της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ) και εγώ για να βρίσκονται οι Άγγλοι στα εμπλεκόμενα μέρη της συμφωνίας. Όμως υπάρχουν εφεξής σαφώς δύο Ευρώπες, η μία που θέλει επιπλέον αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της και ρύθμιση και η άλλη που είναι προσηλωμένη μόνον στη λογική της ενιαίας αγοράς", σημειώνει ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.
Παρά το όχι της Βρετανίας, ο Σαρκοζί αρνήθηκε να εξετάσει μια έξοδο της χώρας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ή την ΕΕ. "Τη Βρετανία τη χρειαζόμαστε. Θα ήταν μια μεγάλη απώλεια να δούμε την αποχώρησή της, η οποία, πολύ ευτυχώς, δεν είναι θέμα της επικαιρότητας".
Η Βρετανία παραμένει ένας "σημαντικός εταίρος" της Γερμανίας στους κόλπους της Ευρώπης, παρά το βέτο της για το οποίο το Βερολίνο εκφράζει τη λύπη του, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.
"Η Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της Γερμανίας" και οι δύο χώρες "μοιράζονται πολλές απόψεις, για παράδειγμα αυτήν της ανταγωνιστικότητας" και "της επιτυχίας της κοινής αγοράς", "χωρίς να αναφερθούμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
"Η απόφαση (να μπλοκάρει την περασμένη εβδομάδα μια αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ) όσο λυπηρή κι αν είναι, εντάσσεται σε κάποια λογική" της ευρωπαϊκής πολιτικής του Λονδίνου, προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία έχει επιλέξει να παραμείνει εκτός ευρώ από τότε που δημιουργήθηκε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου